szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Olcsó nálunk a hús a világ átlagához képest, ám nem annyira fényes a kép, ha azt nézzük, mennyit kell dolgozni érte.

Hiába kerül  Svájcban a világátlag két és félszeresébe egy kiló marhahús, a helyi minimálbérből élőknek mégis csak 3,1 órát kell dolgozniuk, hogy megvegyék. Magyarországon ehhez képest az átlagnál 40,2 százalékkal olcsóbb, mégis négyórányi keresetnek felel meg az ára – derül ki a 2017-es húsárindexből, amelyet a Bloomberg segítségével egy brit cateringcég állított össze.

A Caterwings igen alapos munkát végzett: a főbb hústípusonként és 52 országra lebontva nézték meg, mekkora a fogyasztás, mennyi az átlagár és hány órát kell egy alacsony keresetűnek dolgoznia, hogy vásárolhasson. Az említett marhahús egyébként az indonéziaiak számára a legelérhetetlenebb (23,6 óra munka bére az átlagos ár), de az oroszoknál is több mint fél hétig (21,8 órát) kell dolgozni, pedig az ár mindkét esetben kétharmada a világátlagnak.

Magyarországot a középmezőnyben (a 25-30. hely környékén) találjuk – mármint a minimálbérhez viszonyított árak esetében. Ha viszont az átlaghoz hasonlítjuk a húsárakat, a lista vége felé (a 42-44. helyen) találjuk az itteni üzletekben július közepén mért (nem akciós) árakat.  A kivétel a halak és tengeri herkentyűk kategóriája, ahol gyakorlatilag a világátlagnak megfelel a magyar árszint – egy kiló lazacért vagy rákért pedig már a minimálbérből élőknek csaknem egy napig kell dolgozniuk.

Átlagosan egyébként a 45. helyen van a magyar húsár, amely csaknem 37 százalékkal olcsóbb az átlagosnál. A lista elején a svájciak vannak: náluk 42 százalékkal magasabbak az árak, a végén pedig az ukránok, ahol mindössze a felét kell fizetni .

Ami meglepő, hogy a nyomott bérszinthez képest magasnak számít a magyarországi fogyasztás: az egy főre jutó éves 76 kilós mennyiséggel a 24. helyen vagyunk.

A legnagyobb húsevők az ausztrálok: náluk 111,5 kiló az éves átlagos fogyasztás. Vagyis minden egyes ausztrál naponta 30 deka húst töm magába. Indiában ehhez képest 4,4 kilót mértek – ami napi 1,2 dekát jelent mindössze.

Az igen részletes lista adatait itt lehet böngészni: 2017 Meat Price Index

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!