szerző:
MTI / hvg.hu

Kormányzati beavatkozást sürget az Orvostechnikai Szövetség (OSZ), mert az egészségügyi intézmények már áprilisban csaknem annyival tartoztak az orvostechnikai beszállítóknak, mint tavaly egész évben – jelentette ki a szervezet alelnöke csütörtökön Budapesten.

Egyeztetések indultak a gyógyszerbeszállításról

A legnagyobb gyógyszer-nagykereskedő, a Hungaropharma korábban valamennyi kórházzal felbontotta a szerződését, miután a cégnek a korábbi kontraktusok keretében már kezelhetetlenné váltak a kintlévőségei – közölte múlt héten a Világgazdaság. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma később a cikkre úgy reagált, hogy nincs gond a kórházak gyógyszerellátásával, a betegellátás is fennakadások nélkül zajlik. "2013 márciusában a Hungaropharma az összes vele szerződésben álló kórházzal megújította a már fennálló megállapodást. A szerződés szerinti szállítás azóta is folyamatos. A kórházak adósságállományával kapcsolatosan jelenleg is zajlanak az egyeztetések az egészségügyi kormányzat, a beszállítók képviselői, a nagykereskedelmi partnerek és a társtárcák között" – írta múlt heti közleményében a minisztérium.

A lejárt tartozások mértéke 2012 végén csaknem 12 milliárd forint volt, idén április 30-án pedig meghaladta a 10 milliárd forintot – mondta Tamás Viktor az OSZ tanácskozásán.

Ez csőddel fenyegeti a szervezet tagvállalatainak egy részét, ami közvetve veszélyezteti a betegellátás biztonságát – tette hozzá.

Az alelnök szerint ebben a helyzetben – jogszabályi változtatások mellett – szükségesnek tartják az Egészségbiztosítási Alapban maradványként felhalmozódott több mint 30 milliárd forint felhasználását az adósságok rendezésére.

Tamás Viktor szerint tagvállalataik, a szektorban szereplő mintegy 60 cég tapasztalatai alapján már iparági problémáról beszélhetünk, amelynek megoldása fundamentális változtatásokat igényel. Vagyis nem járható az az út, hogy az állam évről évre egyszeri juttatással konszolidálja a kórházak adósságát, mert ennek ellenére folyamatosan nő az egészségügyi intézmények tartozása.

A kialakult helyzetet nehezíti, hogy a cégek az eszközök raktárra szállításától számítva átlagosan 270 nappal később jutnak a pénzükhöz, vagyis háromnegyed évet finanszíroznak meg előre, az áfát is beleszámítva – mondta. Ugyanakkor a követelések egy részét már a faktoráló cégek sem vásárolják meg, és a korábbiakkal ellentétben a bankok sem hajlandóak a forgóeszközök megfinanszírozására. A korábbiakkal ellentétben ugyanis teljes egészében már nem behajthatók az állami tartozások.

Azt javasolják, hogy július 30-áig kapjanak 15-20 milliárd forintot az intézmények az Egészségbiztosítási Alap maradványából, augusztus 31-étől növeljék meg a beavatkozások pontértékét (HBCS-rendszer), és vizsgálják felül a teljesítményvolumen-korlát (tvk) szabályozását. Szerintük ugyanis a pontrendszer elavult; miközben az új, jelenleg alkalmazott egészségügyi technikák még nem szerepelnek benne, olyan technológiákat finanszíroz, amelyeket már nem használnak. A tvk pedig alacsonyabb finanszírozással bünteti az intézmények többletteljesítményét.

Tamás Viktor arról is beszélt, hogy sok társaság azért nem tudja teljesíteni adó- és járulékkötelezettségeit, mert nem vagy csak késve kapja meg jogos járandóságát az államtól. Ezért szükségesnek tartják annak a megvizsgálását, hogy miként kaphatnának ezek a cégek az adóhivataltól kedvezményeket, például késedelmikamat-mentességet – sorolta javaslataikat az alelnök.

Rásky László, a szervezet főtitkára azt mondta, a helyzet megoldása érdekében felvették a kapcsolatot a Nemzetgazdasági Minisztériummal és az Emberi Erőforrások Minisztériumával. Mindkét tárcától ígéretet kaptak arra, hogy két héten belül megkezdődhetnek a tárgyalások – fűzte hozzá.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Szalmonellás fűszerkeveréket hív vissza a Lidl

Szalmonellás fűszerkeveréket hív vissza a Lidl

Hadházy feljelentést tesz a letöltendő börtönre ítélt Gruevszki befogadása miatt

Hadházy feljelentést tesz a letöltendő börtönre ítélt Gruevszki befogadása miatt

Gruevszkiről kérdezték Orbánt, egy mondatban válaszolt

Gruevszkiről kérdezték Orbánt, egy mondatban válaszolt

Montenegróban is a magyar követségi autóval utazott Gruevszki

Montenegróban is a magyar követségi autóval utazott Gruevszki

Egy kigyulladt busz miatt nagyon belassult a forgalom a Széll Kálmán térnél – videó

Egy kigyulladt busz miatt nagyon belassult a forgalom a Széll Kálmán térnél – videó

Mit szólna, ha 6 órával tovább bírná telefonja akkuja? Megtalálták a megoldást

Mit szólna, ha 6 órával tovább bírná telefonja akkuja? Megtalálták a megoldást