szerző:
Gáti Júlia
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Minden óvatosságra intő körülmény ellenére magánkórház építésébe invesztálnak külföldi befektetők. Pedig a piac tényleg kicsi, a fizetőképes kereslet nemkülönben, a pálya pedig a jelenlegi rendszerben erősen lejt az állami egészségügyi intzémények felé.

Valamit tudhat az, aki a mai Magyarországra 40 millió eurót hoz, hogy luxuskórházat építsen a pesti Duna-parton – eddig mindenesetre mindenki meghátrált, amikor felmérte, milyen környezetbe kerülne egészségügyi invesztíciója. Az elmúlt években fel-felröppent ugyan egy-egy kacsa arról, hogy jön a magántőke, ám az ígéreteket senki nem kérte számon. „Az amerikaiak regionális egészségügyi központot létesítenek Budapesten” – erről Rácz Jenő, még miniszterként, 2005-ben hozott hírt, amikor hazatért az Egyesült Államokban tett hivatalos vizitjéről. Később arról is volt szó, hogy a Szent János Kórház szomszédságában kínaiak alapítanak gyógyközpontot.

Az új kórház látványterve. Kísérleti program
©

„Ez az egyetlen olyan ország Európában, ahol nincs magánkórház, így éppen ideje nyitni egyet” – véli Joseph Priel, a Duna-parti kórházprojekt kezdeményezője és társbefektetője. Priel negyedszázada vetette meg a lábát a magyar egészségügyben, a hollandiai székhelyű Euromedic International cégcsoport elnökeként. A ma Diagnoscan néven futó diagnosztikai vállalkozása hat fővárosi és ugyanennyi vidéki telephelyen elsősorban CT- és MRI-vizsgálatokat végez – társadalombiztosítási és fizetős alapon egyaránt.

A cég láthatóan szépen profitál abból, hogy az állami egészségügyben mind hosszabb sorállás árán lehet csak diagnózishoz jutni: a 2009-es 2,3 milliárddal szemben tavaly már 7,4 milliárd forint nettó árbevételt könyvelhetett el; utóbbihoz 900 milliós adózás előtti nyereség tartozott. Priel befektetőtársa az ukrán származású Igor Yankovsky üzletember, aki a HVG információja szerint a gigantikus tervek megvalósításához szükséges tőke nagyobbik részét adja. A Nemzeti Színháztól kőhajításnyira, a Soroksári út és a Haller utca torkolatában felépülő, 25 ezer négyzetméteres kórházban 150 betegágy, intenzív osztály és 8 műtő lesz. Megálmodói azt tervezik, hogy 27 orvosi szakmában nyújtanak majd ellátást a legkorszerűbb eszközökkel, lesz például mobil, műtét közben használható MRI, és a hazai szakma által régóta áhított sebészeti robot is. Ezzel az intézmény megkerülhetetlen lesz a magyarországi orvosképzésben és -továbbképzésben is.

A Duna Medical Center – mert így fogják hívni a monstre vállalkozást – jövő év elején nyitja meg a járóbeteg-részlegét, 2016 közepére pedig a kórházi tömb is elkészül. „Lesznek külföldi betegek is, de alapvetően a magyaroknak készül a kórház, amit nem lesz gond megtölteni” – állítja az Euromedic elnöke. Ehhez persze sok más tényezőn kívül arra is szükség van, hogy erre az ellátásra biztosítást lehessen kötni. A felmerülő kérdésekre – hogy mit, mennyiért és melyik biztosító kínál majd – novemberre ígérnek választ. Mindeddig nem forradalmasította a magán-egészségbiztosítás piacát az az Országgyűlés által 2012-ben megszavazott kedvezmény, mely szerint a munkaadók adómentesen vásárolhatnak dolgozóiknak egyéni vagy csoportos egészségbiztosítást. Ám ami késik, nem múlik, fellendülhet még az üzlet – vélik a projektgazdák. A kórház megnyitásával eddig alapvetően hiányzó kínálat jöhet létre – olyan kórház, amely korszerű, sokszakmás, ellenőrizhető színvonalon működik, és amelyre már lehet biztosítási üzletet alapozni.

Nem túl kedvező előjel, hogy az egyetlen, valóban magánkórháznak épült magyarországi fekvőbeteg-intézmény tavaly beadta a kulcsot. A Telki Kórház tulajdonosa, Kovács Gábor nagyvállalkozó másfél évtizedes reménytelen küzdelem után belátta, hogy nem érdemes tovább finanszíroznia a veszteségeket. Így az egészségügyi magánkínálat zömét továbbra is a kisebb-nagyobb szakrendelők adják, no és azok a vállalkozások, amelyek költői túlzással „klinikának” titulálják működésük terepét. Ezek rendszerint a szokásos járóbeteg-rendeléseken kívül az egynapos sebészetben ellátható beavatkozásokat kínálnak, főleg a legjövedelmezőbb plasztikai műtétekre fókuszálva.

