Tetszett a cikk?

„Korrekció, vagy trendforduló?” A legtöbbször elhangzott kérdés a BÉT-en befektetők körében. A várható események továbbra is az eddigi tendenciák fennmaradását vetítik előre, a hazai részvények eladását javasoljuk. A forint eszközöket pedig érdemes átcsoportosítani euró, vagy a nagyobb kockázatokat kedvelőknek dollár alapú befektetésekbe.

Igen hektikus napon belüli mozgások mellett a BÉT történetének harmadik legnagyobb esését láthattuk a héten, ami igencsak megviselte még a sokat látott tőzsdeguruk idegeit is. Már múlt hét pénteken jelzett az index alakulása: napon belül közel 800 pontos mozgás után ekkor még azonban pozitívan zárt az index, majd e hét elején történelmi maximumra emelkedett az irányadó index.

A devizapiac mindebből nem sokat érzékelt, mintha csak egy másik ország piacáról lenne szó és nem csak azonos országbeli más szegmensről. Itt továbbra is a kamatkülönbség hajtja a piacot, a héten megjelenő makroadatok, valamint a lengyel és cseh belpolitikai feszültségek sem hatottak nagyobb mértékben.

Az állampapír piac mégis egy kis eltolódást mutat a befektetői hangulatban/megítélésben. Folytatódott a hozamgörbe vízszintes mozgása, de ezúttal már a távolabbi lejáratok hozamemelkedése mellett. A piac értékelése szerint tehát a hosszabb távú (makro)gazdasági kilátások romlottak.

Talán a devizapiac produkálta a legkevesebb meglepetést a befektetők számára, holott ma már egyre élesebb a vita a forint árfolyama körül. Az MNB, a kormány, a gazdasági szereplők egyre-másra nyilatkoznak az ügyben, miközben a piac megy a maga által kijelölt úton. Itt még mindig a magas hazai kamatszint a meghatározó, a legutóbbi kamatvágás sem változtatott sokat a befektetői magatartáson.

A kevésbé kockázatkedvelő befektetőknek a kötvényeket ajánljuk (Oldaltörés)


A forint euróval szembeni árfolyama stabilan a 242-243-as szintre állt be. A további erősödésnek nem nagy a tere, a gyengülésre pedig ma senki sem gondol, mivel a kamatelőny még mindig elégséges a jelenlegi szintekhez, főleg, ha a várható hozamcsökkenésekkel is számolunk.

Ebből következik, hogy ajánlásunk szerint a forint eszközöket részben érdemes átcsoportosítani euró, vagy a nagyobb kockázatokat kedvelőknek dollár alapú befektetésekbe. Ezen túl további finomításként azt ajánlhatjuk, hogy a kevésbé kockázatkedvelő befektetők a kötvény, míg a nagyobb kockázatvállalási hajlandóságot mutatók a részvény típusú befektetéseket válasszák. Ezen devizaalapú eszközök vételét a teljes értékpapír portfólió 10-20 százalékának erejéig javasoljuk.

A rövid lejáratokat érdemes tartani a hónap végéig (Oldaltörés)


Ami a dollár és az euró viszonyát illeti, itt is stabilizálódni látszik a helyzet. Az év eleji és a február elején tapasztalható dollár erősödés után mára megnyugodott a piac és ma úgy tűnik, hogy tartósabban 1,30-1,32-es keresztárfolyam egyensúlyi szintnek felel meg. Ezen a helyzeten „csak” az ismét történelmi csúcsra futó olajár-jegyzés, valamint az orosz és a távol-keleti jegybanki tartalékok dollár eladásai változtathatnak. Ma azt látjuk, hogy rövid távon ezek a tényezők nem hatnak, de hosszabb időtávon vizsgálva már a dollár ismételt gyengülése várható.

