szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Oroszországban októberben három hónap óta a legerősebb ütemben bővült a hazai össztermék - főként a szolgáltatások jó teljesítményének köszönhetően -, ugyanakkor az infláció is gyorsult.

A Moscow Narodny Bank GDP-mutatója - amelyet a feldolgozóipar és a szolgáltatások beszerzőmenedzser-mutatóiból képez - októberre 6,7 százalékos növekedést jelzett az augusztusi és szeptemberi 6,5-6,5 százalék után, rendre az egy évvel korábbihoz képest. Előzőleg, júliusban ugyancsak 6,7 százalékos ütemet mértek, és ez a százalék egyben az idei legmagasabb is.

A bank úgy látja, hogy a korábbinál erősebb növekedés főleg a szolgáltatásoknak köszönhető, míg a feldolgozóipar teljesítménye gyengébb ütemben bővült. Az orosz kormány idei GDP-növekedési célkitűzése 5,9 százalék.

Az orosz statisztikai szolgálat hétfői közlése szerint ugyanakkor a fogyasztóiár-infláció is erősödött októberben: az előző hónappal összevetve 0,6 százalékos emelkedést mértek a szeptemberi 0,3 százalék után. Az elemzők ennél is többet, 0,7 százalékot vártak.

Azonban ezzel együtt az első tíz hónapban 9,2 százalékos volt a fogyasztói árnövekedés, kissé enyhébb a tavalyi első tízhavi 9,3 százaléknál. Ám a helyzet rosszabbodott az első kilenc hónaphoz képest, amikor 8,6 százalékos volt a halmozott infláció. Októberben az élelmiszerárak 0,4, az élelmiszereken kívüli termékek árai 0,7, a szolgáltatások árai ugyancsak 0,7 százalékkal nőttek szeptemberhez képest.

Az orosz pénzügyminiszter megítélése szerint az orosz gazdaság az idén több mint 6 százalékkal bővül. Alekszej Kudrin korábban egy konferencián úgy fogalmazott: a 6 százalék átlépése már biztos, de lehet, hogy nem áll meg ennél a szintnél az orosz GDP idei növekedése. 

A hivatalos statisztikák szerint az orosz gazdaság 5,9 százalékkal teljesített többet az első kilenc hónapban a tavalyi első kilenchavinál. Az orosz GDP a második negyedévben 6,1 százalékkal volt nagyobb az egy évvel korábbinál. A növekedés üteme jóval kisebb a tavalyi második negyedévi 7,7 százaléknál, de gyorsulás mutatkozott az idei első negyedévi 5,2 százalékos többlethez képest, ugyancsak az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

Nemzetközi elemzők mindazonáltal csak 5,6 százalékos GDP-növekedésre számítanak az idén Oroszországban. Tavaly Oroszország hazai összterméke 7,2 százalékkal nőtt. A kormány jelenlegi várakozása szerint jövőre a GDP 5,6 százalékkal, 2007-ben 5,8 százalékkal, 2008-ban 6 százalékkal bővül.

A Moscow Narodny Bank (MNB) szerint a GDP-emelkedés  motorja továbbra is a lakossági fogyasztás, de fékezik az olajipar termelésbővítési gondjai.

Vlagyimir Putyin orosz államfő tavaly május végén meghirdetett céljának megvalósításához - tíz éven belül a GDP megkétszerezéséhez - a gazdaságnak évente tartósan 7,2-7,3 százalékkal kellene növekednie. Az orosz kormány most azzal számol, hogy idén 11 százalék alatti lesz a fogyasztói árak növekedésének üteme, miközben az eredeti várakozás 8,5 százalék volt. Tavalyi 11,7 százalékos volt az infláció Oroszországban, ugyancsak meghaladva a kormány 10,0 százalékos hivatalos várakozását.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Mégsem jön orosz olaj a budapesti tőzsdére?

Az orosz kormány szorosan együttműködik az olajipari cégekkel abból a célból, hogy helyi tőzsdét állítsanak fel az urali olajfajta kereskedésére és hogy ezt az olajfajtát irányadóként ismertessék el. German Gref orosz gazdasági miniszter azt mondta, hogy az ezzel kapcsolatos javaslatok novemberben készülnek el.

MTI Gazdaság

Orosz hírességek a Forbes listáján

Marija Sarapova teniszezőnő vezeti a Forbes magazin ranglistáját, amely Oroszország sztárvilágának ötven leghíresebb, egyben leggazdagabb képviselőjét mutatja be.

MTI Gazdaság

Újabb Jukosz-részesedéseket szerezhet a Mol orosz partnere

Orosz médiajelentések szerint újabb Jukosz-részesedéseket vásárolt fel a Russznyefty magáncég, amely a hatóságilag tönkretett olajóriást felváltotta a Mol tulajdonostársaként a hanti-manysiföldi ZMB (Zapadno-Malobalik) termelő vegyesvállalatban is. Mindamellett Mihail Gucerijev cége sebtében cáfolta szerdán, hogy megszerezte volna a jakutföldi Szakhanyeftegaz több mint felét.

MTI Gazdaság

A Jukosz-ügy érződik az orosz növekedés lassulásán

A Jukosz olajipari vállalat szétverése a Nemzetközi Valutaalap szerint hozzájárult az orosz gazdasági növekedés lassulásához. Az orosz gazdaság várhatóan az idén 5,5 százalékkal növekszik, jelentősen lassabban, mint a tavalyi 7,1 százalékos GDP-növekedés volt.

MTI Világ

Milliárdos afrikai adósságokat töröl Oroszország

Oroszország ígéretet tett arra, hogy a legszegényebb afrikai országok 2,2 milliárd dolláros tartozását törli, ezzel csatlakozik az ipari országok által tett felajánláshoz, amely több, mint 40 milliárd dolláros, a Világbankkal, a Nemzetközi Valutalappal és más nemzetközi hitelezőkkel szemben fennálló tartozás elengedéséről szólt.

Koronavírus: van már magyar fertőzött

Koronavírus: van már magyar fertőzött

Növelte táborát a Fidesz

Növelte táborát a Fidesz

Már Ferihegyen is megmérik az Észak-Olaszországból érkezők lázát

Már Ferihegyen is megmérik az Észak-Olaszországból érkezők lázát