G. Tóth Ilda
G. Tóth Ilda

Nem a korrupció kisebb Magyarországon, mint az uniós átlag, hanem az ellenőrzés rosszabb - mondta egy konferencián az unió csalás elleni hivatalának vezetője. Tölgyessy Péter alkotmányjogász pedig arról beszélt, a Fidesz azt sugallja, nyugati mintára nem lesz magyar siker, ezért inkább az állam mozgatja a gazdaságot.

Az uniós átlagnál kilencszer több uniós pénzt költenek el szabálytalanul Magyarországon - mondta az Európai Csalás Elleni Hivatalának (OLAF) főigazgatója, Giovanni Kessler a Transparency International konferenciáján. Miközben a nemzeti ellenőrző hatóságok 0,9 százalékban találnak szabálytalanságot - ami jóval alatta marad az uniós átlagnak -, az OLAF a pénzek 3,5 százalékánál lát problémát. Vagyis az OLAF szerint

"nem a korrupció kisebb Magyarországon, hanem az ellenőrzés rosszabb."

Tölgyessy Péter alkotmányjogász a konferencián arról beszélt, nagyjából 1000 milliárdot visz el a korrupció, amelynek fő éltetője az uniós támogatás. "Sajnos a magyar átlag vállalkozó nem a piaci teljesítményből akar megélni, hanem okosba' megoldva minél több pénzt akar lenyúlni."

2010 után látványosan felerősödött itthon a korrupció, a Fidesz azt sugallja, nyugati mintára nem lesz magyar siker, ezért inkább az állam mozgatja a gazdaságot - tette hozzá Tölgyessy, aki szerint az ügyeskedés, a szabálykerülés vált a siker titkává.

"Megvalósul a dosztjevszkiji alaptétel: a bűnön keresztül lehet eljutni a megváltáshoz."

Tölgyessy szerint a kis állampolgári korrupció erősebb volt a Kádár rendszerben, mint most, de visszatértünk ahhoz, hogy az állam sulykolja, "vegyünk el a rosszaktól", ami most a romlott baloldali elitet és a multikat jelenti. Pedig

"ha volt egy ember, aki a Kádár rendszer mutyizását meg akarta szüntetni, azt Orbán Viktornak hívták."

Tölgyessy arról is beszélt, az uniós országok többsége felállítaná a független uniós ügyészséget, azonban a többi között Magyarország, Lengyelország, Olaszország és Hollandia kivonná magát a fennhatósága alól. Ezen országok területén nem járhatna el a független ügyészség.

A román Korrupció Elleni Nemzeti Igazgatóság (DNA) vezető főügyésze, Laura Codruța Kövesi arról beszélt, a független intézmények meggyőző eredményeket tudnak felmutatni a korrupció elleni küzdelemben, a DNA az elmúlt években számos prominens személyt - bírókat, politikusokat, képviselőket - állított bíróság elé. Hamarosan több jogot kapnak: lehetőség lesz úgynevezett kibővített vagyonelkobzásra, vagyis a korrupt személyek rokonai által birtokolt javakat is el lehet majd venni. "Gyakran tapasztaltuk ugyanis, hogy a vádlottak bevételei nem tükröződnek a javaikban, a vagyonukat ugyanis sokan más nevére iratták."

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!