Ukrajna a világ negyedik legnagyobb almatermesztője

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Ukrajna 2011-ben a világ negyedik legnagyobb almatermesztőjévé válik és ötödik-hatodik helyet foglalja el hamarosan a paradicsompüré előállításában - közölte Mikola Priszjazsnyuk ukrán agrárpolitikai miniszter.

A tárcavezető csütörtökön egy kijevi gazdasági konferencián beszélve kifejtette: örömmel konstatálja, hogy Ukrajna ebben az évben a világ negyedik legnagyobb almatermesztő országa lesz. Meggyőződését fejezte ki, hogy a paradicsompüré előállítását tekintve országa rövid időn belül az ötödik vagy hatodik helyet mondhatja majd magáénak világviszonylatban - adták hírül pénteken ukrán hírportálok.

Priszjazsnyuk fontosnak nevezte ezeket a fejleményeket, hozzátéve, hogy Ukrajna szempontjából mindazonáltal az ország élelmiszer-biztonságának a fenntartása az elsőrendű feladat. Hangsúlyozta, hogy az országnak csökkentenie kell importfüggőségét az agrárszektorban. "Ma még nem termelünk elegendő mennyiségű sertéshúst, marhahús-behozatalra szorulunk, s alacsony szinten van a tejtermelésünk is" - mutatott rá, kiemelve, hogy jövőre az állami támogatásokat ezekre a területekre összpontosítják.

Az agrárpolitikai miniszter emlékeztetett arra, hogy Viktor Janukovics elnök gazdasági reformprogramjában prioritást élvez az agrárium.