szerző:
MTI

A nagybani likviditási válság kirobbanásának első évfordulójához közeledve sem javul, sőt, folyamatosan tovább romlik az európai és a globális vállalati szektor adósságpiaci és törlesztési helyzete a nemzetközi hitelminősítők Londonban kiadott új felmérései szerint.

A Moody's Investors Service Londonban közzétett rendszeres európai hitelfolyamat-elemzéseinek szerdai összeállítása szerint az euróban kiadott, magas hozamú kategóriába sorolt európai cégadósság átlagos kockázati prémiuma az irányadó német államkötvény (Bund) felett a múlt hónap második fele óta meredeken ismét emelkedik, és már meghaladja a márciusban mért korábbi idei csúcsszinteket.

A Moody's kimutatása szerint a spekulatív osztályzatú európai vállalati adósság hozamfelára csak az elmúlt héten 0,837 százalékponttal 7,69 százalékpontra emelkedett.

A hitelminősítő megjegyzi, hogy az amerikai nem elsőrendű - subprime - adósi kör törlesztési képességeivel kapcsolatos félelmek miatt tavaly nyáron kirobbant nagybani likviditási válság első évfordulójához közeledve sincsenek jelei annak, hogy a hitelpiaci kondíciók javulnának.

Látva, hogy az inflációs nyomás erősödik, miközben az európai gazdaságok lassulására mind több adat utal, és a vállalati nem fizetővé válások gyakorisága is várhatóan nőni fog, a befektetők kivonulnak az alacsonyabb minőségi szintre besorolt adósságok piacáról, áll a Moody's szerdai elemzésében.

A hitelminősítő szerint ugyanakkor még az alacsony hozamú, vagyis csekély kockázati szintre besorolt, legjobb minőségű cégadósság felára is növekszik valamelyest: e kategória kockázati prémiuma július eleje óta 0,03 százalékponttal 0,54 százalékpontra bővült a Bund felett.

Az elemzés szerint az euróövezeti jegybank (EKB) legutóbbi kamatemelése sem segítette a kötvénypiacot, tekintve, hogy a pénzügypolitikai szigorítás drágítja a kölcsönt.

Az EKB legutóbbi kamatdöntő ülésén - az általános piaci várakozásnak megfelelően - negyed százalékponttal 4,25 százalékra, hétévi csúcsra emelte irányadó rátáját, a kéthetes refinanszírozási kamatminimumot, amelyen még elfogadja a kereskedelmi bankok repóigényeit.

Ugyanakkor az elsődleges vállalati adósságpiac, legalábbis Európában, mindeddig felhőtlenül alakult. Az euróövezetben a bankszektoron kívüli vállalatoknak nyújtott hitelek márciusban 15 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit: ez az ütem minden idők rekordja. Az éves növekedési ütem májusra mindössze 14,2 százalékra lassult, az EKB legfrissebb statisztikája szerint.

A Moody's már egy korábbi, e hét elején kiadott londoni elemzésében megkérdőjelezte az EKB kamatemelésének hasznosságát, azzal érvelve, hogy a teljes kosárra számolt - a 2 százalékra beállított tizenkét havi célt egyébként valóban kétszeresen meghaladó - infláció kívülről érvényesülő fő hajtóerőire a szigorítás úgysem hat, az ezek kiszűrésével számolt alapszintű euróövezeti infláció pedig eddig is alacsony volt.

Egy másik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Standard & Poor's Londonban közzétett új összesítése a globális cégadósi nem fizetővé válások számának erőteljes emelkedését mutatja.

Az S&P adatai szerint a nála adóskockázati besorolással nyilvántartott vállalatok közül az év elejétől a múlt hónap közepéig 33 vált nem teljesítővé - összesen 38,3 milliárd dollár adóssággal -, vagyis az idén eddig hátralékba került cégadósok száma máris jóval több, mint a tavalyi egész évi 22. A törlesztéssel idén leállt 33 cégadós közül 32 amerikai.

A mozgó tizenkét havi fizetésképtelenségi ráta a spekulatív kategóriájú globális vállalati adósi körben májusban 1,45 százalékra, 31 havi csúcsra emelkedett.

A legrosszabb a helyzet az amerikai piacon, ahol 1,89 százalék volt a hátralékba került vállalati adósok aránya az S&P listáján magas hozamú besorolással szereplő cégek között; az európai ráta 0,5 százalék, a felzárkózó piacok vállalati körében pedig mindössze 0,17 százalék volt a nem fizetővé válók aránya az idei első öt hónapban.

A Standard & Poor's előrejelzési modellje a következő egy évre az amerikai spekulatív besorolású cégadósi körben 4,7 százalékra emelkedő nem fizetővé válási arányt jósol; ez meredek romlás lenne a 2007 véggén mért 0,97 százalékos arányról, amely negyedszázados mélypont volt.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI/hvg.hu Gazdaság

S&P: öt év alatt 1200 milliárd eurós adósságtöbblet Európában

Öt év alatt – az idei évre jósolt kibocsátásokkal együtt – 1200 milliárd euróval emelkedik az európai szuverén adósok összesített adósságállománya, bár az idén tervezett új adósság összege elmarad a vizsgált időszak korábbi éveiben kiadott adósságokétól, áll a Standard & Poor's kedden Londonban közzétett éves felmérésében, amely szerint a teljes idei új európai szuverén adósság csaknem negyedével Olaszország jelenik meg a piacon.

MTI Gazdaság

Németország: javuló államháztartási és adóssághelyzet

A német államadósság tavaly még a GDP 65 százalékát érte el, de 2006-hoz képest az ország adósság helyzete javult, hiszen akkor az adósság aránya még 67,6 százalékon állt. Az euróövezet tagállamai részére előírt 60 százalékos felső határtól ugyanakkor még mindig messze van, közölte a Bundesbank, emlékeztetve, hogy 2001 óta ezt a követelményt Németország még egyszer sem teljesítette.

MTI Gazdaság

Ezermilliárd dolláros amerikai adósság kínai és japán kézen

Megközelíti az ezermilliárd dollárt a kínai és japán befektetők által felvásárolt amerikai szuverén adósság értéke, így a külföldi kézben lévő teljes amerikai közadósságnak csaknem a felét birtokolja e két ország, áll a Moody's Investors Service csütörtöki londoni elemzésében.

Állami támogatással állítják helyre a károkat a Baráthegyi Majorságban

Állami támogatással állítják helyre a károkat a Baráthegyi Majorságban

Biobankot nyitnak Szegeden

Biobankot nyitnak Szegeden

 Annyi pénzt kapott a haveri cég tavaly, amennyiért egy átlag magyar 20 ezer évig dolgozik

Annyi pénzt kapott a haveri cég tavaly, amennyiért egy átlag magyar 20 ezer évig dolgozik

Marabu Féknyúz: Még hogy válságban a súlyemelés!

Marabu Féknyúz: Még hogy válságban a súlyemelés!

Kubatov szólt Borkainak, hogy van róla egy szexvideó

Kubatov szólt Borkainak, hogy van róla egy szexvideó

Letette a cigit az ír házaspár, ezután már futotta új Teslára

Letette a cigit az ír házaspár, ezután már futotta új Teslára