Tetszett a cikk?

Magyarország 2008-ban, már Görögország előtt csődhelyzetbe került, és a kormányváltás után, hat év megfeszített munkával sikerült konszolidálni a gazdaságot – ezt mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, a Financial Times londoni gazdasági napilap online kiadásának csütörtökön megjelent írásában, amelyből az MTI készített összefoglalót.

A kiadásban Andrew Byrne tudósító helyzetértékelést közölt a magyar gazdaságról, és megszólaltatta a nemzetgazdasági minisztert is.

Varga Mihály kiemelte, hogy a GDP-arányos adósságráta a 2010 előtt mért 80 százalék feletti szintről 76 százalék alá csökkent. Hozzátette: szükség van a kereslet élénkítésére, és ezt szolgálja a 2017-re szóló költségvetési tervezet az áfacsökkentésekkel, a közszférabeli fizetések emelésével és a beruházások támogatásával.

Varga Mihály szerint a bankszektorral szembeni új hozzáállást jelzi, hogy az idén csökkentek a bankadók, és jövőre tovább mérséklődnek.

A nemzetgazdasági miniszter szerint a magyar gazdaság kilátásai jobbak, mint ahogy azt a bírálók állítják.

Az idei első negyedévi GDP-adatokat kedvezőtlen hírnek nevezte. Hozzátette ugyanakkor, hogy a kormány fenntartja a 2,5 százalékos idei és a 3,1 százalékos jövő évi növekedésről szóló előrejelzését.

A Financial Times felidézte, hogy a fejlett ipari országok Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezete (OECD) a minap 2,4 százalékról 1,6 százalékra rontotta a magyar gazdaság idei növekedésére adott becslését. A lap kommentárja szerint egy ilyen ütemű növekedés visszavetné Orbán Viktor miniszterelnök azon igyekezetét, amellyel az "alternatív" gazdasági hozzáállást próbálja igazolni, és azt bemutatni, hogy ezzel is elérhető fenntartható növekedés.

A Financial Times értékelése szerint az idei első negyedévi GDP-adatok is már csapást jelentenek a takarékossági szigort elvető, "populista gazdaságpolitikai intézkedéseket" pártoló gazdasági megközelítésre.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
49 milliárd forintos szuperszámítógépet rendelt az EU, ez lehet a világ legerősebbje

49 milliárd forintos szuperszámítógépet rendelt az EU, ez lehet a világ legerősebbje

Tizenegy rész után véget ér a Halálos iramban-széria

Tizenegy rész után véget ér a Halálos iramban-széria

227 ezer forintnak megfelelő lesz a szlovák minimálbér

227 ezer forintnak megfelelő lesz a szlovák minimálbér