szerző:
MTI

Három befektető adta be pályázatát a Hungexpo Rt. többségi részvénycsomagjának megvásárlására kedden - közölte az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Rt.

A közlemény emlékeztet arra, hogy a privatizációs szervezet 2004. augusztus 2-án írt ki nyilvános, kétfordulós, előminősítéses pályázatot a Hungexpo Rt. 77 százalékos, 2,413 milliárd forint névértékű állami tulajdonú részvénycsomagjának értékesítésére.

A Hungexpo Rt. privatizációjára - a GL Events, a Demján Sándor által irányított TriGránit Fejlesztési Részvénytársaság, a West End Beruházó és Kereskedelmi Részvénytársaság konzorciuma; a Carion Holding Vagyonkezelő és Szolgáltató Rt., az ECE Projektmanagement Budapest Kft., a V.H.V. Vendéglátóipari Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., a Hungexpo Rt. MRP Szervezete és az Airport Cargo Center Ingatlanfejlesztő és Ingatlanhasznosító Kft. konzorciuma, valamint az Expo Projekt Kft., az Expomedia Group Plc. és a Wallis Ingatlan Rt. Konzorciuma - adta le ajánlatát a 125 millió forint pályázati biztosíték kíséretében.

A pályázatoknak tartalmazniuk kellett egy kiállítás- és rendezvényközpont kialakításának tervét. Az ÁPV ugyanakkor a befektetőre bízza annak eldöntését, hogy a jelenlegi, vagy egy új helyszínen valósítja meg a pályázatban kötelezően előírt fejlesztéseket.

A kiírás szerint az ÁPV olyan befektetőcsoportot keres, amely képes, és vállalja a Hungexpo marketingkommunikációs, kiállítás- és rendezvényszervezési tevékenységének, valamint az e célt szolgáló ingatlanoknak a fejlesztését a jelenlegi helyen vagy egy új területen.

A pályázat megengedi, hogy az új tulajdonos 30 kilométeres körzetben máshová telepítse a kiállítási területet, és a jelenlegi kőbányai ingatlant más célokra hasznosítsa. Áthelyezés esetén 4,5 éve lenne a vevőnek az új vásárváros létrehozására, s addig a meglévőt kellene üzemeltetnie. A pályázóknak legalább ötéves fejlesztési elképzeléseiket is ismertetniük kell ajánlatukban, annak érdekében, hogy Budapest a régióban versenyképes vásárvárossal rendelkezzen.

A tranzakció összetett befektetői-szakmai struktúrát céloz meg. Ezt biztosította, hogy a jelentkező befektetőcsoportok tagjai között egy komoly kiállítás- és rendezvényszervezői referenciákkal rendelkező társaságnak is lennie kellett, egy másiknak ingatlanfejlesztési tevékenységet kellett folytatnia.

Ennek megfelelően komoly érdeklődés mutatkozott a tender iránt, szeptember végén hat befektetői csoport nyújtotta be részvételi jelentkezését a Hungexpo többségi tulajdonára kiírt pályázatra, mind a hat pályázó megfelelt a kiírás szakmai feltételeinek.

A pályázatokat értékelő bizottság először az ajánlatok szakmai tartalmát értékeli. Ebben szerepel az üzleti terv és a beruházások megalapozottsága, időbeli ütemezése; a kiállítás- és rendezvényszervezési koncepció; a kiállítás helyszíneinek megközelíthetősége; a kiállítási helyszín fejlesztési programja és a pályázó szakmai háttere, referenciái.

A bizottság csak azon pályázók árajánlatát bontja fel, akik elérték a legmagasabb szakmai színvonalú ajánlat pontértékének 60 százalékát. Az árajánlat - amelynek értékelési súlya 70 százalék - és a szakmai ajánlat - amelynek értékelési súlya 30 százalék - összesítése után az utolsó helyezettet már nem hívja meg az ÁPV a második fordulóba, így csak a többiek módosíthatják árajánlataikat.

A pályázókkal az ÁPV közli az első forduló részeredményét és így a második fordulóban az eredeti szakmai ajánlat pontszáma és a módosított árajánlat összesítése után választja ki a győztes pályázót. A verseny és a tranzakció sikere érdekében az ajánlatok tartalmáról az ÁPV az eredményhirdetésig nem ad tájékoztatást.

A privatizációs folyamat lezárulása – várhatóan február második fele - után részletesen ismertetik a pályázatokat és a döntés körülményeit - ígéri közleményében az ÁPV.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Gazdaság

A Hungexpo 51 százalékát privatizálják, döntés márciusban

A Hungexpo Rt. pénteki rendkívüli közgyűlése elfogadta az újonnan létrejövő Hungexpo Vásár- és Kiállításszervező Rt. tőkeemeléssel végrehajtandó privatizációjának pályázati kiírását és mellékleteit, amely alapján a cég 51 százaléka kerülhet magánkézbe - mondta Barabás János, a Hungexpo Rt. vezérigazgatója.

Állandóan fáradtnak érzi magát? Nem biztos, hogy a kimerültség vagy a nemalvás az oka

Állandóan fáradtnak érzi magát? Nem biztos, hogy a kimerültség vagy a nemalvás az oka

Elkészült a Brexit-film Benedict Cumberbatch főszereplésével

Elkészült a Brexit-film Benedict Cumberbatch főszereplésével

Sargentini: Mielőbb el kell indítani a hetes cikkelyt Magyarország ellen

Sargentini: Mielőbb el kell indítani a hetes cikkelyt Magyarország ellen

"Másfél óráig feküdtem félig ájultan, kicsekkolva" - újabb történet a rendőri túlkapásokról

"Másfél óráig feküdtem félig ájultan, kicsekkolva" - újabb történet a rendőri túlkapásokról

Kirúgta Mourinhót a Manchester United

Kirúgta Mourinhót a Manchester United

A Ripost a hétfői tüntetésről: Sátán, Hillary Clinton, anarchizmus

A Ripost a hétfői tüntetésről: Sátán, Hillary Clinton, anarchizmus