szerző:
MTI

A Magyar Fejlesztési Bankon (MFB) belül alakul ki az az egységes intézményrendszer, amely a vállalkozók számára hitel- és tőkejuttatást, valamint garanciát nyújt, s gyakorlatilag az MFB a Magyar Vállalkozások Bankjaként (MVB) is működik – jelentette be a kabinet döntését Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter.

„Az összes állami mikro-, kis- és középvállalkozási feladat és tevékenység összehangolva jelenik meg a vállalkozók bankjában, a Magyar Fejlesztési Bankban, miközben ezt a feladatot ellátó teljes intézményrendszert összevonjuk” – mondta Kóka. Az MVB célja, hogy több vállalkozás az eddiginél egyszerűbben és olcsóbban jusson pénzhez, az eddigi szétaprózott, bürokratikus ügyintézés helyett a saját kereskedelmi bankjánál megkaphassa a hitelt, a tőkejuttatást vagy a garanciát.

A Magyar Vállalkozások Bankja 64 százalékos tulajdonosa lesz a Hitelgarancia Rt.-nek, amelybe két lépcsőben beolvad a Kisvállalkozás-fejlesztő Pénzügyi Rt., a Regionális Fejlesztési Finanszírozási Rt., a Regionális Fejlesztési Holding Rt. Az MVB-hez csatolják a Regionális Fejlesztési Társaságokat. Közvetlenül az MFB alá tartozik majd a Magyar Vállalkozásfejlesztési Kht., a VÁTI Kht., a PROMEI Kht., amelyeket össze is vonnak, s az MVB lesz a gazdája az Informatikai Kockázati-Tőkealapkezelő Rt.-nek is.

„Az átszervezés révén több száz millió forintot lehet azonnal megtakarítani, s ha a hatékonyságjavulással is számolunk, akkor ez az összeg több milliárd forintra rúg" – fogalmazott a miniszter. Hozzátette, hogy a megspórolt pénzeket ezután a vállalkozások segítésére lehet fordítani a szétaprózott intézmények, annak vezetői, felügyelőbizottsági tagjai helyett.

Kóka János elmondta, hogy a hiteleket, a tőkejuttatást, valamint a garanciavállalásokat a kereskedelmi bankokon keresztül érhetik el a vállalkozások, azaz a kereskedelmi bankok lesznek az MVB ügynökei.

A számok azt mutatják, hogy miközben pályázati támogatásként 1998-2002 és 2005-2005 között egyaránt 46,5 milliárd forinthoz jutottak a vállalkozások, addig az előző időszakban 23,7 milliárd hitelhez, 2002-2005 között viszont 342,6 milliárdhoz – ismertette Kóka János.

A Magyar Fejlesztési Bank neve – a nemzetközi ismertség miatt is – megmarad, a szervezeti átalakítás december végéig befejeződik annak érdekében, hogy a 2007-től érkező európai uniós támogatásokat már az új intézményrendszer szolgálja ki – mondta a miniszter.

Kóka beszélt arról is, hogy MVB-hez kötődik a Hitelgarancia Rt. és a Magyar Követeléskezelő Rt., a két pénzügyi szervezet révén több száz milliárd forintos finanszírozási lehetőségek nyílnak meg követelések vásárlására illetve faktorálására.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Gazdaság

Kóka szerint Magyarország tesz a legtöbbet a zöldenergiáért

Térségünkben a megújuló energiaforrások elterjedése érdekében Magyarország teszi a legnagyobb erőfeszítéseket - mondta Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter, aki szerint a megújuló energiaforrások hatékonnyá tételéhez még sok innovációra van szükség.

MTI Gazdaság

Kóka: 2008-ig teljesíthetjük az euróbevezetés feltételeit

Kialakulhat gazdasági és politikai konszenzus arról, hogy Magyarország 2008-ig teljesítse az euró bevezetésének feltételeit, és döntsön az euró 2010-es bevezetéséről - mondta Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter az Országgyűlés Gazdasági Bizottságának ülésén szerdán.

MTI Itthon

Kóka gurító radarokat akar reptérre

Kóka János gazdasági miniszter pénteken elrendelte, hogy a Ferihegyi repülőtéren az év végéig helyezzenek üzembe olyan új gurító radarokat, amelyek mérni tudják a repülőgépek sebességét gurulás közben, és adott esetben figyelmeztetésül szolgálnak a legénységnek, ha túl gyorsan haladnak.

Gazdaság

Kóka: Londonban díjazták az őszinteséget

Megvétózza-e Magyarország a Tony Blair által fontolóra vett EU költségvetési tervezetet, ha az számunkra kedvezőtlen irányt vesz? – kérdezte egyebek között a hvg.hu Kóka János gazdasági minisztert, aki kedden felszólalt a Brit Gyáriparosok éves közgyűlésén, korábban pedig Skóciában tárgyalt magyarországi befektetésekről.

Cégvilág

Két új MFB-cég.

A Magyar Fejlesztési Bank Rt. (MFB) 100 százalékos tulajdonában lévő Corvinus Nemzetközi Befektetési Rt.

MTI Gazdaság

Százmillió eurós hitelkerethez jutott az MFB

A Magyar Fejlesztési Bank Rt. (MFB) a Sikeres Magyarországért Önkormányzati Infrastruktúrafejlesztési Hitelprogram részleges refinanszírozására az Európai Beruházási Bankkal (EIB) 100 millió euró összegű hitelkeret-megállapodást írt alá 2005. november 22-én Luxemburgban.

Hét nap

FÉLMILLIÁRDOS MFB-TENDER

Nettó 450 millió forintért ad fel hirdetéseket, szervez tévé- és rádiókampányt és alakítja ki az állami tulajdonú...

Gépdráma, géphorror: leselejtezték a robotokat a világ első robothotelében

Gépdráma, géphorror: leselejtezték a robotokat a világ első robothotelében

Kim Lane Scheppele: Orbán megteheti, hogy egy időre veszít a népszerűségéből

Kim Lane Scheppele: Orbán megteheti, hogy egy időre veszít a népszerűségéből

Nem elég, hogy drágul az építőipar, a számlákkal is egyre többen csúsznak

Nem elég, hogy drágul az építőipar, a számlákkal is egyre többen csúsznak

Egyszer csak belépett a Twitchen futó adásba a 29 éves politikusnő, hogy transznemű fiataloknak gyűjtsön pénzt

Egyszer csak belépett a Twitchen futó adásba a 29 éves politikusnő, hogy transznemű fiataloknak gyűjtsön pénzt

A MÁV is nemet mondott a túlóratörvényre

A MÁV is nemet mondott a túlóratörvényre

Halott lelkiismeret: a Putyin-korszak vádirata

Halott lelkiismeret: a Putyin-korszak vádirata