szerző:
hvg.hu

Európában ebben az üzletágban az egyik legnagyobb cég az olasz Costa Croisiere (Costa Crociere), amely jelenleg 15 óriáshajót üzemeltet. Ez a vállalat kezdeményezte a reformot.

A cég legkisebb  hajója1680, a legnagyobb, a Costa Diademe 4947 utast képes befogadni. Persze vannak luxuskabinok is, de az átlagárak nyugat-európai mércével méltányosak: 330 euró egy személyre egy hétnapos földközi- tengeri hajókázás, míg a legdrágább a mostani ajánlatban egy kéthetes, dél-amerikai partok menti út, személyenként 1400 euróért. Ezek az árak a mai nyugat-európai fizetések ismeretében több, mint elérhetőek, tehát még egy munkanélküli is befizethet a „luxus hajókázásra”.

 Vannak a fedélzeten teniszpályák, uszodák, edzőtermek, de ha valamennyi utas egyszerre akarná használni ezeket, nagy baj lenne. Viszont szerencsére az utasok 90 százaléka a nyugágyakban pihen és eszeget reggeltől estig. Mert a 300 eurós „all inclusive” szolgáltatást élvezik. Reggeli után kiülnek napozni, de már szolgálják is fel a tízórait. Aztán jön a bőséges ebéd, és az azt követő sziesztát pizza felszolgálásával zárják. A vacsorára étvágygerjesztő falatokkal és italokkal készítik fel, az egész napot fetrengéssel töltő utasokat. A napot záró utolsó étkezéskor mindenki annyit eszik, amennyit bír, vagy nem szégyell és másnap reggel újra indul a „nagy zabálás”. Na, ezt az abszolút irracionális rendszert szeretné most megtörni a Costa Croisiere, amely vállalta, hogy 2020-ra ötven százalékkal csökkenti a kidobott ételek mennyiségét- írja a Les Echos.  

A korlátlan és mértéktelen falás lehetősége ugyanis egyben korlátlan pazarlást is jelent. A 300 eurót fizető utas mindig telerakja a tányérját, de végül minimum a felét kidobja, mert a gyomra nem bővíthető határtalanul. Az olasz cég most korszerű technikai eszközöket vet be a pazarlás csökkentésére. Például, de ez csak egy a sok kis apró trükk közül, konyhai mérlegeiket összekötik egy számítógéppel, amely azonnal jelzi a túladagolást. Csak ezzel a módszerrel kb. 10 százalékkal csökkenthető a pazarlás. Aztán: bevezetik a „nagy zabálást” megelőző óvatos kóstolást, amivel elérhető, hogy a vendég csak abból fogyasszon, ami valóban ízlik neki és így tovább, sok módszer van.

A Costa Croisiere hírnevét igencsak beárnyékolta az egykori zászlóshajó, a Costa Concordia 2012-es itáliai balesete. De a cég imázsa azóta helyreállt, és a most meghirdetett ételspórolási kampány is az összkép javítását szolgálja. Az ENSZ hivatalos adatai szerint a világban megtermelt élelmiszer egyharmada, vagyis 1,3 milliárd tonnányi élelem megy pocsékba. És ezért nem a szegény, hanem a gazdag államok felelősek, miközben a világ legszerencsétlenebb országaiban csaknem 800 millió az alultápláltak száma.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Papíron még Vona a Jobbik elnöke

Papíron még Vona a Jobbik elnöke

Óriásállatok után íme, egy mini: a macskaméretű bika

Óriásállatok után íme, egy mini: a macskaméretű bika

Mit mond a házszabály a mai botrányos szavazásról?

Mit mond a házszabály a mai botrányos szavazásról?

Az EU meghosszabbította az Oroszország elleni szankciókat

Az EU meghosszabbította az Oroszország elleni szankciókat

"Rabszolgatörvény": a mémgyárakat is beindította a parlamenti szavazás

"Rabszolgatörvény": a mémgyárakat is beindította a parlamenti szavazás

Reszkess, Európa: szélsőséges időjárás, erős áradások várhatók

Reszkess, Európa: szélsőséges időjárás, erős áradások várhatók