szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Újraéledőben van a néhány évig háttérbe szorult Champion márka. Az eddig a gyújtógyertyákról ismert "csokornyakkendős" cég bővíti kínálatát, s ablaktörlőket, szűrőket, fékbetéteket és tárcsákat is gyárt, s most belép a xenon- és halogénfényszórók piacára is. Az amerikai Federal Mogul holding tulajdonában lévő cég ezzel elindult a felé, hogy az elektromos autók korában is életképes maradhasson.

Az autózás új korszakát megtestesítő elektromos autók, a Teslák számára is szállít alkatrészeket a Champion: az 1907-ben alapított, hosszú évtizedekig leginkább gyújtógyertyákat gyártó cég fékbetéteket ad el a dél-afrikai Elon Musk nevével fémjelzett amerikai cégnek. A Teslával kötött megállapodás beleillik a Championt két évtizeddel ezelőtt megszerző Federal Mogul új stratégiájába: a cél az, hogy a Champion több, egymást támogató terméket forgalmazzon, s komplex szolgáltatást nyújtson a felhasználóknak.

Az USA-ba átköltözött többszörös francia kerékpár-bajnok, Albert Champion által létrehozott cég ma már a gyújtógyertyák mellett többféle - különféle árkategóriában elérhető -  ablaktörlőket is gyárt, készülnek Champion-márkás levegőszűrők, s most már xenon- és halogénfényszórók is, illetve egyéb, járművekben használható izzók. Bár a Champion képviselői azt hangsúlyozzák, hogy a belsőégésű motorokban használt gyertyákra még jó ideig szükség lesz, a termékportfólió bővítése mindenképpen javítja a cég jövőbeli esélyeit: az egyre inkább teret nyerő elektromos autókban is szükség van a Champion-kínálatba most felvett termékekre.

Az új autókat gyártó üzemek mellett a pótalkatrész-kereskedőket is kiszolgáló Champion közben az oktatás és a reklám frontján is erősít. "Eleinte nem a Championt szemeltük ki, hanem az ugyancsak a holdinghoz tartozó Wagnert, ám a közvélemény-kutatásokból kiderült, hogy a Champion a viszonylagos elhanyagoltság ellenére is sokkal ismertebb márka" - mondta a HVG-nek a Champion Chazelles-sur-Lyon közelében lévő gyújtógyertya- gyárában Massimiliano Milani. A Federal Mogul Motorparts Európáért felelős marketing igazgatója hozzátette, a megújított arculatú márkát egyebek mellett utcai hirdetőtáblákon, rádiókban és újságokban reklámozzák, az USA-ban pedig a cég megállapodást kötött a  sokszoros Stanley-kupa győztes Los Angeles Kings jégkorong csapatával is.   "E mellett ismertető programokat és oktatásokat szervezünk a szerelőknek arról, hogy miért érdemes Champion-termékeket beszerelniük a járművekbe" - mondta Milani. Fontos feladat jut a megújított internetes honlapnak is, amelyen minden korábbinál egyszerűbb megtalálni az adott járműhöz szükséges alkatrészeket, illetve kiegészítőket.  "Az új Champion több mint néhány vonzó termék - ez egy olyan egységes üzleti platform, amely hozzájárul a piaci részesedés bővítéséhez, illetve a vásárlói elégedettség  növeléséhez" - magyarázta Milani.

A  portfólió bővítése ugyanakkor nem jelenti azt, hogy a 7,4 milliárdos éves forgalmat lebonyolító, több mint ötvenezer embernek munkát adó Federal Mogul nem fejlesztené a most is meghatározó szerepet gyújtógyerta-üzletágat. A fejlesztésekre már csak azért is szükség van, mert a korszerű belsőégésű motorokban a korábbinál jóval nagyobb igénybevételnek vannak kitéve a gyertyák: nagyobb a nyomás, magasabb a hőmérséklet, s az új követelményeknek csak a gyertyákat borító kerámia minőségének tovább javításával, illetve új anyagok, egyebek mellett nemesfémek alkalmazásával lehet megfelelni. A Champion például irídiummal, illetve platinával vonja be az elektródák végét, s ezzel növeli a gyertyák élettartamát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Halálbüntetést kértek egy japán sorozatgyilkosra

Halálbüntetést kértek egy japán sorozatgyilkosra

100 ezer forintos jutalmat kapnak a fővárosi hajléktalanszállók dolgozói

100 ezer forintos jutalmat kapnak a fővárosi hajléktalanszállók dolgozói

Egymilliárd forint a nevében is különleges Bugatti Chiron Les Legendes Du Ciel

Egymilliárd forint a nevében is különleges Bugatti Chiron Les Legendes Du Ciel