Kezességet vállal az állam az online pénztárgépesek hiteleihez

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az új berendezések gyártásának felgyorsítása érdekében biztosított kedvezményes állami hitelen túl a nemzetgazdaságui tárca állami kezességet is vállal a forgalmazókért, hogy a lehető legkedvezőbb hitellehetőségek álljanak rendelkezésükre. Az állami kezességnek azért komoly feltételei is vannak. Közben újabb gép kapott engedélyt.

Kezességet vállal az állam az online pénztárgépek forgalmazóinak - közöke szerdán a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

A minisztérium - mint írták - elkötelezett a pénztárgépcsere zökkenőmentes lebonyolítása mellett, ezért újabb segítséget nyújt a gyártás finanszírozásához. Az új berendezések gyártásának felgyorsítása érdekében biztosított kedvezményes állami hitelen túl a tárca állami kezességet is vállal a forgalmazókért, hogy a lehető legkedvezőbb hitellehetőségek álljanak rendelkezésükre.

A minisztérium egy múlt heti egyeztetésen tájékoztatta a pénztárgéppiac szereplőit az újabb irányú támogatási szándékról, ahol a jelenlévők egyhangúan üdvözölték az állami kezességvállalás lehetőségét. 

Feltételek

A kezességvállalási szerződések megkötésére csak a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal által kiadott forgalmazási engedéllyel rendelkező pénztárgép-forgalmazók számíthatnak. Az állami kezesség csak az adóhatósággal online kapcsolatra képes pénztárgép gyártása vagy beszerzése érdekében felveendő, legfeljebb 1 éves futamidejű, forgalmazónként legfeljebb 3 milliárd forint összegű hitel tőkeösszegének 80 százalékára vonatkozhat. Az így vállalt kezesség együttes összege nem haladhatja meg a 20 milliárd forintot.

Újabb gép kapott engedélyt

Közben újabb pénztárgép kapott forgalmazási engedélyt, így a cserére kötelezettek már tizenöt gép közül választhatnak. Az NGM közlése szerint a Prior Cash Kft. kapott értékesítési engedélyt a "NOVATEK-N" típusú pénztárgépre a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivataltól. 

Jelenleg hét forgalmazó, a Prior Cash Kft., az ECR-Trade Kft., a LA Pénztárgép Kft., az Alt Cash Kft., a Laurel Számítástechnikai Kft., a Micra-Metripond Kft. és a Montel Informatika Kft. kínál engedélyezett, online kapcsolatra képes pénztárgépet a cserére kötelezetteknek - ismertette az NGM.