Zombor Gábor (balra) a két befektetővel és az OEP főigazgató asszonyával. Szép kilátások
©

Néhány kivétel mégis van. Ilyen a Varga Péter Pál nevével fémjelzett Országos Gerincgyógyászati Központ, amely a fizetős hazai és külföldi pácienseken kívül az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) beutalójával és finanszírozásával is fogad betegeket. A szakkórház egy évtized alatt belakta, felújította az egykori tiszti kórház sokszintes épületét. Tavalyi nettó árbevétele meghaladta a hárommilliárd forintot, adózás előtti nyeresége viszont mindössze 12 millió forintot tett ki.

Ugyancsak szakkórház a Maternity Magánklinika Kútvölgyi úti szülészete és nőgyógyászata, amely több évig tartó veszteséges gazdálkodás után tavaly először 38 millió forintos adózás előtti nyereségről adott számot; ezt közel 400 milliós árbevétellel tudta kitermelni. Hét évbe telt az is, hogy a Nyírő Gyula Kórház egyik melléképületét bérlő, többszakmás, 54 ágyas Róbert Károly Magánklinika megünnepelhesse első nyereséges évét. „Tavaly a 900 millió forintos nettó árbevételből 23 milliós nyereség jött össze” – mondta el a HVG kérdésére a tulajdonos, Lantos Csaba. A 2007-ben indított vállalkozás a számítása szerint eddig félmilliárdos veszteséget termelt, vagyis – összegezte – türelmetlen embereknek nem való az egészségügybe fektetni.

Több kerékkötője is van egy magánkórház kifizetődő működésének. Az első mindjárt az, hogy a társadalombiztosítási pénz nem a betegek ellátását követi, hanem az OEP-pel szerződött, zömében állami intézményeket finanszírozza. Ha valaki magánellátást választ, az a teljes árat fizeti, jóllehet igazságosabb lenne, ha a beteg valamekkora hányadát megkapná annak az összegnek, amit az OEP egy állami kórházban költene a gyógyítására. Kivételek persze vannak, ám nem számottevőek: az aktív fekvőbeteg-ellátásra kifizetett társadalombiztosítási támogatás mindössze 4 százaléka, 12 milliárd forint érkezik for- és nonprofit vállalkozásokhoz, például az egyházi fenntartású gyógyintézményekhez. A piac kicsi, a fizetőképes kereslet nemkülönben. Egy szakorvosi magánvizit tízezer forint körüli ára még a megfizethető kategóriába tartozik, a műtéti tarifa azonban a több százezer forinttól a millió feletti összegig emelkedhet. Egyelőre sokkal takarékosabb megoldás, ha valaki a műtét után akár százezer forinttal bélelt borítékot ad a közalkalmazott orvosnak, mint hogy ennek a többszörösét kifizesse egy reális költségkalkulációval számoló magáncégnek. Vagyis erősen lejt a pálya az állami kórházak felé, ahol munkaidőben, adómentesen lehet többletpénzt keresni. Újabban pedig modellkísérletnek kell mondani azt, ha az állami infrastruktúrát használva a közalkalmazott orvos magánbetegeket operál, akik távozásuk után a pénztárban számlát kapnak. Nehéz ezzel konkurálnia annak, aki az épületet piaci áron bérli vagy a banknak törleszti az építés árát, a drága orvostechnikai eszközöket pedig kénytelen beszerezni ahelyett, hogy ingyen használhatná.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
A NER-cunami és az üzleti érdek mindent visz Keszthelyen

A NER-cunami és az üzleti érdek mindent visz Keszthelyen

Több ezer lakóingatlan hitele dőlt be, már csak negyedüket tudta kimenteni a Nemzeti Eszközkezelő

Több ezer lakóingatlan hitele dőlt be, már csak negyedüket tudta kimenteni a Nemzeti Eszközkezelő

12 évnyi adat tűnt el a MySpace-ről, 50 millió zenefájl veszett oda

12 évnyi adat tűnt el a MySpace-ről, 50 millió zenefájl veszett oda

Itt az Nvidia filléres mesterséges intelligenciája

Itt az Nvidia filléres mesterséges intelligenciája

Új, négysávos híd épül Győrben

Új, négysávos híd épül Győrben

Az anglikán egyház tanácsai Brexit esetére: imádkozzon és igyon egy teát

Az anglikán egyház tanácsai Brexit esetére: imádkozzon és igyon egy teát