szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Akár kötelezettségszegési eljárást is indíthat az Európai Bizottság a Budapest–Belgrád-vasútvonal fejlesztése miatt – állítja a Magyar Nemzet. A lap szerint a testület azért kezdte meg az eljárás előkészítését, mert erősen vitatható, hogy megtérül-e az 550 milliárd forintosra becsült beruházás, és gondok lehetnek a finanszírozási modellel is.

Korrupciót sejt Brüsszel a Budapest–Belgrád-vasútvonal kínai fejlesztésével összefüggésben – értesült a Magyar Nemzet, amely állítása szerint megszerezte a magyar kormány és az Európai Bizottság közötti kommunikációról készült, nem nyilvános jelentést. A gyanúra – írják – az ad okot, hogy elmaradt a tendereztetés.

Az EB már május 26-én megindította a kötelezettségszegési eljárás első fázisát. Ebben az úgynevezett pilot szakaszban a felek tárgyalásokon tisztázhatják a felvetődött kérdéseket, ha ez nem sikerül, elkezdődik a valódi eljárás.

A lap idéz a jelentésből: a bizottság álláspontja szerint a projekt kivitelezését a magyar és kínai kormányközi egyezményben közvetlenül ítélték oda a fővállalkozónak. A szucsoui megállapodás ugyanis a MÁV Zrt., valamint kínai vasúttársaságok, a China Railway International Corporation Ltd. és a China Railway International Group által létrehozott vegyesvállalatot nevezi meg a beruházás fővállalkozójának, ami Brüsszel szerint versenyjogi szabályokat sért – áll a cikkben.

A bizottság szerint az sem tisztázott, milyen szerepe van a MÁV-nak a kivitelezést vállaló konzorciumban. Az MN megkérdezte erről a vasúttársaságot, ahonnan azt a választ kapta, hogy a kapcsolat jelenleg is egyeztetés alatt áll.

Brüsszel a finanszírozási modellt ugyan egyelőre nem kifogásolta, de a lap szerint az is fennakadhat az uniós bürokrácián. A magyar elképzelés szerint ugyanis a vasútfejlesztést 85 százalékosban kínai hitel felvételével valósítanák meg.

A beruházással kapcsolatos kételyeket erősíti az MN szerint az is, hogy a kormány annak megvalósíthatósági tanulmányát tíz évre titkosította.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Még mindig sokan használják szemetesnek a lefolyót

Még mindig sokan használják szemetesnek a lefolyót

Komoly hackercsapatot állított le a Microsoft, 100 ismert embertől akartak adatokat lopni

Komoly hackercsapatot állított le a Microsoft, 100 ismert embertől akartak adatokat lopni

Justin Trudeau kimondta, "a Covid-járvány egy óriási nagy szívás"

Justin Trudeau kimondta, "a Covid-járvány egy óriási nagy szívás"