szerző:
MTI

Nemcsak Európa, hanem az Egyesült Államok gazdasága számára is új veszélyeket jeleznek a kelet-európai országok problémái, írta hétfőn az International Herald Tribune (IHT) című napilap.

Idézték Jean-Claude Trichet-t, az Európai Központi Bank elnökét és Dominique Strauss-Kahnt, a Nemzetközi Valutalap (IMF) vezérigazgatóját, akik szerint jelenleg a legaggasztóbb jelenség a kelet-európai valuták árfolyamesése.

A The New York Times Párizsban megjelenő, angol nyelvű európai kiadása szerint a Wall Street újabb eséséhez múlt pénteken az vezetett, hogy a befektetők erősen aggódnak a nyugat-európai nagybankok kelet-európai sorsát illetően. Az elemzők pedig attól tartanak, hogy az Egyesült Államok is meg fogja érezni annak hatásait, ha egy újabb régió áldozatul esik a globális pénzügyi válságnak.

Kenneth Rogoff, a Harvard Egyetem oktatója, az IMF korábbi vezető közgazdásza szerint „dominóhatásról” van szó. A nemzetközi hitelpiacok annyira össze vannak kötve, hogy egy kelet-európai és balkáni hitelválság közvetlenül a New York-i papírok esését okozza.

Simon Johnson, az IMF egy másik volt munkatársa pedig úgy véli, hogy a kelet-európai problémák az államosítás félelmeit növelik, ami a már óriási veszteséget elkönyvelt nyugat-európai és amerikai bankok vagyonát érinti.

Az IHT szerint a problémával Barack Obama amerikai elnök adminisztrációjának is foglalkoznia kell majd. A berlini fal 1989-es leomlását követően ugyanis a balti államok, továbbá a volt Szovjetunió olyan szatellitországai, mint például Lengyelország és Magyarország a Washington által hirdetett szabadpiac követői lettek, miközben fogyasztásuk és fejlődésük kiugró növekedését elsősorban a nyugat-európai bankok finanszírozták. „A számlák kifizetése most lett esedékes”, mivel Kelet-Európa nem talál több hitelezőt, a régió kormányai a lakosság növekedő elégedetlensége mellett kénytelenek radikálisan csökkenteni a kiadásokat és az állami szolgáltatásokat, hangsúlyozza a lap, külön kitérve a lett és az izlandi kormány lemondására, valamint az ukrajnai tüntetésekre. Mindhárom ország jelentős IMF-támogatásban részesült az elmúlt hónapokban.

A lap idézi Jean-Claude Trichet-t, az Európai Központi Bank elnökét, aki két évvel ezelőtt még azt gondolta, hogy az IMF-nek többé nem kell segítséget nyújtania a felzárkózó országoknak, mert a pénzügyi piacok majd foglalkoznak velük, mára azonban kiderült, hogy ez teljesen téves elképzelés volt. Dominique Strauss-Kahn arra számít, hogy a kelet-európai országok további IMF-segítségre fognak szorulni. Az IMF vezetőjével egyetemben Trichet úgy véli, hogy jelenleg a legaggasztóbb jelenség a kelet-európai valuták árfolyamesése a volt szovjet blokk valamennyi országában.

AZ IHT arra hívja fel a figyelmet, hogy a kelet-európai országok eladósodásában valamennyi nagy nyugat-európai pénzintézet érintett. Ez pedig Strauss-Kahn szerint az euróra is növeli a nyomást, amellett, hogy az euróövezet 16 országának bankjai maguk is további állami tőkeinjekcióra szorulnak.

A Le Figaro című francia napilap szerint a nyugat-európai bankok fizetőképességük megtartása érdekében már el is kezdték kivonni tőkéjüket kelet-európai leányvállalataikból. „Az autóipar kereskedelmi protekcionizmusával társuló banki protekcionizmus (Nyugat-Európában) valódi katasztrófa Kelet- és Közép-Európa számára”. A hitelek csökkenése és az árfolyamesés mellett az is gond, hogy a vállalatok és a lakosság adóssága nagyrészt devizában van, és így nagyon nehéz a lakossági megtakarítást ösztönözni, és visszaállítani a már a válság előtt is megrendült bizalmat, hangsúlyozza a konzervatív lap, hozzátéve: az Európai Unióhoz 2004-ben és azóta csatalakozott országok bankjainak a megsegítésére kidolgozott 100 milliárd eurós osztrák-magyar javaslat egyelőre nem talál lelkes támogatókra Nyugat-Európában.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Karrier

Visszafordul a kelet-európai EU-munkavállalók áradata

A recesszió az idén várhatóan megfordítja a keleti EU-munkavállalók eddig Nyugat-Európa felé tartó áramlási irányát, ami könnyebbséget hozhat a nyugati EU-országok munkapiacain, feszültségeket teremthet ugyanakkor a szintén visszaeséstől szenvedő kelet-európai gazdaságokban - áll a Moody's Investors Service pénteken Londonban kiadott elemzésében.

