szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nincs már állami tulajdonban a csehországi egészségügy többsége – derült ki abból az összeállításból, amelyet a prágai Egészségügyi Információk és Statisztika Intézete (ÚZIS) hozott nyilvánosságra honlapján.

Csehországban a tavalyi év végén összesen 27 628 egészségügyi intézmény működött, de ebből csak 249 volt állami tulajdonban. Ezek az állami intézmények – egyetemi és nagy kórházak – minisztériumok alá tartoznak. További 27 379 intézmény – kisebb kórházak és gyógykezelők – a régiók, a települések, magánszemélyek, az egyházak és más jogi személyek tulajdonában vannak. Az 1989 novemberi rendszerváltás előtt minden egészségügyi intézmény az állam kezében volt Csehországban.

„A régiók 171, a városok és községek 186, magánszemélyek, egyházak és más jogi személyek pedig 27 022 egészségügyi intézményt működtetnek” – olvasható az ÚZIS honlapján.

Azért még az állami egészségügyi intézmények foglalkoztatják a csehországi orvosok 18, az egészségügyi személyzet 25 százalékát. Az állami kórházakban lévő ágyak az összes ágykapacitás 28 százalékát teszik ki.

A csehországi egészségügyi intézmények tavaly év végén összesen 43 700 orvosnak és több mint 105 400 más egészségügyi dolgozónak adott munkát. Egy orvosra átlagban 238 ember jut Csehországban.

A háziorvosi és a gyermekorvosi ellátás gyakorlatilag teljes mértékben – több mint 80 százalék – magánkézben van, s minden régióban többé-kevésbé egyformán hozzáférhető. A régiók között azonban eltérések vannak a nőgyógyászati és a fogorvosi szolgáltatások hozzáférhetősége terén.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Tiltakozások Csehországban a reformok ellen

Csehország legnagyobb szakszervezeti szövetsége több tiltakozó megmozdulást szervez a következő napokban a kormány reformpolitikája ellen, és általános sztrájkokat is kilátásba helyezett.

MTI Karrier

Sztrájkolnak a cseh orvosok

Egynapos sztrájkba kezdtek a cseh orvosok, tiltakozásul a jobbközép kormány egészségügyi reformjai ellen.

MTI Világ

Kormányzati negyed, avagy hogy csinálják a csehek?

A Mirek Topolánek vezette cseh kabinet kormányzati negyed létrehozását tervezi Prága egyik külvárosában. A belvárosi épületek eladásából többet remélnek, mint az új negyed bekerülési költsége. Számolgattak, belevágnak?

Hét nap gazdaság

Cseh nyugdíjreform

A cseh nyugdíjreform keretében a nyugdíjkorhatárt 2030-ig fokozatosan 65 évre, a nyugdíjjogosultsághoz szükséges...

Gazdaság

Csehországban júniusban 6,7 százalékos az éves infláció

Csehországban a fogyasztói árak júniusban 0,2 százalékkal emelkedtek az előző hónaphoz képest, elmaradva a 0,4 százalékos szakértői inflációs várakozástól. Éves szinten júniusban 6,7 százalékos volt az infláció, szemben a májusi 6,8 százalékkal.

MTI Világ

A cseh háziorvosok jónak tartják és támogatják a vizitdíjat

Jó irányban tett lépésnek tartja és támogatja a januárban bevezetett vizitdíj-rendszert a cseh háziorvosok szövetsége - jelentette ki Jan Jelínek, a háziorvosok szövetségének a szóvivője vasárnap Prágában a társulat hétvégi közgyűlése után.

MTI Karrier

Kiket vonz a csehországi munka?

Megugrott a Csehországban munkát vállaló külföldi állampolgárok száma az idei első negyedévben. A január-márciusi időszakban 15 400-al nőtt a Csehországban munkát vállaló külföldiek száma.

Közel 2,8 millió forintos pótdíjat fizetett egy bliccelő a BKK-nak tavaly

Közel 2,8 millió forintos pótdíjat fizetett egy bliccelő a BKK-nak tavaly

Oroszország a jövő hónapban kérelmet nyújt be az EU-hoz a vakcinájuk engedélyeztetésére

Oroszország a jövő hónapban kérelmet nyújt be az EU-hoz a vakcinájuk engedélyeztetésére

Tíz évet börtönt kapott a tizenhét évig Mexikóban bujkáló budai késelő

Tíz évet börtönt kapott a tizenhét évig Mexikóban bujkáló budai késelő