szerző:
MTI/hvg.hu

Nem a nagy felzárkózó gazdaságok keresletnövekménye, hanem legnagyobbrészt a bioüzemanyagok termelésének ösztönzése okozta az elmúlt időszak élelmiszerár-sokkját, áll a Világbank egy bizalmas jelentésében, amelyből a pénteki The Guardian idézett.

Kukoricaföld és bioetanolüzem. Itt az árfelelős
© AP
A vezető baloldali brit lapnak kiszivárogtatott elemzés még áprilisban készült, és az újság forrásainak vélekedése szerint azért nem tették közzé, hogy „ne hozzák kínos helyzetbe” George Bush amerikai elnököt. A hivatalos amerikai álláspont szerint ugyanis a haszonnövényekből nyert bioüzemanyagok termelése az élelmiszer-áremelkedés kevesebb mint 3 százalékáért felelős.

A bizalmas világbanki jelentés szerint azonban a bioüzemanyag-előállítás 75 százalékban emelte 2002 óta a globális élelmiszer-árszintet; az energiahordozók és a műtrágya drágulása mindössze 15 százalékot adott hozzá az árakhoz. A tanulmány szerint a fejlődő országok gyors jövedelem-növekedése nem emelte nagy mértékben a globális gabonafelhasználást, és nincs a jelentős áremelkedéseket okozó tényezők között. Ez utóbbi megállapítást független londoni elemző házak mindazonáltal vitatják.

A Királyi Külügyi Intézet – székhelye után közkeletű nevén Chatham House – nemrég közölt elemzése különösen fontos áremelő tényezőnek nevezte a gyors jövedelemnövekedést a felzárkózó gazdaságokban, főleg Kínában és Indiában, ami a patinás londoni stratégiai kutatóközpont szakértői szerint az elmúlt időszak élelmiszer-áremelkedésének hozzávetőleg a felét okozhatta. Ahogy ezekben az országokban a középosztályok mind módosabbakká válnak, úgy alakulnak át az étkezési szokások is: a hangsúly sok esetben a húsban és tejtermékekben dúsabb étrend felé tolódik, állt az elemzésben. A Chatham House becslése szerint a bioüzemanyagok terjedése 30 százalékban becsülhető felelősnek az élelmiszer-drágulásért.

A világ legnagyobb hitelminősítője, a Standard & Poor's által e hónap elején Londonban közölt átfogó elemzésben az állt, hogy az élelmiszerek magas ára nem átmeneti jelenség, ugyanis a drágulást főleg a kereslet és a kínálat szerkezeti átrendeződése vezérli.

Kínálati oldalon ez abban mutatkozik, hogy a terményfélék és a művelhető földek hasznosítása az élelmiszer-ellátásról áttolódik a bioüzemanyag-gyártásra, a keresleti oldalon pedig ezt egyidejűleg kíséri a világ növekvő lakosságának szintén növekvő jövedelme, és az étkezési szokások ezzel járó változása, állt az S&P londoni elemzésében.

A The Guardian által pénteken idézett világbanki tanulmány szerint azonban a bioüzemanyag-termelés háromféle módon is torzítja az élelmiszerpiacot. A gabonafelhasználást az élelmezésről az üzemanyaggyártás felé tolja el – az amerikai kukoricatermésnek most már a 30 százalékát fordítják etanolgyártásra, és az EU-ban előállított növényi olajok mintegy feléből biodízelt készítenek –, emellett a mezőgazdasági termelőket arra ösztönzik, hogy bioüzemanyag-termeléshez különítsenek el földterületeket, és a gabonafélék piacán megindult pénzügyi spekuláció is felhajtja az árakat. A jelentés szerint az élelmiszerek drágulása világszerte 100 millió embert döntött szegénységbe, a megélhetési minimum alá szorítva őket.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Gazdaság

Befuccsol a magyar bioetanolbiznisz?

Mesés összeggel kecsegtette a termelőket és a gazdákat az agrártárca 2006 nyarán. Csakhogy ma már a hosszú távú megállapodások sem vonzzák a gazdákat.

MTI/hvg.hu Gazdaság

Közösen lép piacra a szegedi egyetem és a biológiai kutató

A kutatásfejlesztési tevékenység segítésére, az ipari kapcsolatok koordinálására DEAK KKK Zrt. néven közös céget hozott létre a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) és a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológiai Központja (MTA SZBK) – közölte Kiricsi Imre, a felsőoktatási intézmény rektorhelyettese.

MTI Gazdaság

Leült a magyar bioetanol-piac

Gyakorlatilag leálltak a bioetanol-beruházások, a több mint harminc tervből 2008 elején összesen egy valósult meg itthon. A szakemberek szerint a jelenlegi piaci árak mellett képtelenség finanszírozni a fejlesztéseket.

MTI/hvg.hu Gazdaság

A bioüzemanyag-termelés végleg tönkreteheti a Földet

A természetes ökorendszereknek a bioüzemanyagok előállítása érdekében való felszámolása súlyosbítani fogja a globális felmelegedést, mivel ennek következtében évtizedeken vagy akár évszázadokon át több szén-dioxid keletkezik, márpedig ez a gáz a fő felelőse az éghajlat felmelegedését okozó üvegházhatásnak – figyelmeztetnek amerikai szakértők.

MTI/hvg.hu Gazdaság

Newsweek: biotechnológia kontra élelmiszerválság

Ha a jelenlegi élelmiszerválságra már nem nyújthatnak is megoldást a genetikailag módosított élelmiszerek, a biotechnológia a jövőben talán gátat vethet egy hasonló krízisnek – írta a Newsweek című amerikai hetilap a római FAO-tanácskozáshoz igazítva cikkét a szűkössé vált s ezért megdrágult alapvető élelmiszerekről.

MTI Gazdaság

A biomassza egyre fontosabb az EU-nak – adatok

Felértékelődhet a biomassza az energiatermelés környezetbarátabbá tétele közben, mert a szél- és a napenergia-termelés kapacitáshiánnyal küzd, a terményalapú bioüzemanyag-termelés pedig az utóbbi időben, a nemzetközi élelmiszerár-emelkedés egyik okaként, sok bírálatot kap.

A Lánchídon is áttekernek majd a Giro d’Italia résztvevői

A Lánchídon is áttekernek majd a Giro d’Italia résztvevői

Terrorcselekménnyé minősítették a hanaui vérengzést

Terrorcselekménnyé minősítették a hanaui vérengzést

A KDNP felmondaná az Emberi Jogok Európai Egyezményét

A KDNP felmondaná az Emberi Jogok Európai Egyezményét

Interjút adott Orosz Bernadett támadója, állítja, nem emlékszik semmire

Interjút adott Orosz Bernadett támadója, állítja, nem emlékszik semmire

Száz másodpercnyi harangozást hirdettek a keresztény értelmiségiek a trianoni évfordulóra

Száz másodpercnyi harangozást hirdettek a keresztény értelmiségiek a trianoni évfordulóra

Tizenegy halottja van a lövöldözéseknek a németországi Hanauban

Tizenegy halottja van a lövöldözéseknek a németországi Hanauban