Az állampapírok piacán az év eleje óta tartó trend folytatódott. A hozamgörbe közelít a vízszinteshez, de ma már ez a legtávolabbi lejáratok hozamának emelkedése mellett ment végbe.Ajánlásunk ezúttal sem változott, hiszen a várható események továbbra is az eddigi tendenciák fennmaradását vetítik előre. A korábbiakban már szóltunk arról, hogy nagyobb korrekció március végén, április elején következhet be, addig a rövid lejáratokat érdemes tartani. Ez egy kivárás, hiszen a rövid lejáratok esetében emelkedő hozamok mellett nem kell a kedvezőtlen piaci viszonyok közt hosszú időn át tartani a drágán vett állampapírokat, ezzel gyorsan alkalmazkodhatunk a megváltozott helyzethez.

Összegezve tehát azt mondhatjuk, hogy a hónap végéig érdemes fenntartani a rövid portfólió szerkezetet az állampapírok terén, aztán pedig a piaci viszonyok függvényében kell átalakítani a lejárati összetételt.

Részvények: elfogytak a vevők a piacon (Oldaltörés)


A BÉT meglehetősen szélsőséges hetet zár. A történelmi csúcsok után már lefelé vezetett a BUX útja, ami annak köszönhető elsősorban, hogy a jó vállalati eredmények és pozitív várakozások ellenére elfogytak a vevők a piacon. Ennek oka pedig az, hogy az év eleje óta 25 százalékkal emelkedő részvényárak arra ösztönzik a befektetők egy részét, hogy nyereségüket realizálják.Ezzel együtt még nem egyértelmű a trendforduló, hiszen közben a vállalatok helyzete nem változott, csak a piaci hangulat kilengései ingatták meg az emelkedést. Ma már nem a fundamentumok játsszák a főszerepet az árak alakulásában, hanem a befektetői megítélés, a hangulat. Ez pedig természeténél fogva hektikus, kiszámíthatatlan, tovább növeli a magas árak által már így is meglehetősen magas kockázati szinteket.

Ezúttal egy olyan diagramot készítettünk, amely a BUX minimum, maximum, valamint a záró értékeit is ábrázolja. Itt szemléletesen kirajzolódik az, hogy a piac napon belüli mozgása egyre kiszámíthatatlanabb. Így ezúttal nem marad más, mint a technikai elemzés a jövőbeni várható mozgások tekintetében. 18 200 pont alatt korrekciós szakaszban marad a piac, amíg ezt az értéket nem haladja meg, fennáll annak a veszélye, hogy nagyobb esés következik. Ezt csak a 17 500-as szint elérése erősítené meg, mert akkor már számítani lehet akár 17 ezer pont alatti értékekre, illetve tartósabb esésre is.

Összegezve azt mondhatjuk, hogy ma a hazai részvények eladását tudjuk javasolni, azzal, hogy ha újra 18 200 pont felett – nagy forgalommal – zár az index, akkor érdemes újra beszállni az OTP, a MOL, a TVK és az Egis vételeivel a piacra.

Ajánlások (Oldaltörés)

- Állampapír piac:

állampapírok:

- 0-1 év: tartás

- 1 év felett: kivárás

- Vállalati kötvények:

eladás

- Nemzetközi részvénypiac:

- EU részvények: vétel

- USA részvények: vétel

- Orosz részvények: eladás

- Hazai részvénypiac:

- Hazai részvények: eladás

- Befektetési alapok:

ingatlan alapok, euróban denominált alapok vétele


Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!
Nem Orbánon fog múlni, lesz-e megállapodás az EU-költségvetésről

Nem Orbánon fog múlni, lesz-e megállapodás az EU-költségvetésről

Száznál is több család veszítheti el még meg sem épült lakását Veresegyházon

Száznál is több család veszítheti el még meg sem épült lakását Veresegyházon

Ulickaja a lélek testéről írt, könyvét a Testről és lélekről főszereplője fordította

Ulickaja a lélek testéről írt, könyvét a Testről és lélekről főszereplője fordította