szerző:
hvg.hu

Elég konkrét kérdésekre kapott elég semmitmondó válaszokat Ungár Péter LMP-s politikus.

A Brexittel kapcsolatban tett fel kérdést a külgazdasági és külügyminiszternek az LMP politikusa. Ungár Péter arra volt kíváncsi, hogy az úgynevezett no deal Brexit – vagyis Nagy-Britannia megállapodás nélküli kilépése – esetén milyen intézkedéseket tenne a kormány annak érdekében, hogy a szigetországban élő magyarok jogai ne csorbuljanak. Korábban ugyanis több nyilatkozatból is arra lehetett következtetni, hogy a britek akkor is kilépnek az Unióból, ha 2019. március végéig nem születik erről megállapodás Brüsszellel.

Ungár azt szerette volna megtudni, hogy a kormánynak van-e már konkrét terve, és hogy ebben az esetben hogyan alakul majd a két ország közötti gazdasági és titkosszolgálati együttműködés.

A külügyminisztérium parlamenti államtitkára, Magyar Levente válaszában azt írta: a magyar kormány már a kezdetektől fogva arra törekszik, hogy előremutató, a magyar érdekeket is magában foglaló megállapodással záruljanak a britek és az Unió közötti tárgyalások, és hogy a két ország közötti gazdasági együttműködés változatlan maradjon. A kormány határozottan kiáll amellett, hogy az uniós polgárok szerzett jogait meg kell őrizni Nagy-Britannia kiválása után is. ha azt látják, hogy a magyar állampolgárok jogai bármilyen téren csorbulnak, azonnal közbelépnek, ahogyan eddig is tették.

Konkrét tervről nem ír az államtitkár, azt azonban hozzáteszi, hogy a britek titkosszolgálati szempontból már a Brexit-népszavazás után nem sokkal bejelentették további szoros együttműködési szándékukat.

Korábban írtunk arról, hogy mennyire nem járna jól Magyarország egy megállapodás nélküli Brexittel: komoly gond lehet a kereskedelemben, és nem tudni, mire kellene számítaniuk a külföldön tanuló vagy éppen élő magyar állampolgároknak.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Gyükeri Mercédesz Gazdaság

A magyaroknak is nagyon fog fájni, ha nincs egyezség a Brexitről

Nem lesz jó világ, ha nem sikerül jövő márciusig megegyezni a Brexit feltételeiről, márpedig erre komoly az esély. A londoni kormány mondogatja, hogy nem szeretne egyezség nélkül távozni az EU-ból, de hogy ez lehetséges, abban maga sem biztos, ennek biztos jele, hogy elkezdte felkészíteni a népet a legrosszabbra. Nyugtatni szeretne, de nem kizárt, hogy az ellenkezőjét éri el.

Új fizetésképtelenségi törvényt akar a kormány

Új fizetésképtelenségi törvényt akar a kormány

A Nemzeti alaptanterv bevezetésének elhalasztását javasolja az MTA

A Nemzeti alaptanterv bevezetésének elhalasztását javasolja az MTA

Döntött a közgyűlés: jönnek a kamerák a Váci és a Szentendrei útra

Döntött a közgyűlés: jönnek a kamerák a Váci és a Szentendrei útra

Szijjártó nem mondja meg, hogy Magyarországon van-e a volt macedón miniszterelnök

Szijjártó nem mondja meg, hogy Magyarországon van-e a volt macedón miniszterelnök

Műszaki hiba miatt zuhanhatott le a Leicester City tulajdonosának gépe

Műszaki hiba miatt zuhanhatott le a Leicester City tulajdonosának gépe

„A leölésben a diákok is segédkezhettek” – büntettek az iskolai állatboncolásért

„A leölésben a diákok is segédkezhettek” – büntettek az iskolai állatboncolásért