MTI Gazdaság

Németország kész Kelet-Európa megsegítésére

Az Európai Unió kész a pénzügyi-gazdasági válság által különösen erősen sújtott kelet-európai országok megsegítésére, erősítette meg egy pénteken megjelent nyilatkozatban Joaquín Almunia, az EU pénzügyi biztosa.

MTI/hvg.hu Gazdaság

Kelet-Európa megsegítésére 120 milliárd dollár kéne

Nyugat-Európának nem szabad kivonnia befektetéseit Kelet-Európából, hanem segítenie kell a szomszédainak, mondta a Világbank elnöke a Süddeutsche Zeitungnak. Robert Zoellick szerint Európa tragédiája lenne az újbóli megosztottság.

MTI Gazdaság

Economist: elkerülhető a kelet-európai katasztrófa

A "nagyon ronda" kelet-európai recesszió most már elkerülhetetlen, a térségi katasztrófa azonban nem, írta a The Economist, amely szerint Nyugat-Európának sem érdeke a keleti szomszédság anarchiába süllyedése.

MTI Gazdaság

Ausztriát nem fenyegeti leértékelés Kelet-Európa miatt

Ausztria lehető legjobb, Aaa adósosztályzatára nem nehezedik nyomás azért, mert osztrák bankok a legnagyobb kelet-európai kölcsönzők között vannak, mondta az amerikai Moody's nemzetközi hitelminősítő Ausztria-elemzője, Alexander Kockerbeck a Reuters hírügynökségnek pénteken. Egyszersmind helytelenítette, hogy a piacok pánikszerűen reagáltak a Moody's hét elején megjelent tanulmányára, amely szerint a kelet-európai kockázat veszélyeztetheti a nyugat-európai bankok adósosztályzatait.

MTI Autó

Lassan magához tér a kelet-európai autóipar

A pénzügyi és gazdasági válság visszavetette ugyan a kelet-európai autóipart, de elemzők szerint az ágazat hamarosan talpra állhat. A korábbi gyors növekedés azonban a múlté. Magyarországon Lengyelországhoz és Szlovákiához hasonlóan az idén visszaesik az autógyártás.

MTI Gazdaság

A kelet-európai leányokat szelektívebben támogathatják az anyabankok

A Kelet-Európában működő banki leányvállalatok romló pénzügyi környezete a nyugat-európai tulajdonos bankokra is negatív hatást gyakorol, ami változtathat az anyabankok támogatási stratégiáján, áll a Moody's Investors Service kedden Londonban kiadott átfogó elemzésében, amely Magyarországot a legsebezhetőbb térségi piacok között említi.

Elárasztotta Velencét a víz

Elárasztotta Velencét a víz

Bezár az ingyenes fotótároló: már csak egy napja van, hogy lementse a képeit

Bezár az ingyenes fotótároló: már csak egy napja van, hogy lementse a képeit

Három hónapra felfüggesztették az amerikaiak a Huawei elleni intézkedéseket

Három hónapra felfüggesztették az amerikaiak a Huawei elleni intézkedéseket

Halmúzeumtól az ugandai agrároktatásig: erre adott 4 hónap alatt 2 milliárdot az Agrárminisztérium

Halmúzeumtól az ugandai agrároktatásig: erre adott 4 hónap alatt 2 milliárdot az Agrárminisztérium

Kijelző alá tett ujjlenyomat-olvasón dolgozik az Apple, egészen új megoldást találtak ki

Kijelző alá tett ujjlenyomat-olvasón dolgozik az Apple, egészen új megoldást találtak ki

Oroszországban is „hasít” a sajtószabadság – a legismertebb lap újságíróit rúgták ki egy cikk miatt

Oroszországban is „hasít” a sajtószabadság – a legismertebb lap újságíróit rúgták ki egy cikk miatt