„Korrekció, vagy trendforduló?” A legtöbbször elhangzott kérdés a BÉT-en befektetők körében. A várható események továbbra is az eddigi tendenciák fennmaradását vetítik előre, a hazai részvények eladását javasoljuk. A forint eszközöket pedig érdemes átcsoportosítani euró, vagy a nagyobb kockázatokat kedvelőknek dollár alapú befektetésekbe.

Igen hektikus napon belüli mozgások mellett a BÉT történetének harmadik legnagyobb esését láthattuk a héten, ami igencsak megviselte még a sokat látott tőzsdeguruk idegeit is. Már múlt hét pénteken jelzett az index alakulása: napon belül közel 800 pontos mozgás után ekkor még azonban pozitívan zárt az index, majd e hét elején történelmi maximumra emelkedett az irányadó index.

A devizapiac mindebből nem sokat érzékelt, mintha csak egy másik ország piacáról lenne szó és nem csak azonos országbeli más szegmensről. Itt továbbra is a kamatkülönbség hajtja a piacot, a héten megjelenő makroadatok, valamint a lengyel és cseh belpolitikai feszültségek sem hatottak nagyobb mértékben.

Az állampapír piac mégis egy kis eltolódást mutat a befektetői hangulatban/megítélésben. Folytatódott a hozamgörbe vízszintes mozgása, de ezúttal már a távolabbi lejáratok hozamemelkedése mellett. A piac értékelése szerint tehát a hosszabb távú (makro)gazdasági kilátások romlottak.

Talán a devizapiac produkálta a legkevesebb meglepetést a befektetők számára, holott ma már egyre élesebb a vita a forint árfolyama körül. Az MNB, a kormány, a gazdasági szereplők egyre-másra nyilatkoznak az ügyben, miközben a piac megy a maga által kijelölt úton. Itt még mindig a magas hazai kamatszint a meghatározó, a legutóbbi kamatvágás sem változtatott sokat a befektetői magatartáson.

A kevésbé kockázatkedvelő befektetőknek a kötvényeket ajánljuk (Oldaltörés)


A forint euróval szembeni árfolyama stabilan a 242-243-as szintre állt be. A további erősödésnek nem nagy a tere, a gyengülésre pedig ma senki sem gondol, mivel a kamatelőny még mindig elégséges a jelenlegi szintekhez, főleg, ha a várható hozamcsökkenésekkel is számolunk.

Ebből következik, hogy ajánlásunk szerint a forint eszközöket részben érdemes átcsoportosítani euró, vagy a nagyobb kockázatokat kedvelőknek dollár alapú befektetésekbe. Ezen túl további finomításként azt ajánlhatjuk, hogy a kevésbé kockázatkedvelő befektetők a kötvény, míg a nagyobb kockázatvállalási hajlandóságot mutatók a részvény típusú befektetéseket válasszák. Ezen devizaalapú eszközök vételét a teljes értékpapír portfólió 10-20 százalékának erejéig javasoljuk.

A rövid lejáratokat érdemes tartani a hónap végéig (Oldaltörés)


Ami a dollár és az euró viszonyát illeti, itt is stabilizálódni látszik a helyzet. Az év eleji és a február elején tapasztalható dollár erősödés után mára megnyugodott a piac és ma úgy tűnik, hogy tartósabban 1,30-1,32-es keresztárfolyam egyensúlyi szintnek felel meg. Ezen a helyzeten „csak” az ismét történelmi csúcsra futó olajár-jegyzés, valamint az orosz és a távol-keleti jegybanki tartalékok dollár eladásai változtathatnak. Ma azt látjuk, hogy rövid távon ezek a tényezők nem hatnak, de hosszabb időtávon vizsgálva már a dollár ismételt gyengülése várható.

