szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A versenyképesség kulcskérdése az árfolyampolitika, s a mostani erős forint az importot segíti, a magyar vállalkozásokat viszont sújtja - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) csütörtöki közgyűlésén Budapesten.

"Folyamatos, lassú kamatcsökkentéssel a mainál kedvezőbb helyzetet, gyengébb árfolyamot lehet elérni" - közölte. A kormányfő felhívta az érdekképviseleteket, így az MGYOSZ-t is: hangosabban képviseljék ezt az álláspontot, hiszen a versenyképességet segítő árfolyampolitika nem a kormány ügye, hanem a magyar vállalkozásoké.

"Ez a monetáris politika a minél rosszabb, annál jobb politikája, ezért szükséges változtatni" - mondta Gyurcsány Ferenc.

Az uniós adószámmal rendelkező vállalkozók áfa- visszaigénylésének késleltetésére vonatkozó küldötti kérdésre válaszolva a kormányfő elmondta: "60 milliárd forintnyi áfa eltűnt, s nem tudjuk, hol a pénz". Hozzátette: a jelenlegi visszautalási rendszert meg kívánja változtatni a Pénzügyminisztérium, s erre januárban kerül sor.

A miniszterelnöki beszédre reagálva Futó Péter, az MGYOSZ alelnöke javasolta, hogy a versenyképesebb árfolyamról hozzon határozatot az MGYOSZ közgyűlése.

Kóka szerint az erős forint a termelők problémája is

A magyar termelők és gazdálkodók egyértelművé tették, hogy az erős és drága forint nem az exportőröknek, hanem a termelőknek okoz problémát - mondta Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter azt követően, hogy a miniszterelnök jelenlétében több magyar nagyvállalat vezetőjével találkozott.

A miniszter kifejtette: ha nem sikerül a forintárfolyamot a reálgazdasági szempontok figyelembevételével egy másik pályára állítani, akkor magyar vállalatok mehetnek tönkre és munkahelyek ezrei szűnhetnek meg.

A kormány és a gazdálkodók azt szeretnék, ha a forint visszaállna arra a pályára, ahová szerintük való - mondta. A miniszter viszont nem kívánta számszerűsíteni, hogy milyen euró-forint árfolyamot tartanának megfelelőnek.

Kifejtette: a gazdaság szereplői, illetve a kormány nem üzenni szeretnének a jegybanknak, hanem felhívni a figyelmet arra, hogy az árfolyampolitika egyértelműen összefügg az exporttal.

Kérdésekre válaszolva a miniszter elmondta, hogy a Magyar Nemzeti Bankkal folyamatosan konzultál a kormány, ez azonban nem túl hatékony. Hozzátette: az árfolyampolitika véleménye szerint nem függ össze a Monetáris Tanács létszámának kibővítésével, sokkal inkább gazdasági és monetáris politikai kérdés.

Kóka János szerint a jelenlegi árfolyampolitika nemhogy csökkentené, hanem "egyenesen növeli az inflációt". Aláhúzta: a kormány a költségvetést és államháztartást úgy alakítja, hogy megváltozhasson a jelenlegi helyzet.

Külföldre helyezhetik ki a termelést?

Bogsch Erik, a Richter Gedeon Rt. vezérigazgatója azt mondta: az ország versenyképessége a tét, s ha nem változik a jelenlegi árfolyampolitika, hosszú távon csak "lefelé mehet" a gazdaság. Hozzátette: a gyógyszerpiacon például nő az import, és ezért piacot veszítenek az egyre versenyképtelenebb áraik miatt.

Kifejtette: hosszabb távon az is felvetődhet, hogy bizonyos termékek gyártását kihelyezik. Bogsch Erik példaként Kínát említette, ahol nem engedik felértékelődni a nemzeti valutát a versenyképesség miatt.

Bojár Gábor, a Graphisoft elnöke is elmondta, hogy lényegesen gyengébb forintot szeretnének, ám sem ő, sem a Richter vezetője nem számszerűsítette ezt.

A Graphisoft elnöke szerint mind a monetáris, mind a költségvetési politikának, az 1996-2000 közötti időszaknak megfelelő pályához kellene visszatérnie. Az elnök szerint ma már nehéz nem kimondani azt a véleményt az árfolyampolitika kapcsán, hogy "tudatos rombolásról van szó".


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Gyurcsány: erősből a paprika jó, a forint nem

A miniszterelnök szerint miután Magyarország közös vagyonának növekedését kizárólag belső piacaira nem alapozhatja, és termékeinek, szolgáltatásainak jelentős részét külföldön kell értékesítenie, az adásvétel sikere elsősorban azon múlik, hogy az ellenértékül kifizetett euróért, dollárért, minél több forintot kapjon.

Gazdaság

Járai: gyors kamatcsökkentéssel összeomolhat a forint

Az MNB elnöke szerint a gyors kamatcsökkentések valószínűleg a forint összeomlásához vezetnének, ugyanakkor megjegyezte, hogy egy kissé gyengébb, de stabil forint kedvezőbb lenne a magyar gazdaság számára. A bejelentés egyes elemzések szerint szóbeli intervenciónak minősülhet.

MTI Gazdaság

"A forint túl erős, a kamat túl magas"

Az erős magyar forint, amit a magas kamat idéz elő, károkat okoz az exportnak, és a beáramló olcsó import a helyi cégeket sújtja - jelentette ki Draskovics Tibor magyar pénzügyminiszter a Reutersnak.

MTI Gazdaság

Ismét szárnyalt az euró, gyengült a forint

Csütörtökön a dollárhoz viszonyítva újabb árfolyamrekordot döntött az euró, délután 1,3237 dolláron is állt. A forint átlagos forgalomban egész nap árnyalatnyival gyengébb volt, mint szerdán.

Gazdaság

Gyurcsány: "beledöglünk ebbe az erős forintba"

A gyengébb forint és az alacsonyabb kamatok mellett érvelt Gyurcsány Ferenc miniszterelnök csütörtökön egy televíziós műsorban. A kormányfő szerint az erős forint hatásai a kis- és középvállalkozásokat és az exportőröket érinti leginkább, és munkahelyek is veszélybe kerülhetnek.