szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A 34 éves férfi egy másik ügyben elrendelt házi őrizetre kijelölt lakásból telefonált az időskorú sértetteknek, és bajba jutott unokájuknak, gyermeküknek adta ki magát, hogy pénzt csaljon ki tőlük.

A férfival szemben vagyon elleni bűncselekmények elkövetése miatt egy másik büntetőeljárás is folyamatban van, emiatt a bíróság még márciusban – nyomkövető technikai eszköz alkalmazása mellett – elrendelte a házi őrizetét.

Mivel jövedelme nem volt, a férfi eldöntötte, hogy unokázós csalással fog pénzhez jutni. A telefonkönyvből olyan neveket és számokat választott ki, amelyekről úgy gondolta, hogy idős emberekhez tartoznak. Felhívta őket, s unokájuknak vagy gyermeküknek adta ki magát, és közölte, hogy bajba került, azonnal pénzre van szüksége.

A házi őrizet helyeként kijelölt lakást nem hagyhatta el, így amikor már konkrét pénzátadásról volt szó, az élettársát, illetve egy közös nőismerősüket – másod- és harmadrendű vádlottakat – vette rá arra, hogy a kicsalt összegért menjenek el a sértettek címére.

A vádlott a fenti módszerrel a vádirat szerint 11 sértettől próbált jogtalanul pénzt szerezni. Ketten fizettek is neki, összesen mintegy 600 ezer forintot.

A többi esetben a bűncselekmények kísérleti szakban maradtak, mivel a sértettek gyanút fogtak, rájöttek, hogy megpróbálják őket átverni, ezért értesítették valódi hozzátartozóikat, illetve a rendőrséget.

Az ügy elsőrendű vádlottja többszörös visszaeső elkövetőnek minősül, vele szemben a vád tárgyát képező csalások, illetve csalási kísérletek miatt kiszabható szabadságvesztés felső határa 10 év fölé emelkedhet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!