szerző:
hvg.hu

Az Együtt szerint a kormány által belengetett felsőoktatási béremelésből jól nem lett semmi, a tanársegédeknek pedig összesen 650 forinttal lett több a fizetése.

Bár Palkovics László oktatási államtitkár 2015-ben azt ígérte, hogy három lépcsőben 25 százalékkal fog emelkedni az egyetemi tanárok alapfizetése, illetve az ennek százalékában meghatározott alacsonyabb fizetési kategóriába sorolt oktatók fizetése, Szabó Szabolcs, az Együtt országgyűlési képviselője most azt közölte, a tanársegédek bére összesen 650 forinttal emelkedett.

A beígért háromlépcsős béremelés alapján 2016-ban 15 százalékkal, majd 2017-ben és 2018-ban 5-5 százalékkal kellene emelkednie az egyetemi tanárok alapfizetésének, de Szabó szerint a kormány nem teljesítette ígéretét, mert az idei évre beígért 5 százalékos emelés helyett egyes egyetemek csak beépítették a bérbe a korábban béren kívüli juttatásként adott Erzsébet-utalványok összegét.

Az ELTE oktatói például arról számoltak be, hogy a nekik eddig juttatott havi 6000 forintos utalvány összegét építették be a fizetésbe, így a tényleges béremelkedés az adjunktusok esetében összességében az 5 százalék helyett mindössze 1,4 százalékos lett, vagyis nettó 2379 forintos emelkedés mutatkozik havonta, míg egy tanársegéd fizetése csupán 650 forinttal emelkedett, ami egyes budapesti helyeken egy korsó sör ára.

Az Együtt képviselője most rákérdezett Palkovicsnál, hogy hogy is van ez.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Beszólt Orbán elvbarátainak az európai főbankár

Beszólt Orbán elvbarátainak az európai főbankár

A pápa támogatja ENSZ migrációs csomagját

A pápa támogatja ENSZ migrációs csomagját

Van, ahol már most 11 centis a hótakaró – fotók

Van, ahol már most 11 centis a hótakaró – fotók

Kihagyná az ajándékvadászatot a tülekedő tömegben? Így készítsen tuti ajándékot otthonról

Kihagyná az ajándékvadászatot a tülekedő tömegben? Így készítsen tuti ajándékot otthonról

Gyertyafény helyett már mobilok világítják meg az arcunkat télen

Gyertyafény helyett már mobilok világítják meg az arcunkat télen

Megérkezett a havazás, bekeményít a tél

Megérkezett a havazás, bekeményít a tél