szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Coface Nemzetközi Hitelbiztosító a napokban három feltörekvő országot – Törökországot, Brazíliát és Oroszországot – minősített fel. Törökországnak és Brazíliának már a válságot megelőzőhöz képest is jobb minősítése van, míg Oroszország, amelyet súlyosabban érintett a krízis, visszakapta a korábbi besorolását.

A Coface 2011-re igen erős, 6,1 százalékos növekedést prognosztizál a feltörekvő piacokon, ami rámutat az e körbe tartozóknak a fejlett országokhoz képest egyre növekvő autonómiájára, illetve a feltörekvő vállalatok kiemelkedő válságtűrő képességére.

A nemzetközi kereskedelem rendkívül erős visszaesése volt a fő oka, hogy a válság a fejlett ipari országokból a feltörekvő országokba is átterjedt. A válság nagyon mélyen érintette ezeket, de képesek voltak reagálni: többen közülük már 2009 elején átfogó anticiklikus monetáris és költségvetési politikát vezettek be.

Törökország felminősítése A4-re nagy ugrás hiszen most először szerepel a legjobb kockázati kategóriákban. A jelentős, kívülről jövő megrázkódtatás után az ország növekedési üteme ismét közel 7 százalék körül várható 2010-ben. Törökország hajtotta végre a legjelentősebb mértékű monetáris enyhítést  a világon, 2008 novembere és 2009 decembere között 1025 bázis ponttal csökkentette irányadó kamatlábát. Törökország kiválóan kezelte deviza likviditását anélkül, hogy az IMF-hez fordult volna segítségért. Az ország bebizonyította, hogy dinamikus belső kereslettel és beruházásokkal elérhető a fellendülés. A Coface elismerésre méltónak tartja a török gazdasági élet szereplőinek helytállását és kimagasló fizetési fegyelmét. Azok után, hogy 2008 júliusa és 2009 márciusa között megháromszorozódott a nemfizetések száma, 2009 szeptemberére ez a mutató már visszaállt a válság előtti szintre. A legtöbb késedelmes fizetésbe eső vállalat rendbe tette pénzügyeit, és megszabadult adósságaitól. Idén az első félévében a nemfizetések aránya tovább csökkent, jóval a nemzetközi átlag alá.

Brazília szintén a valaha volt legjobb minősítését érte el (A3). A gazdasági élet nagyfokú diverzifikációja miatt a válság alig éreztette hatásait és a kilábalás is gyorsnak és átfogónak bizonyult. A Coface előrejelzése szerint 2010-ben mintegy 7,3 százalékos gazdasági bővülés várható, és 2011-re is 4,5 százalékos növekedést jósolnak a szakértők. A gazdasági fejlődés motorja főképp a beruházások és a háztartások fogyasztásának növekedése. Az idei szokatlanul erős gazdasági növekedés olyan monetáris politikával párosul, amely megóvja a gazdaságot a túlfűtöttségtől. A gazdasági élet minden szektora jól teljesít: az ipari termelés adja továbbra is a növekedés nagy részét, de a 2009-es évi visszaesés (aszálykárok) után az agrárium is fellendült, valamint a szolgáltatóipar is gyors fejlődésnek indult. A Coface előrejelzése szerint folyamatosan javul a brazil cégek fizetési fegyelme is.


Oroszország, amelyet a G20 tagállamok közül a legsúlyosabban érintett a válság, most visszaszerezte  a válság előtti, B kategóriás besorolását. Ezúttal a újjáéledt belső fogyasztás bizonyul a fejlődés motorjának. A vállalatok folytatják adósságcsökkentő politikájukat a befektetéseket ösztönözve ezzel. A Coface megállapítása szerint a fizetési fegyelem az orosz gazdaságban – mely a válság ideje alatt nagymértékben leromlott – javuló tendenciát mutat és a válság előtti szintre tért vissza. Mindazonáltal Oroszország még mindig két besorolással elmarad a többi BRIC országétól (Brazília, India, Kína), mert a gazdaság átláthatósága nagymértékben hiányzik az üzleti életből.

Magyarország a Coface országkockázati rangsorában – 2010 júliusi adatok alapján – az A4 kategóriában helyezkedik el. Hazánk helyzete sajátságos, hiszen annak idején az A2-es kategóriából indultunk. Az ország megítélésnek változása a gazdasági erejének és súlyának eltolódását tükrözi közép-európai összevetésben. „Hogy mikor kerülhetünk vissza a válságot megelőző minősítéséhez az nagy részben függ a közeljövő gazdaságpolitikai intézkedéseitől” – mondta Bagyura András, Coface Hungary kereskedelmi vezetője. A szakember szerint  a most felminősített országok piacára lépő magyar cégeknek érdemes a kockázatkezelésre hangsúlyozottan odafigyelni, mert a Nyugat-Európában megismerttől eltérő eljárási módokkal találkozhatnak, illetve a beszámolók megbízhatósága és az adatok valós tartalma is eltérhet a megszokottól.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Gazdaság

A borzalmas fizetési morál megöli a magyar vállalatokat

Az idei év első negyedében 2009 hasonló időszakához képest 12 százalékkal nőtt a cégek fizetésképtelenségi mutatója. A leginkább kockázatosnak továbbra is az építőipari és a kereskedelmi vállalkozások számítanak, de erősen megnövekedett az eljárások száma az ingatlanközvetítőknél is.

hvg.hu Gazdaság

Coface: még fájdalmas idők jönnek Európában

Három ország kapta vissza a válságot megelőző minősítését, de a Coface arra figyelmeztet, hogy az euróövezetben lassabb fellendülés várható. Magyarországon viszont olyan ágazatokban is a kockázatok növekedésére kell számítani, amelyek globális és regionális trendjei egyébként javulást ígérnének.

hvg.hu Gazdaság

Újabb válság sújthatja a gazdaságot jövőre

Az idei év rossz pénzügyi számai csak jövőre jelennek meg a céges minősítésekben, amelyek alapján vélhetően még több vállalkozás kerül rosszabb kategóriákba - közölte a Coface Hungary hitelminősítő kedden.

MTI Gazdaság

Coface: némileg csökkent a kockázatos cégek aránya

A régiós átlagnál még mindig magasabb a kockázatos cégek aránya Magyarországon, de a Coface Hungary legfrissebb adatai némi javulást mutatnak: a tavaly novemberi 52,44 százalékos arány az idén februárban 49,51 százalékra csökkent.