szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az útiköltséget, a szállást és az étkezést hasonlították össze a magyar tenger és az Adria partján.

A Pénzcentrum nézte meg, hogy egy négytagú család mikor jár jobban, ha a Balatonhoz vagy ha Horvátországba megy nyaralni. Ehhez egy áprilisi felmérést vettek alapul. Ebből az derült ki, hogy a legtöbb magyar, aki Horvátországba készül nyaralni, Krk-, vagy Rab-szigetére indul. Ezért először azt nézték meg, hogy mennyiből jön ki egy budapesti, négytagú családnak egy nyaralás Krk városában.

Útiköltség

Egy budapesti családnak nagyjából 520 kilométert kell megtennie az Adriai-tengerig. 10 literes fogyasztású kocsival és a pénteki, 402 forintos átlag benzinárral számolva, odafelé jó esetben 20 ezer 904 forintból megvan a benzinköltség. A visszaút viszont valamivel drágább lesz, mert Horvátországban a nemzetközi adatok szerint drágább a 95-ös benzin, az átlagára július 6-án 9,350 kuna volt, vagyis nagyjából 409 forint. Az összes benzinköltség nagyjából 42-50 ezer forintra becsülhető.

Ezen túl fizetni kell az autópálya használatáért is: Magyarországon a 10 napos matrica ára 2 ezer 975 forint a személyautók esetében, Horvátországban viszont fizetőkapus rendszer van, így az autópályát használva több helyen is fizetni kell, Krk szigetéig összesen 267 kunát, ami jelenlegi árfolyamon számolva csaknem 12 ezer forintot jelent.

Összességében tehát 57-62 ezer forint az útiköltség, ha Krk-szigetén üdül a család. Ha a Balatonnál, akkor ennek a töredéke: a Szállás.hu szerint a tónál Siófok a legnépszerűbb nyaralóhely. Budapesti indulással számolva összesen nagyjából 11 ezer 500 forintra jön ki az útiköltség.

Szállás

Horvátországban egy négytagú család esetén – 2 és 5 év közötti gyerekkel számolva – 7 éjszakára a legolcsóbb szállás 199 ezer 155 forintra jött ki, a Trivago honlapja szerint. Igaz, hogy ez egy hostel, ahol a többi vendéggel együtt osztozni kell a fürdőn és a mosdón is.

Siófokon kempingben úszható meg legolcsóbban a nyaralás. A kempingezőhely ára ágyak nélkül 7 éjszakára 78 ezer 705 forint, értelemszerűen itt is közös a fürdő és a mosdó. Vagyis Siófokon a szállás tízezrekkel olcsóbb, és a benzinköltség is töredéke annak, mintha a család a tengerhez utazna.

Ebéd

Elszabadultak az árak a Balatonnál, menzajellegű főételeket körettel 1500-1700 forintért kínálnak a parton, 10 dekagramm sült hekk nagyjából 400-450 forint, a sima lángos 450-500, a sör átlagosan 200, 1,5 liter ásványvíz pedig 90 forintba kerül.

Krk városában két személy egy 3 fogásos menüt 8000 forintért kaphat, a sör 15 kuna, ami nagyjából 650 forintra jön ki, egy cappuccino ára körülbelül 415 forintnak megfelelő összeg, míg az üzletekben egy palack másfél literes ásványvizet nagyjából 250 forintnak megfelelő összegért lehet megvenni.

Mindent egybevetve egy balatoni nyaralás sem olcsó, ám egy Krk városában eltöltött üdülés sokkal többe kerül – írja a lap.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Nagyot fog nézni a Facebook fejlesztését látva, tiszta sci-fi

Nagyot fog nézni a Facebook fejlesztését látva, tiszta sci-fi

Az utcán állt a sor a Fundamenta-ügyfélszolgálat előtt a nyitásra várva

Az utcán állt a sor a Fundamenta-ügyfélszolgálat előtt a nyitásra várva

Megszüntetné a Fidesz a lakástakarékok állami támogatását

Megszüntetné a Fidesz a lakástakarékok állami támogatását

Ez történt: megszólalt David Attenborough, és azt mondja, ha nem lépünk mielőbb, akkor végünk

Ez történt: megszólalt David Attenborough, és azt mondja, ha nem lépünk mielőbb, akkor végünk

Luxemburgban is a zöldek törtek előre

Luxemburgban is a zöldek törtek előre

65 éves korában meghalt a Microsoft milliárdos társalapítója, Paul Allen, akinek még nagy tervei voltak

65 éves korában meghalt a Microsoft milliárdos társalapítója, Paul Allen, akinek még nagy tervei voltak