szerző:
MTI

Az új román kormány azt fontolgatja, hogy a jelenlegi 19 százalékról 20-ra emeli az általános forgalmi adó kulcsát, mert minden jel szerint csak így lehet ellensúlyozni a személyi jövedelemadó és a társasági nyereségadó csökkentése miatt várható bevételkiesést - idézi a pénzügyminisztert az Adevarul.

Románia új kormánya december 29-én hagyta jóvá az egységes, egykulcsos személyi jövedelemadót és társasági nyereségadót. Eszerint 2005. január 1-jétől az adókulcs egységesen 16 százalék. A társasági nyereségadó kulcsa eddig 25 százalék volt, a személyi jövedelemadó kulcsa 18-40 százalék között mozgott.

Bár a Nemzetközi Valuta Alap (IMF) alapvetően jónak tartja az adóreformot, az ország IMF-képviselője felhívta a figyelmet a költségvetési hiány túllépésének veszélyére. Az IMF számításai szerint az adókulcsok csökkentése a hazai össztermék 1 százalékával csökkenti a költségvetés bevételeit, ezért szükség van bizonyos termékek jövedéki adójának és áfájának emelésére.

A román kormány és az IMF szakértői január 26-án kezdik meg az egyeztetést az adókulcsok emeléséről.
   
A bevételek csökkenésének ellensúlyozására a Calin Popescu Tariceanu miniszterelnök vezette kormány egyelőre elhalasztotta a társadalombiztosítási hozzájárulás kilátásba helyezett csökkentését is a jelenlegi 49,5 százalékról 39,5 százalékra.
 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Gazdaság

Egységes, 16 százalékos adókulcs Romániában

Az adóreform keretében január elsejétől 16 százalékra csökkentik az szja-t és a társasági adót Romániában. A továbbiakban járulék- és áfacsökkentést is terveznek - jelentette be Calin Popescu-Tariceanu miniszterelnök.

MTI Gazdaság

A tavalyi a román gazdaság éve volt

Egyértelműen a tavalyi év tekinthető a rendszerváltás óta eltelt időszak legkedvezőbb évének a román gazdaság számára - olvasható az Erdélyi Riport legújabb számában.