szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A bajor fesztiválon több éves csökkenést követőn idén növekedhet a látogatók száma. A sör ugyan drágult, de az embereket ez nem zavarja, egyre többet isznak. De mennyiért?

Az elmúlt 207 évben mindössze 24-szer nem rendezték meg az Oktoberfestet, valamilyen járvány vagy háború miatt.A Portfólió.hu az UniCredit bank elemzését ismerteti, amely bemutatja, hogy milyen hatással van a szabályozói környezet miatt korlátozott verseny az árakra, jelen esetben a sörére.

Bár a 2011-es (6,9 milliós lokális) csúcshoz képest jóval kevesebben látogattak el 2016-ban az Oktoberfestre, az 5,6 milliós résztvevőszám miatt sincs oka szégyenkeznie a szervezőknek. Már csak azért sem, mert a 2011-es esemény hosszabb ideig tartott, mivel október 3-a, vagyis Németország egységesítésének napja a hét elejére esett. Idén ugyanez a helyzet, vagyis jó esély van rá, hogy az elmúlt évek csökkenő tendenciáját követően 2017-ben végre emelkedhet a látogatószám.

Az Oktoberfesten az árak évről-évre dinamikusan növekednek, aminek a vendégek kevésbé, az árusok viszont annál inkább örülnek. Hiába egyre drágább a sör a világ legnagyobb fesztiválján, az embereket ez nem zavarja. Miközben Németországban az általános árszínvonal mindössze 75%-kal lett magasabb 1985 és 2017 között, addig az Oktoberfesten nagyjából 230%-kal emelkedtek az árak (tavaly 3,5%-kal, idén 3,1%-kal). Sokak bánatára a sörök drágultak a legnagyobb mértékben, 250%-kal. Egy korsó (1 liter) sörért nagyjából 11 eurót kell fizetni.

A legfontosabb árképző tényező  a verseny korlátozása. Németországban több mint 1300 sörfőző működik, ami komoly árversenyt teremt a piacon, az Oktoberfesten azonban a hagyományok miatt csak néhány, szigorú szabályoknak megfelelő bajor sörfőzde termékei forgalmazhatók. Mivel a kritériumoknak csupán 6 sörfőző felel meg, ezért a verseny erősen korlátozott, ami így nagyobb teret enged az áremelésnek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Válságos állapotban van a nizzai késelés 21 esztendős elkövetője

Válságos állapotban van a nizzai késelés 21 esztendős elkövetője

Így szigorodnak a maszkviselési szabályok: egymilliós bírságot, egyéves boltbezárást lehet kiszabni

Így szigorodnak a maszkviselési szabályok: egymilliós bírságot, egyéves boltbezárást lehet kiszabni

Állatvédők 196 dél-koreai kutyát mentettek meg attól, hogy megegyék őket

Állatvédők 196 dél-koreai kutyát mentettek meg attól, hogy megegyék őket