szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A magánnyugdíjpénztáraknak állampapírban vagy készpénzben kell átutalniuk a visszalépők nyugdíjvagyonát - derül ki egy hétfő délelőtt beterjesztett törvénymódosítóból. A kormány ezzel azt a blamát szeretné elkerülni, amit a visszavett eszközök tőzsdepiaci értékvesztése miatt szenvedett el tavaly. A javaslat egyúttal beismerése annak is, hogy az állam sem volt tavaly jobb gazdája a nyugdíjvagyonnak, mint a lenullázott nyugdíjpénztárak.

A magánnyugdíjpénztáraknak állampapírban vagy készpénzben kell áthelyezniük a Nyugdíjreform- és Adósságcsökkentő Alapba (NYACSA) a visszalépő tagok vagyonát – áll abban a törvénymódosításban, mely hétfő délelőtt jelent meg a parlament honlapján, és amelyet Selmeczi Gabriella Fidesz-szóvivő, a miniszterelnök nyugdíjvédelmi megbízottja jegyez.

A március 31-i határidőig a közel százezer pénztártag közül 74 ezren döntöttek úgy, hogy maradnak a magánnyugdíjpénztárakban, és csak a 25,03 százalékuk döntött a visszalépés mellett. A vagyonuknak csak egy része van készpénzben, illetve állampapírban, a portfóliójuk másik fele különböző pénzügyi eszközbe (alapvetően befektetési jegyek, főként részvények) van fektetve. A jogszabály-javaslat előírja, hogy ezeket a befektetéseiket a pénztáraknak most értékesíteniük kell.

Nyugdíjpénzek állampapírban: tárt karokkal várva
©

Egy beismerés anatómiája

A javaslatban az áll, hogy a portfólió ezen részét szeptember 30-ig, a vagyonátadás lezárásáig elsődlegesen állampapírba átváltva kell átadni. Ha addig az időpontig nem lehetséges, akkor készpénzben. Selmeczi szerint azért van erre szükség, hogy elkerülhetővé váljon, hogy „az eszközérték változásból adódó kockázatokat és esetleges veszteségeket a NYACSA, illetve közvetetten a Magyar Állam viselje”.

Az indoklás értelében erre azért van szükség, mert ez történt a magánnyugdíjpénztári vagyonok első hullámában visszacsatornázott, nem állampapírban vagy készpénzben lévő eszközökkel. Ez a kitétel azért érdekes, mert ez az első hivatalos kormányközeli elismerése annak, hogy a portfólió értéke az állam kezében is csökkent. Ez annak a háborúnak a fényében különösképp figyelemre méltó, hogy Selmeczi folyamatosan ekézte a magánnyugdíjpénztárakat amiatt, hogy azok milyen rosszul bántak a nyugdíjvagyonnal, és esetükben korántsem vette figyelembe a válság hatásait. A hvg.hu korábban összehasonlította a pénztárak egyes portfólióinak a teljesítményét az államra bízott vagyon tavalyi sorsával -amiből épp az derült ki, hogy az állam sem tudott jobb gazda lenni, és inkább ő volt az, aki - Selmeczi szavaival élve  - „eltőzsdézte a nyugdíjvagyont”.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A kormány március 16-ig meghosszabbította a veszélyhelyzetet

A kormány március 16-ig meghosszabbította a veszélyhelyzetet

Der Standard: Amit Kurz csinál, az lightos orbáni politika

Der Standard: Amit Kurz csinál, az lightos orbáni politika

Feltűnően sokan betegszenek meg Trump támogatóinak cégénél

Feltűnően sokan betegszenek meg Trump támogatóinak cégénél