szerző:
hvg.hu

A mezőgazdasági vállalkozások beruházási hajlandósága az elmúlt bő másfél évben a válság hatására szinte teljesen megszűnt. Egy jól működő Uniós, illetve magyar támogatási rendszer, a megfelelő finanszírozási formák beemelése a futó agrártámogatási programba azonban csökkenthette volna a visszaesést, ennek létrejötte pedig a most kezdődő kilábalási időszakban is óriási lökést adhat a szektornak – vélekedik a Lízingszövetség.

Tavaly az év második felében a válság hatására drámaian visszaesett a mezőgazdasági vállalkozások beruházási hajlandósága, versenyképességük helyreállítása érdekében az idén egyre többen kezdenének fejlesztésbe. Ehhez elengedhetetlen a támogatási rendszerek hazai szabályozásának újragondolása, kiegészítése, és ezáltal a kis- és középvállalkozások számára a növekedéshez nélkülözhetetlen pótlólagos források biztosítása.

Az ágazatban a beruházási kedvet az elérhető támogatások határozzák meg, a beruházási döntéseknél az elérhető támogatás sok esetben megelőzi a gazdasági szempontokat. Ez azt eredményezi, hogy elérhető támogatások és az ezeket kiegészítő finanszírozási lehetőségek híján a gazdaságilag racionális beruházások megvalósulása időben csúszik, a  gépkereskedőknél megnövekszik a készletfinanszírozás költsége, és ezáltal nő a vevőknek kínált végső ár is.

„Nemzetgazdasági szinten termelő beruházások nélkül nincs kilábalás a válságból. Ezt a mindenki számára kedvezőtlen hektikus állapotot úgy lehetne feloldani, ha a 2013-ig meghirdetésre kerülő mezőgazdasági géptámogatások esetén a 2010. január elseje után megkezdett beruházásokkal is lehetne pályázni.” – mondta Magyary Péter, a KITE Mezőgazdasági Szolgáltató és Kereskedelmi Zrt. finanszírozási igazgatója.

„Az EU támogatott gép-beruházások lízing finanszírozását évek óta diszkriminálja a hazai szabályozás, így ezeket a beruházásokat egyelőre csak magasabb kockázat mellett, és ezért drágább, magasabb önerő és pótlólagos fedezetek bevonását igénylő hitellel lehet megfinanszírozni” – mondta Hordós Zoltán, a Lízingszövetség elnöke. 

A KITE és a Lízingszövetség konkrét javaslatokat fogalmazott meg a mezőgazdasági területen dolgozó kis és középvállalkozások versenyképességének fokozására. Ezek szerint a lízingcégnek közvetlenül utalt támogatás összege eleve önerőként szolgálhat, növelve a finanszírozás biztonságát, ezáltal több kkv számára lehetővé téve a beruházást. Versenyképessé kell tenni a forint alapú finanszírozást, ami nagyobb támogatás intenzitással, az euró javára fennálló kamatkülönbözetet ellensúlyozó kamattámogatással érhető el Csökkenteni kell a mezőgazdasági gépberuházások nagyfokú hullámzását, a 2013-ig meghirdetésre kerülő programokban lehetővé kell tenni, hogy a 2010.01.01 után akár pénzügyi lízing formában megkezdett beruházásokkal is lehessen pályázni. A 2009 év végi pályázatok során a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal rendelete alapján a lízingcég számláját is elfogadták a támogatás folyósításának alapját képező szállítói számlaként, ami lehetővé tette a lízing esetében is az egyösszegű támogatás folyósítását, ezt az eljárást célszerű alkalmazni minden későbbi kiírásnál.


A magyar mezőgazdasági kkv-k beruházásainak közel felét lízingcégek finanszírozzák, mivel itt van meg az a speciális szakértelem, ami a mezőgazdasági gépek másodlagos piaci likviditásának biztosításával lehetővé teszi az alapvetően eszköz alapú finanszírozás megvalósítását, így egyszerűbb és olcsóbb forrást jelent a mezőgazdasági beruházásokhoz.

