szerző:
MTI

A kelet-európai adósokét részint megközelítő, részint már azokét is meghaladó szintre emelkedett több euróövezeti alapító tagállam szuverén adósi nem fizetővé válásra szóló határidős hitelbiztosítási ügyleteinek (CDS) árazása a londoni adósságpiacon, a súlyos recessziós jelek és a nagy állami gazdaságösztönző programok várható költségvetési terheinek hatására.

A CMA DataVision vezető londoni adósságpiac-figyelő cégnél pénteken az MTI kérdésére elmondták: a szuverén nem teljesítővé válási kockázatra kötött hitelpiaci származékos csereügyletek (credit default swaps, CDS) – vagyis a törlesztési leállások elleni adósságpiaci biztosítási tranzakciók – ára az irányadó ötéves futamidőre Magyarország esetében pénteken 3,748 százalék volt a január első kereskedési hetében mért, 4 százalék feletti szintek után, vagyis a magyar államadósság-törlesztési kockázat biztosítási árazása csökkent az év első két hetében.

A magyar határidős piaci törlesztés-biztosítási ügyletek ára tavaly szeptember végén még 1,7 százalék körül mozgott; csúcspontját október 24-én érte el, 6,05 százalékkal. Onnan ütemesen csökkenni kezdett a Nemzetközi Valutaalap (IMF), az EU és a Világbank 25 milliárd dolláros pénzügyi védőhálójának hatására.

A jelenlegi árazás azt jelenti, hogy például az európai adósságpiacon minden 10 millió euró magyar adósság nem teljesítővé válás elleni biztosítása öt év futamidőre most nem egészen 375 ezer euróba kerül, az októberi piaci pánik csúcspontján kért több mint 600 ezer euró helyett.

A CMA londoni szakelemzőinek pénteki adatai szerint Lengyelország CDS-árazása aznap 2,478 százalék, Csehországé 1,979 százalék volt.

Ugyanakkor Írország szuverén nem fizetővé válásának biztosítási árazása a londoni piacon soha nem látott magasságba, 2,53 százalékra – vagyis például az aktuális lengyel és cseh szint fölé – szökött fel. Az alapító euróövezeti tagállam CDS-e a tipikus valutauniós árazáshoz képest már egy hónappal ezelőtt is magas volt – 1,89 százalék –, de innen meredeken emelkedett tovább. Az ír kormány tavaly decemberben 10 milliárd eurós bankkonszolidációs programot jelentett be, és a minap államosította az Anglo-Irish Bankot.

Önmagukhoz képest rekordra emelkedtek pénteken a német, a spanyol és az osztrák CDS-árak is, habár még elmaradnak a cseh szinttől. Már más nagy londoni házak is kimutatták, hogy hirtelen megingott a nagyobb euróövezeti és EU-gazdaságok szuverén adósságszolgálati kilátásainak piaci megítélése a hatalmas gazdaságösztönző programok költségvetési és adósság-kihatásai miatt.

A Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő adósságpiaci folyamatokat figyelő szolgálatának – Moody's Credit Trends – e héten kiadott londoni prognózisa szerint csak a nyugat-európai bankrendszerek újratőkésítésére összeállított programok együttes értéke az idén "könnyeden elérheti" a 279 milliárd eurót. Ehhez járulnak az EU-szinten jóváhagyott központi gazdaságélénkítő intézkedések, amelyek együttes értéke 200 milliárd euró.

Miután mindezeket a kiadási terveket elfogadták, most - finanszírozásuk végett - várhatóan megindul a szuverén adósságkibocsátási hullám. A Moody's Credit Trends számítása szerint a nyugat-európai államkötvény-kibocsátás értéke tavaly egész évben 109 milliárd dollár volt, ez azonban az idén ugrásszerűen növekszik: a ház azzal számol, hogy a nyugat-európai szuverén kibocsátók csak az idei első negyedévben 300 milliárd dollár új adóssággal jelennek meg a piacon, és mindezt várhatóan a közpénzügyi helyzet komoly romlása kíséri.

A Moody's is kimutatta, hogy a közkiadások jelentős megugrása, az adóbevétel-kiesések és az emelkedő adósságráták miatt még a legnagyobb nyugat-európai gazdaságok CDS-árazásai is meredeken emelkedtek, tekintettel a nem fizetővé válási kockázatok növekedésére.

A Moody's adatai szerint a brit CDS-felár 2007 óta a hatszorosára, de még a német szuverén fizetésképtelenség elleni piaci biztosítási csereügyletek felára is az ötszörösére emelkedett. Olaszországé nemrégiben elérte a 2,00 százalékot, de a brit CDS-árazás is átlépte az 1,00 százalékos határt a hitelminősítő elemzéséhez fűzött grafikus kimutatás szerint.

