szerző:
MTI

A "törékeny stabilizáció" kifejezéssel lehet jellemezni a magyar, a lett és az izlandi gazdaság jelenlegi állapotát, kilábalásról azonban még korai lenne beszélni - áll a Moody's Investors Service által a három gazdaságról kedden Londonban kiadott értékelésben, amely szerint azonban Magyarország több kategóriában jobban áll a másik kettőnél.

A nemzetközi hitelminősítő 12 oldalas elemzése szerint úgy tűnik, hogy a három ország gazdaságának teljesítménye kezd egyenletesebbé válni, és a fő jelzőszámok már nem mutatnak olyan drámai zuhanásokat, mint fél évvel ezelőtt. Ezt tükrözik a helyi piacok is, amelyeken talán már mérséklődik a lefelé irányuló nyomás.

Egyelőre azonban nem egyértelmű, hogy fenntartható folyamatról van-e szó, és még mindig korlátozott számban vannak olyan adatok, amelyek - stabilizáció, vagy a visszaesés ütemének enyhülése helyett - valós fellendülést jeleznek - áll az elemzésben.

A Moody's szerint egyelőre nem vonható le bizonyossággal az a következtetés sem, hogy e három, "súlyosan károsodott" gazdaság már elérte a mélypontot.

A cég az elemzés szerint továbbra is "horog alakú" globális üzleti ciklussal számol, amelyben a fellendülési szakasz jóval kevésbé lesz meredek, mint a visszaesés volt, és így számottevően hosszabb ideig tart majd a visszatérés a válság előtti termelési szintekre.

Ha ez a forgatókönyv valósul meg, akkor valószínűtlen, hogy a leginkább károsodott európai gazdaságok a következő egy évben kikerülhetnek a "válság-üzemmódból", és e "törékeny stabilizációval" számoló forgatókönyv továbbra is indokolja a három vizsgált gazdaság adósbesorolásaira érvényes negatív kilátást - áll a Moody's keddi londoni elemzésében.

A hitelminősítő szerint a balti térségen kívül Magyarországot érintette az EU-gazdaságok közül a legnagyobb mértékben a válság. Ez nem meglepő, tekintettel a jelentős külső finanszírozási igényre, valamint a beruházások és az export vezérelte növekedési modellre.

A gazdasági visszaesés hatásai ugyanakkor a külső fizetési egyensúlyi helyzet gyors javulásában is megmutatkoznak; az idei első negyedévben a folyómérleg-hiány 2001 óta nem mért mélységbe süllyedt. A fizetési mérleghelyzet e kiegyensúlyozódási folyamata megteremti az alapját a jövőbeni fellendülésnek: 2010-ben a nettó export várhatóan már pozitívan járul hozzá a magyar gazdaság összkibocsátásához - áll a Moody's elemzésében.

A hitelminősítő szerint a jelzőszámok a magyar gazdaság dinamikájának fokozatos javulását mutatják, ugyanakkor a foglalkoztatási helyzet bizonytalansága és a kormány költségvetési takarékossági intézkedései továbbra is lefelé ható nyomást gyakorolnak a gazdaság teljesítményére.

A Moody's mindent összevetve - az idei 6,3 százalékos visszaesés után - jövőre is még 0,3 százalékos GDP-csökkenést valószínűsít Magyarországon.

A londoni City nagy elemző és befektetési házainak körében mindazonáltal megoszlanak a vélemények arról, hogy a magyar gazdaság 2010-ben is recesszióban lesz-e.

Egy másik nemzetközi hitelminősítő, a Fitch Ratings a közép-európai hármakról éppen előző nap kiadott átfogó londoni elemzésében Magyarországon 6,7 százalékos, Csehországban 4,5 százalékos gazdasági visszaesést, Lengyelországban 0,8 százalékos növekedést jósolt reálértéken 2009-re, 2010-re pedig 1,0 százalékos cseh és 1,5 százalékos lengyel növekedést, Magyarországon viszont 0,4 százalékos GDP-csökkenést valószínűsített.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének elemzői a második negyedévi magyar GDP-adatokról két hete kiadott részletes összesítés után mindazonáltal azt írták: a számsor arra utal, hogy a magyarországi recesszió már elérte mélypontját. Ennek alapján a ház a 2010 egészére szóló magyarországi GDP-prognózisát 0,5 százalékos növekedésre javította az addig érvényben volt, 0,5 százalékos visszaesést jósló előrejelzésről.

A Bank of America-Merrill Lynch (BoA-ML) londoni befektetési részlegének nemrég kiadott új negyedéves feltörekvő piaci prognózisában szintén az állt, hogy a magyar gazdaság már túljutott a legnehezebb időszakon, és 2010 elején jó eséllyel megindul a növekedés.