Az állampapírok piacán az év eleje óta tartó trend folytatódott. A hozamgörbe közelít a vízszinteshez, de ma már ez a legtávolabbi lejáratok hozamának emelkedése mellett ment végbe.Ajánlásunk ezúttal sem változott, hiszen a várható események továbbra is az eddigi tendenciák fennmaradását vetítik előre. A korábbiakban már szóltunk arról, hogy nagyobb korrekció március végén, április elején következhet be, addig a rövid lejáratokat érdemes tartani. Ez egy kivárás, hiszen a rövid lejáratok esetében emelkedő hozamok mellett nem kell a kedvezőtlen piaci viszonyok közt hosszú időn át tartani a drágán vett állampapírokat, ezzel gyorsan alkalmazkodhatunk a megváltozott helyzethez.

Összegezve tehát azt mondhatjuk, hogy a hónap végéig érdemes fenntartani a rövid portfólió szerkezetet az állampapírok terén, aztán pedig a piaci viszonyok függvényében kell átalakítani a lejárati összetételt.

Részvények: elfogytak a vevők a piacon (Oldaltörés)


A BÉT meglehetősen szélsőséges hetet zár. A történelmi csúcsok után már lefelé vezetett a BUX útja, ami annak köszönhető elsősorban, hogy a jó vállalati eredmények és pozitív várakozások ellenére elfogytak a vevők a piacon. Ennek oka pedig az, hogy az év eleje óta 25 százalékkal emelkedő részvényárak arra ösztönzik a befektetők egy részét, hogy nyereségüket realizálják.Ezzel együtt még nem egyértelmű a trendforduló, hiszen közben a vállalatok helyzete nem változott, csak a piaci hangulat kilengései ingatták meg az emelkedést. Ma már nem a fundamentumok játsszák a főszerepet az árak alakulásában, hanem a befektetői megítélés, a hangulat. Ez pedig természeténél fogva hektikus, kiszámíthatatlan, tovább növeli a magas árak által már így is meglehetősen magas kockázati szinteket.

Ezúttal egy olyan diagramot készítettünk, amely a BUX minimum, maximum, valamint a záró értékeit is ábrázolja. Itt szemléletesen kirajzolódik az, hogy a piac napon belüli mozgása egyre kiszámíthatatlanabb. Így ezúttal nem marad más, mint a technikai elemzés a jövőbeni várható mozgások tekintetében. 18 200 pont alatt korrekciós szakaszban marad a piac, amíg ezt az értéket nem haladja meg, fennáll annak a veszélye, hogy nagyobb esés következik. Ezt csak a 17 500-as szint elérése erősítené meg, mert akkor már számítani lehet akár 17 ezer pont alatti értékekre, illetve tartósabb esésre is.

Összegezve azt mondhatjuk, hogy ma a hazai részvények eladását tudjuk javasolni, azzal, hogy ha újra 18 200 pont felett – nagy forgalommal – zár az index, akkor érdemes újra beszállni az OTP, a MOL, a TVK és az Egis vételeivel a piacra.

Ajánlások (Oldaltörés)

- Állampapír piac:

állampapírok:

- 0-1 év: tartás

- 1 év felett: kivárás

- Vállalati kötvények:

eladás

- Nemzetközi részvénypiac:

- EU részvények: vétel

- USA részvények: vétel

- Orosz részvények: eladás

- Hazai részvénypiac:

- Hazai részvények: eladás

- Befektetési alapok:

ingatlan alapok, euróban denominált alapok vétele


Legyen HVG pártoló tag!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Nyelvet tanul(na)? Telepítse a Chrome-hoz ezt a bővítményt, sokat segíthet

Nyelvet tanul(na)? Telepítse a Chrome-hoz ezt a bővítményt, sokat segíthet

A legújabb felmérés szerint a franciák többsége már nem támogatja a sárgamellényeseket

A legújabb felmérés szerint a franciák többsége már nem támogatja a sárgamellényeseket

Leesett a hídról a BMW, a sofőr megúszta

Leesett a hídról a BMW, a sofőr megúszta

Rosszul alszik ma a világ leggazdagabb embere, dugába dőlt a New York-i terv

Rosszul alszik ma a világ leggazdagabb embere, dugába dőlt a New York-i terv

Évtizedekre leültetnék Trump volt kampányfőnökét

Évtizedekre leültetnék Trump volt kampányfőnökét

TOP 10: Ezek most a legjobb kamerás okostelefonok a piacon

TOP 10: Ezek most a legjobb kamerás okostelefonok a piacon