G. Tóth Ilda
G. Tóth Ilda
Tetszett a cikk?

Nem a korrupció kisebb Magyarországon, mint az uniós átlag, hanem az ellenőrzés rosszabb - mondta egy konferencián az unió csalás elleni hivatalának vezetője. Tölgyessy Péter alkotmányjogász pedig arról beszélt, a Fidesz azt sugallja, nyugati mintára nem lesz magyar siker, ezért inkább az állam mozgatja a gazdaságot.

Az uniós átlagnál kilencszer több uniós pénzt költenek el szabálytalanul Magyarországon - mondta az Európai Csalás Elleni Hivatalának (OLAF) főigazgatója, Giovanni Kessler a Transparency International konferenciáján. Miközben a nemzeti ellenőrző hatóságok 0,9 százalékban találnak szabálytalanságot - ami jóval alatta marad az uniós átlagnak -, az OLAF a pénzek 3,5 százalékánál lát problémát. Vagyis az OLAF szerint

"nem a korrupció kisebb Magyarországon, hanem az ellenőrzés rosszabb."

Tölgyessy Péter alkotmányjogász a konferencián arról beszélt, nagyjából 1000 milliárdot visz el a korrupció, amelynek fő éltetője az uniós támogatás. "Sajnos a magyar átlag vállalkozó nem a piaci teljesítményből akar megélni, hanem okosba' megoldva minél több pénzt akar lenyúlni."

2010 után látványosan felerősödött itthon a korrupció, a Fidesz azt sugallja, nyugati mintára nem lesz magyar siker, ezért inkább az állam mozgatja a gazdaságot - tette hozzá Tölgyessy, aki szerint az ügyeskedés, a szabálykerülés vált a siker titkává.

"Megvalósul a dosztjevszkiji alaptétel: a bűnön keresztül lehet eljutni a megváltáshoz."

Tölgyessy szerint a kis állampolgári korrupció erősebb volt a Kádár rendszerben, mint most, de visszatértünk ahhoz, hogy az állam sulykolja, "vegyünk el a rosszaktól", ami most a romlott baloldali elitet és a multikat jelenti. Pedig

"ha volt egy ember, aki a Kádár rendszer mutyizását meg akarta szüntetni, azt Orbán Viktornak hívták."

Tölgyessy arról is beszélt, az uniós országok többsége felállítaná a független uniós ügyészséget, azonban a többi között Magyarország, Lengyelország, Olaszország és Hollandia kivonná magát a fennhatósága alól. Ezen országok területén nem járhatna el a független ügyészség.

A román Korrupció Elleni Nemzeti Igazgatóság (DNA) vezető főügyésze, Laura Codruța Kövesi arról beszélt, a független intézmények meggyőző eredményeket tudnak felmutatni a korrupció elleni küzdelemben, a DNA az elmúlt években számos prominens személyt - bírókat, politikusokat, képviselőket - állított bíróság elé. Hamarosan több jogot kapnak: lehetőség lesz úgynevezett kibővített vagyonelkobzásra, vagyis a korrupt személyek rokonai által birtokolt javakat is el lehet majd venni. "Gyakran tapasztaltuk ugyanis, hogy a vádlottak bevételei nem tükröződnek a javaikban, a vagyonukat ugyanis sokan más nevére iratták."

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MIR-19 néven jöhet az orosz koronavírus-gyógyszer

MIR-19 néven jöhet az orosz koronavírus-gyógyszer

A kormánynak tanácsokat adó epidemiológus szerint a tanároknak maszkban kellene tanítaniuk, amíg nem telik el két hét a második oltásuk után

A kormánynak tanácsokat adó epidemiológus szerint a tanároknak maszkban kellene tanítaniuk, amíg nem telik el két hét a második oltásuk után

Izraeli kutatók szerint a Pfizer oltása nem annyira véd a dél-afrikai vírusvariánstól

Izraeli kutatók szerint a Pfizer oltása nem annyira véd a dél-afrikai vírusvariánstól