A CMA Datavision londoni elemzői pénteken az MTI-nek elmondták, hogy a spanyol szuverén adósság CDS-árazása is rekordon van, 1,297 százalékkal.

A jelenség egyebek mellett azt is tükrözi, hogy a szuverén adósságajánlatok tömkelegében a befektetőknek széles választási lehetőségük lesz, és a gyengébb megítélésű nyugat-európai kibocsátóknak küszködniük kell majd a finanszírozási forrásokért folytatott versenyben.

Ráadásul az elmúlt napokban a hitelminősítők is sorra figyelmeztették az euróövezeti tagállamokat kockázati megítélésük romlására.

A Standard & Poor's a héten az elsőrendű adósi sáv alsó szélére, "A mínusz"-ra rontotta Görögország szuverén adóskockázati besorolását. Ha a hosszú távú görög adósosztályzat innen tovább romlik, azzal Görögország – a régebbi eurótagállamok közül elsőként – átkerülne a már csak megszorításokkal befektetőinek tekintett, közepes "BBB" sávba.

Az S&P a múlt héten Írország "AAA" szintű, lehető legjobb adósi besorolásának kilátását negatívra rontotta az addigi stabilról, és Spanyolországot is fegyelmeztette kockázati besorolásai leminősítésének lehetőségére.

A Moody's Investors Service e héten pozitívról stabilra rontotta Belgium - az egyik leggazdagabb euróövezeti tagállam - "Aa1"-es adósbesorolásának kilátását, vagyis levette a napirendről a belga szuverén adósi osztályzat javítását. A Moody's a pénzügyi válság valószínűleg elhúzódó makrogazdasági hatásaira és a 90 százalékos GDP-arányos belga államadósság-ráta érdemi csökkenésének csekély valószínűségére hivatkozott.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Románia külső adóssága 16,5 százalékkal nőtt

Tizenhat és fél százalékkal nőtt Románia külső adóssága: az első félév végén 44,794 milliárd euró volt a közepes és hosszú lejáratú tartozás, egy évvel korábban 38,423 milliárdnál tartott, jelentették a Román Nemzeti Bankban.

MTI/hvg.hu Gazdaság

S&P: öt év alatt 1200 milliárd eurós adósságtöbblet Európában

Öt év alatt – az idei évre jósolt kibocsátásokkal együtt – 1200 milliárd euróval emelkedik az európai szuverén adósok összesített adósságállománya, bár az idén tervezett új adósság összege elmarad a vizsgált időszak korábbi éveiben kiadott adósságokétól, áll a Standard & Poor's kedden Londonban közzétett éves felmérésében, amely szerint a teljes idei új európai szuverén adósság csaknem negyedével Olaszország jelenik meg a piacon.

MTI Gazdaság

Németország: javuló államháztartási és adóssághelyzet

A német államadósság tavaly még a GDP 65 százalékát érte el, de 2006-hoz képest az ország adósság helyzete javult, hiszen akkor az adósság aránya még 67,6 százalékon állt. Az euróövezet tagállamai részére előírt 60 százalékos felső határtól ugyanakkor még mindig messze van, közölte a Bundesbank, emlékeztetve, hogy 2001 óta ezt a követelményt Németország még egyszer sem teljesítette.

Kiderült, kinek utalnak haza a kivándorolt magyarok

Kiderült, kinek utalnak haza a kivándorolt magyarok

Ki gondolná, hogy Európában nálunk autóznak a legkevesebbet az emberek

Ki gondolná, hogy Európában nálunk autóznak a legkevesebbet az emberek

Spanyolországban is lakásokat épít a magyar ingatlanfejlesztő

Spanyolországban is lakásokat épít a magyar ingatlanfejlesztő

Sokmilliárdos kérdés: Mikor lesz igazi e-jegy a RIGO-ból, az FVR-ből és a NEJP-ből?

Sokmilliárdos kérdés: Mikor lesz igazi e-jegy a RIGO-ból, az FVR-ből és a NEJP-ből?

32 ezer forint helyett 0 forint: 6 nagyszerű Batman játékot tölthet most le fizetés nélkül

32 ezer forint helyett 0 forint: 6 nagyszerű Batman játékot tölthet most le fizetés nélkül

22 régészeti lelőhely pusztulhat el Trump ötlete miatt

22 régészeti lelőhely pusztulhat el Trump ötlete miatt