szerző:
hvg.hu

Albánia nem kíván tábort építeni az Európai Unióba igyekvő menedékkérőknek - mondta Edi Rama albán kormányfő a Bild című német lapnak.

A balkáni ország miniszterelnöke kiemelte, hogy Albánia akkor sem hajlandó tábort építeni a menedékkérőknek, ha cserébe felvennék az EU-ba. A menekültválságot Albánia uniós csatlakozási folyamatától függetlenül kell megoldani - tette hozzá a napi.hu beszámolója szerint.

EU-s menekülttábort építeni Albániában azt jelentené, hogy az EU "lerakja valahová az elkeseredett embereket, mint a veszélyes hulladékot", amelyet egy ország sem akar elhelyezni a területén - mondta Edi Rama.

Albánia hajlandó hozzájárulni a válság megoldásához, de veszélyes lenne, ha a "hullámtörő" szerepét osztanák rá - mondta az EU-tagjelölt ország kormányfője.

A nyilatkozat azért érdekes, mert néhány napja Berlinben tárgyalt Albánia belügyminisztere. Fatmir Xhafaj a német sajtó szerint felajánlotta Albániát, mint migránsfogadó központot Európában. A brüsszeli bizottság egyik javaslata a migránsválság leküzdésére az, hogy valahol Európában, de az Európai Unió határain kívül  hozzanak létre olyan központot, ahol a bevándorlók addig várakozhatnának, amíg a hatóságok elbírálják kérelmüket. Ebből a szempontból Albánia ideálisnak látszik. A hárommilliós balkáni államban a keresztények és a muzulmánok évszázadok óta viszonylag békésen megférnek egymással. Albániának már nagy tapasztalata van abban, hogy mit jelent a menekültáradat: a délszláv háborúk idején csaknem egymillió albán menekült el Koszovóból, és mindannyiukat befogadta a kicsi és szegény ország. Igaz, hogy a menekültek albánok voltak.

Durrës (Durazzo) kikötője alkalmas arra, hogy fogadja a migránsokat szállító hajókat. Az infrastruktúra is megvan, hiszen azok a táborok, melyekben a koszovói menekültek túlélték a háborút, újra megnyithatóak. Az ENSZ Menekültügyi Szervezetének képviselői tárgyalnak az albán illetékesekkel a szükséges segítségről. Az albán kormányfő nyilatkozata azonban azt jelzi, hogy a tervezett egyezségből nem lesz semmi. Kérdés, hogy ezek után miként alakul Merkel kancellár politikai pályafutása.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A holland szélsőjobb vezére szerint Orbán barátok nélkül üldögél az Európai Néppártban

A holland szélsőjobb vezére szerint Orbán barátok nélkül üldögél az Európai Néppártban

Meghalt Baleczky Annamária

Meghalt Baleczky Annamária

Titkolja a HM, hogy ki használja Orbánon kívül a "nem kormánygépet"

Titkolja a HM, hogy ki használja Orbánon kívül a "nem kormánygépet"

Cégük felszámolásán is nyertek Simonkáék

Cégük felszámolásán is nyertek Simonkáék

Ukrán külügyminiszter: A kárpátaljai magyaroknak Ukrajnában kell otthon lenniük

Ukrán külügyminiszter: A kárpátaljai magyaroknak Ukrajnában kell otthon lenniük

Csak leshetnek az androidosok a legújabb iPhone-os hírt hallva

Csak leshetnek az androidosok a legújabb iPhone-os hírt hallva