Államcsődöt is okozhat a BKV a VEKE szerint

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A BKV fizetésképtelensége az államcsődig is elvezethet - mondta a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában. Dorner Lajos emlékeztetett: március 19-ig van idejük a döntéshozóknak dűlőre jutni a bankokkal, akkor jár le az első olyan hitelcsomag, amelyet már nem tudnak kifizetni.

Van egy rendkívül rövid távú likviditási kérdés: egy 2004-ben felvett hitelcsomag fizetési határideje most jár le - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a VEKE elnöke. Dorner Lajos azonban hozzátette, még az állami költségvetés sem tud 40-50 milliárd forintot azonnal előteremteni.

Elmondta, hogy most volt tárgyalás a bankokkal erről, amelynek során nyilván adósság-átütemezést kért a főváros, hiszen a hitel kifizethetetlen. Próbáltak a bankok belátására apellálni, hiszen nekik sem érdekük bedönteni a rendszert, hiszen akkor biztosan nem jutnak hozzá a pénzükhöz - tette hozzá.

Erre az ország is rámehet, hiszen nagyon komoly tételről van szó - mondta a szakértő. Ha a fővárosi önkormányzat legnagyobb cége fizetésképtelen, és a tulajdonosa nem tudja megmenteni, akkor a fővárosi önkormányzat fizetésképtelen. Ha pedig az ország legnagyobb önkormányzata fizetésképtelen, és az állam nem tudja megmenteni, akkor az államcsőd. "Ez ilyen egyszerű levezetés, és ezt a bankok is ugyanígy látják."

A bankok azt szeretnék tudni, hogyan fogják viszontlátni a pénzüket, ebben az esetben hajlandóak lennének a finanszírozásra, ezért is gyorsult fel a személyszállítási törvény tárgyalása - mondta Dorner. Szerinte március 19-ig van idejük a döntéshozóknak dűlőre jutni a bankokkal, akkor jár le az első olyan hitelcsomag, amelyet már nem tudnak kifizetni.

A személyszállítási törvényjavaslat elmozdul abba az irányba is, hogy az éves finanszírozást rendezze, tehát ne képződjön újra ugyanez a működési hiány, ám az árkezelés ügyét nem kezeli megfelelően költségvetési korlátok miatt. "Az IMF is azt szeretné látni a támogatás folyósításáért cserében, hogy mutassák be neki a hosszú távú finanszírozás modelljét. Adnak pénzt, csak azt szeretnék látni, hogyan kapják vissza" - hangsúlyozta a VEKE elnöke.