szerző:
MTI

A WHO sokkoló adatokat tett közzé a környezetszennyezéshez, passzív dohányzáshoz és mérgekhez kötődő halálozásokról. A gyerekeket különösen súlyosan érinti a probléma, már a magzati fejlődés idején megfigyelhetőek károsodások.

Évente több mint 1,7 millió gyerek veszíti életét környezetszennyezéshez köthető okok, illetve passzív dohányzás, rossz higiénés körülmények és mérgező vegyi anyagok miatt – hívta fel a figyelmet az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hétfőn.

A lég- és vízszennyezés az alapvető tisztálkodási lehetőségek hiányával párosulva heveny hasmenéshez majd kiszáradáshoz, illetve maláriához és tüdőgyulladáshoz is vezethet. Világszerte az öt év alatti gyerekek körében tapasztalt halálesetek negyede következik be a fenti okok valamelyike miatt – tette hozzá a közleményben a szervezetet vezető Margaret Chan.

A környezetszennyezéshez köthető halálozási okok listáját a légzőszervi megbetegedések (32 százalék), a hasmenés különféle fajtái (22 százalék), a magzati és csecsemőkori károsodások (15 százalék) és a paraziták terjesztette betegségek (12 százalék) vezetik.

A főigazgató emlékeztetett, hogy a legkisebbek fejlődő szervezetük és immunrendszerük, valamint kisebb testfelületük és légútjaik miatt különösen sebezhetőek.

A WHO jelentésében rámutatott, hogy a passzív dohányzás és a légszennyezettség káros következményei már a magzati fejlődés szakaszában megfigyelhetőek, és ezek a problémák a gyermek életkorának előrehaladtával csak tetéződnek.

A fenti okok miatt nőhet a gyermekkori tüdőgyulladás, valamint az asztmához hasonló krónikus légúti megbetegedések kockázata. A jelentés szerint a légszennyezettség később a szívelégtelenség, szélütés és rák esélyét is növeli. Emellett a gyerekek egyre több káros vegyi anyaggal találkoznak az ételen, a vízen, a levegőn és a körülöttük található tárgyakon keresztül.

Jelentős rizikófaktor a veszélyes hulladékok közelsége is, ami különösen a Fekete-Afrikában élő kiskorúak esetében jelent komoly problémát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A zebrán gázoltak el két gyalogost Veszprémben

A zebrán gázoltak el két gyalogost Veszprémben

Ötször annyi szakma közül választhat egy magyar fiatal, mint egy német, de melyikük jár jobban?

Ötször annyi szakma közül választhat egy magyar fiatal, mint egy német, de melyikük jár jobban?

Jó ideig állt a helyfoglalás és a fedélzeti jegyárusítás a MÁV-nál

Jó ideig állt a helyfoglalás és a fedélzeti jegyárusítás a MÁV-nál

Havasi: Kacsa, hogy Gruevszki a miniszterelnök házában lakik

Havasi: Kacsa, hogy Gruevszki a miniszterelnök házában lakik

Megkezdődtek a minimálbér-tárgyalások

Megkezdődtek a minimálbér-tárgyalások

Emberségre is nevelhető a mesterséges intelligencia

Emberségre is nevelhető a mesterséges intelligencia