Magyarországon e cég új forgatókönyve szerint is növekedés lesz 2010 egészében, összesen 0,2 százalékos, a BoA-ML által az idei évre várt 6,6 százalékos visszaesés után.

A Moody's keddi londoni elemzéséhez fűzött színkódos grafikus kimutatás azt jelzi, hogy a hitelminősítő több kulcsterületen jobb állapotban lévőnek tartja a magyar gazdaságot Lettországénál és Izlandénál.

A grafika a stabilizálódó szektorokat sárga, a kedvező folyamatokat mutató ágazatokat zöld, a továbbra is negatív irányzatú gazdasági területeket vörös színben mutatja.

Magyarország esetében egyetlen "vörös kategória" sincs: a vizsgált nyolc szektorból hat sárga, kettő pedig - az üzleti és fogyasztói bizalom, valamint a piaci helyzet - zöld színt kapott.

Izlandnak három piros gazdasági területe van - üzleti és fogyasztói bizalom, kormányzati adóbevételek, belső hitelpiac -, Lettországnak pedig kettő (építőipar/ingatlanszektor, belső hitelpiac).

A Moody's kiemeli, hogy listáján csak e három ország szuverén adósbesorolásai romlottak több osztattal az elmúlt két évben. Mindazonáltal Magyarország itt is előnyben van: besorolását a cég 2008 nyara óta két fokozattal, "A2"-ről a jelenlegi közepes befektetői "Baa1"-re gyengítette, Lettország besorolása ("Baa3") ugyanakkor négy, Izlandé ("Baa1") pedig hat fokozattal romlott.

Lettországot a másik két nagy hitelminősítő - Fitch Ratings, Standard & Poor's - már befektetési szint alatt, a spekulatív "BB" sávban tartja nyilván. Az EU-n belül Lettországon kívül még Romániának van spekulatív szuverén osztályzata e két cégnél.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Moodys: pozitív felülvizsgálat alatt Brazília

Felminősítést valószínűsítő felülvizsgálat alá vette Brazília devizában, illetve hazai valutában kiadott szuverén kötvényadósságának egyelőre spekulatív besorolását a Moody's Investors Service. Hosszú hónapok óta ez az első pozitív hitelminősítői lépés valamely vezető felzárkózó gazdaság esetében.

MTI Gazdaság

Moodys: a török gazdaság jobban helyt állt, mint gondolták

Stabilról felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította pénteken Törökország spekulatív szintű szuverén adóskockázati besorolásának kilátását a Moody's Investors Service, arra a véleményére hivatkozva, hogy a török gazdaság külső pénzügyi segítség nélkül is a vártnál jobban helytállt a válság közepette.

MTI Gazdaság

Öt cseh bank besorolásán rontott a Moodys

A Moody's hitelminősítő rontott öt cseh bank besorolásán hétfőn. Egyszersmind levette őket a további leminősítést valószínűsítő figyelőlistáról, de az új osztályzatok kilátása is negatív, tekintettel a bankok sérülékenységére, ha a cseh gazdaság sorsa a vártnál is rosszabbul alakulna.

MTI Gazdaság

Moodys: Kelet-Európában még „vannak kihívások"

A korábbi időszaknál már jóval kisebb ütemben romlik a nyugat-európai vállalati szektor adósminősége, Kelet-Európában azonban - főleg a pénzügyi szférában - még "vannak kihívások" - áll a Moody's Investors Service szerdán Londonban kiadott európai hitelfolyamat-elemzésében.

Ötmillióba is fájhat a húsvéti ittas vezetés

Ötmillióba is fájhat a húsvéti ittas vezetés

Lehet, hogy az ön hétmilliós nyereménye hever az OTP-nél? Egy ellenőrzést megér

Lehet, hogy az ön hétmilliós nyereménye hever az OTP-nél? Egy ellenőrzést megér

Hiába a figyelmeztetés, még mindig túl egyszerűek a jelszavak

Hiába a figyelmeztetés, még mindig túl egyszerűek a jelszavak

Szombaton elvitték a nagy pénzt az ötösön, ez történt a hatoslottó sorsolásán

Szombaton elvitték a nagy pénzt az ötösön, ez történt a hatoslottó sorsolásán

Az amerikaiak szerint a kínai titkosszolgálatok pénzelik a Huawei-t

Az amerikaiak szerint a kínai titkosszolgálatok pénzelik a Huawei-t

Szír katonákat ölt az Iszlám Állam

Szír katonákat ölt az Iszlám Állam