szerző:
hvg.hu

Drámaian romlottak a cégek fizetési szokásai: 2008 első négy hónapjában 45 százalékkal növekedett a nemfizetések száma a 2007-es év ugyanezen időszakához viszonyítva. A Coface szerint ez annak a jele, hogy a pénzügyi válság begyűrűzött a reálgazdaságba. Ennek következtében a cég hét szektort minősített le.

Ez a jelenség egyértelmű bizonyítéka a hitelválságnak, még akkor is, ha ez a szám – amelyhez a Coface működési területének 65 országából gyűjtötte az adatokat – a krízis kirobbanásakor hagyományosan magasabb értéket mutat. Pontosan emiatt a Coface úgy látja, hogy a jelenlegi válság nem lesz olyan súlyos, mint a 2001-2002-es, amikor a fizetési problémák száma 30 százalékkal növekedett.

A pénzügyi válság két csatornán gyűrűzött be a reálgazdaságba: az egyik a csökkenő amerikai kereslet volt, amely főleg az Észak-Amerikával és az Egyesült Államokkal kereskedő országokat és szektorokat érintette, míg a másik a hitelekhez jutás nehezebbé válása volt. Ezt tovább súlyosbította a nyersanyag- és az energiaárak növekedése, a nem dollárhoz kötött valuták erősödése és az igen erős verseny. Pillanatnyilag Franciaországot és Németországot kevéssé érinti a probléma. A hazai gazdasági helyzet romlását mutatja, hogy sokkal több fizetésképtelenségi eljárás indul évente, mint bármely európai országban.

A leminősített hét szektor

Leminősített szektorok

Észak-Amerika:
Kereskedelem (A negatívról B+)Ruházat/felszerelés (C-ről C-) autóipar (C-ről C-)
építőipar (B negatívról C+)
légi közlekedés (C pluszról C)
lektronikai alkatrészek (A-ról A-)
Nyugat-Európa:
papíripar (B+ kilátásról B)
építőipar (B-ről B-)
Feltörekvő ázsiai piacok:
elektronikai alkatrészek (A-ról A-)

Az elektronikai alkatrészek, a papíripar, a kereskedelem, az autóipar, a közüzemek, a légi közlekedés és textilipar minősítését a Coface vagy világviszonylatban értve, vagy csak az Egyesült Államokra és/vagy Nyugat-Európára vonatkozólag rontotta a Coface.

Összességében kevés szektornak sikerült kivonnia magát a válság hatása alól. E szerencsés ágazatok közé tartozik a kohászat, a vegyipar, a finommechanika, a gyógyszeripar, az IT és a kommunikáció. Ezek a szektorok képesek voltak a sokk hatásait csökkenteni jó piaci orientációjuk és erős nemzetköziségük miatt, elsősorban a fejlődő piacokon, ahol a piaci viszonyok még mindig kedvezőbbek.

A Coface szerint Magyarországon évek óta romlik a fizetési morál, ezért is ajánlatos a kereskedelmi szerződés megkötése előtt tudni, hogy kivel állunk szóba. A gazdasági szereplők helyzete folyamatosan változhat, így a vevőminősítés csupán pillanatnyi állapotot mutat;épzért nemcsak a belföldi értékesítésnél ajánlott, hanem az exporttevékenységet végzők körében is sokkal nagyobb figyelmet érdemelne.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

A magyarországi cégek 15 százaléka fizetésképtelen lehet

A magyarországi cégek 15 százalékánál nagy az esély arra, hogy egy éven belül nem tudnak eleget tenni fizetési kötelezettségeinek – mondta Keleti József a Dun and Bradstreet Hungária Kft. ügyvezető igazgatója sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

Berobbant egy flakon egy tuzséri ház udvarán: két gyerek súlyosan megsérült

Berobbant egy flakon egy tuzséri ház udvarán: két gyerek súlyosan megsérült

Már-már remekmű: ezzel a tenyérizzasztó játékkal szinte vétek nem szenvedni

Már-már remekmű: ezzel a tenyérizzasztó játékkal szinte vétek nem szenvedni

Szír katonákat ölt az Iszlám Állam

Szír katonákat ölt az Iszlám Állam

Hárommilliót kell fizetnie a pártoknak az adatainkért

Hárommilliót kell fizetnie a pártoknak az adatainkért

Airsoft fegyverből lődözgettek járókelőkre szórakozásból autókázáskor

Airsoft fegyverből lődözgettek járókelőkre szórakozásból autókázáskor

Kész csoda, hogy Notre-Dame még áll! - állítják a párizsi tűzoltók

Kész csoda, hogy Notre-Dame még áll! - állítják a párizsi tűzoltók