szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

2017 őszén nagy tiltakozást váltott ki a nagy áruházláncok körében, amikor egy javaslattal 100 forint fölé emelte volna a kormány a papíralapú reklámhordozók termékdíját. Most a háromszorosára emelnék.

A jelenlegi kilónként 84 forintról 304 forintra emelné az áruházi reklámújságok környezetvédelmi termékdíját a kormány – szúrta ki a kereskedelemmel foglalkozó a Blokkk.com cikkét a napi.hu.

Valóban ennyire haszontalan lenne a reklámújság? - teszi fel a kérdést a kereskedelmi szakportál, amely összességben arra jut, hogy ha az újságok nem léteznének, elég nehéz lenne a vásárlóknak tájékozódniuk arról, mi mennyibe kerül az üzletekben.

A papíralapú reklámhordozók után majdnem tízmilliárd forintnyi bevétel folyik be a költségvetésbe, a termékdíj tervezett változásával ez 30 milliárd forint fölé kúszna. Persze csak ha nem változna semmi, hiszen a boltosok, szolgáltatók nyilván jobban megnézik majd, hogy mit reklámozzanak ebben a formában.

A szakportál következtetése szerint megszűnni vélhetően nem fognak az áruházi újságok, de az áruk az ott lesz a nyugtán, mégpedig a megvásárolt termék árában, sok más költséggel együtt. Mindezt pedig észreveszi majd a vásárló.

Változhat a hirdetők gyakorlata is: az új szabályok szerint a magasabb termékdíjat akkor kell majd fizetni, ha a nyomtatott kiadvány nyomtatható felületének több mint fele tartalmaz reklámot, vagyis csak kalkuláció kérdése, hogy megéri-e magazinnak álcázni a kiadványokat és „cikkeket” biggyeszteni a reklámok mellé mindenféle érdekességgel.

További „kiskapu” lehet a cégeknek, hogy az egyelőre nem reklámhordozónak minősülő, ráadásul a reklámszatyor-tilalomban sem érintett papírzacskókon reklámozzák magukat illetve termékeiket.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Nemcsák Károly fejét félti a Ripost

Nemcsák Károly fejét félti a Ripost

Történelmi aranyat nyert a magyar gyorskorcsolyázó

Történelmi aranyat nyert a magyar gyorskorcsolyázó

Cigányozással vádolja Puzsért egy roma jogvédő aktivista

Cigányozással vádolja Puzsért egy roma jogvédő aktivista

Nemrég még startup volt, most a tőzsdére készül a Magyarországon is ismert buszos cég

Nemrég még startup volt, most a tőzsdére készül a Magyarországon is ismert buszos cég

Verhetetlen volt Liu Shaoang a világkupán

Verhetetlen volt Liu Shaoang a világkupán

Egy fiatal lány lett az ország legsokoldalúbb informatikusa

Egy fiatal lány lett az ország legsokoldalúbb informatikusa