Átalakítaná a ház fűtését? Nagy változás jön a gázkazánoknál

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Szeptember 26-ától energiacímke kerül a gázkazánokra is, akkortól csak az A és a B energiaosztályú készülékeket lehet forgalomba hozni, illetve ezek beépítését lehet engedélyezni - közölte a Magyar Energiahatékonysági Intézet (MEHI).

A szeptember 26-i dátum abból adódik, hogy akkor lép hatályba az a két uniós rendelet, amelyek közül az egyik a vízmelegítők, a másik pedig a kazánok energetikai jellemzőit tartalmazza, illetve ekkortól írják elő az energiacímkék kötelező használatát e körben. A rendeleteket automatikusan alkalmazni kell minden tagállamban.

A címke megegyezik a háztartási gépekre, berendezésekre eddig is kötelező címkével, vagyis A-tól G-ig terjed az energetikai besorolás. Az A-osztálynál jobb besorolás is az eddigi módon, az A betű után tett + jelekkel történik.

Az említett rendelet a legfeljebb 400 kilowatt teljesítményű kazánokra vonatkozik. Egy ekkor kazánnal kifűthető egy 10 emeletes, 60-70 lakásos panelház, de ebbe a kategóriába tartozik a 10 kilowattos, családi ház fűtésére alkalmas kazán is.

Az előírás a készülék hangosságára és hatásfokára vonatkozik. Ez utóbbi a fontosabb, és úgy szól, hogy a szezonális hatásfok nem lehet rosszabb 86 százaléknál. Ezt a hatásfokot a teljes fűtési időszakra vetített, valós üzemállapotban kell elérnie a kazánnak. Más ugyanis a hatásfoka a készüléknek, ha fagyos, vagy ha enyhe levegőt szív be.

Az ilyen szezonális hatásfokot csak kondenzációs gázkazánnal lehet elérni. Ennek az a jellemzője, hogy a füstgázban lévő hőt is hasznosítja, ezért ugyanazt a fűtőteljesítményt negyedével-harmadával kevesebb gáz elégetésével éri el, mint a hagyományos gázkazánok.