A vállalkozásoknál is megvan az igény, hogy ilyen típusú finanszírozást használjanak. A Lízingszövetség által 2010 márciusában készített reprezentatív  kutatás alapján ugyanis míg a kis és közepes vállalkozások tavaly közel azonos arányban vettek igénybe beruházási hitelt és eszközlízinget, 2010-ben másfélszer annyi vállalkozás használt eszközlízinget, mint beruházási hitelt.

„A mezőgazdaság finanszírozásának megoldása érdekében a Lízingszövetség elengedhetetlennek tartja, hogy az összes futó agrártámogatási programba beemeljék a lízinget, mint korlátozás nélkül használható finanszírozási formát. Addig ugyanis ezek a vállalkozások versenyhátrányban lesznek. Arról nem is beszélve, hogy a kieső kkv beruházások a reálgazdaság egészére is kedvezőtlenül hatnak.” – vélekedik az elnök.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Vállalkozás

Új kedvezmények a lízingelt lakásoknál

Nemcsak az autófinanszírozás, hanem a lakások lízingelése is visszaesett az elmúlt egy évben. De a jogszabályok egyszerűsödésének köszönhetően megfordulni látszik e kedvezőtlen trend a magyarországi lízingpiacon – állítja Hordós Zoltán, a Magyar Lízingszövetség elnöke. A lízing jogi hátteréről Lévai Gábor, a szervezet főtitkára beszélt. Mi változott és mi változik?

Vállalkozás

Megtisztítanák a lízingpiacot

A Magyar Lízingszövetség etikai kódexeket dolgoz ki, amelyek kötelező érvénnyel saját tagjai etikus piaci magatartását szabályozzák. Mindezek mellett a piac minőségi tisztulása, átláthatósága és az ügyfelek számára a döntéshozatal megkönnyítése érdekében vállal aktív szerepet a Szövetség a készülő banki magatartáskódex és az ügynökszabályozás előkészületeiben.

Autó

48 milliárd forintos a visszaesés a flottapiacon

A Lízingszövetség éves jelentése alapján 2009-ben 23 százalékkal csökkent a flottafinanszírozás Magyarországon, ami közel 48 milliárd forintos visszaesést jelent a korábbi évekhez képest. Bár a gazdaság minden területén jelentősen mérséklődött a forgalom, a legjobban az autó és az ingatlan értékesítés érezte meg a válság hatását.

hvg.hu Vállalkozás

Nem kérnek kölcsön a magyar cégek

A cégek úgy látják, hogy jóval nehezebben jutnának most hitelhez, ha igényelnének, 20 százaléluknál pedig már problémássá vált a meglévő kölcsönök törlesztése - derül ki a Lízingszövetség által 2010 márciusában készített kutatásából. Átalakult a fejlesztésekhez igénybevett források szerkezete is.

hvg.hu Gazdaság

A harmadára zsugorodott lízingpiac már a mélyponthoz közelít

Bár az idei év harmadik negyedévében folytatódott a lízingpiac negatív tendenciája, az utolsó negyedév teljesítménye javult az előzőéhez képest. Míg az év második negyedévében az előző év hasonló időszakához képest 70 százalékos visszaesés volt észlelhető, addig a csökkenés tavalyhoz képest csak 66 százalékos volt az elmúlt három hónapban.

Többnapos rakétaháborúra számít Izrael

Többnapos rakétaháborúra számít Izrael

Terrortámadásra készülő iszlamistákat fogtak Németországban

Terrortámadásra készülő iszlamistákat fogtak Németországban

Szeretettel Brüsszelből: Vasúti síneken forrt össze Európa – 25 éves az Eurostar

Szeretettel Brüsszelből: Vasúti síneken forrt össze Európa – 25 éves az Eurostar

Összesen húszmilliárdra lehet pályázni energetikai korszerűsítéshez

Összesen húszmilliárdra lehet pályázni energetikai korszerűsítéshez

Sokkal gyorsabban lehet jogosítványhoz jutni

Sokkal gyorsabban lehet jogosítványhoz jutni

Rájöhettek, miért lett sok e-cigarettázó tüdőbeteg

Rájöhettek, miért lett sok e-cigarettázó tüdőbeteg