szerző:
Lengyel Miklós

Pekingben komolyan veszik Donald Trumpot, és főként azt a törekvését, hogy elszigetelje Kínát a világtól. Saját támadási módszerével kívánják sarokba szorítani az amerikai elnököt: a szabadkereskedelem védelmében belépnének oda, ahonnan Trump dérrel-dúrral kilépett.

A TPP szabadkereskedelmi egyezményt az Obama adminisztráció kezdeményezte 2015-ben. Aztán megválasztották Trumpot, akinek első dolga volt a kilépés. A japánok viszont átvették a kezdeményezést és idén áprilisban aláírták az új egyezményt, melyet CPTPP-nek hívnak. Jelenleg 11 tagja van, köztük olyan államok, mint Japán, Ausztrália, Kanada, Mexikó vagy Vietnam. Az érdeklődők listája is tekintélyes: Dél-Korea, Thaiföld, Fülöp szigetek. Abe Sinzo japán miniszterelnök pedig meghívta Nagy-Britanniát, ha kilép az EU-ból, akkor lépjen be hozzájuk.

Két látogatás, egy stratégia: az USA elszigetelése 

Abe Sinzo japán miniszterelnök hamarosan Pekingbe érkezik, hogy megerősítse a két ázsiai óriás kapcsolatát. A South China Morning Post szerint valószínűleg szóba kerül Kína belépése a Csendes-óceáni szabadkereskedelmi övezetbe, melynek jelenleg Japán a legerősebb tagállama. A Hongkongban megjelenő angol nyelvű lapnak kínai szakértők egyértelműen úgy nyilatkoztak, hogy Pekingben megvan a szándék a belépésre, még akkor is, ha az komoly áldozatokkal járna. Kína ugyanis elszántan védelmezi a saját piacát, miközben kihasználja a szabadkereskedelem nyújtotta előnyöket mások piacán. Peking semmiképp sem szeretne elszigetelődni.

Erre mutat egy másik látogatás: Li Ko-csiang miniszterelnök október 18-án és 19-én Brüsszel vendége lesz. Ott tartják a 12-ik Európa-Ázsia konferenciát. A Pekingben megjelenő China Daily több cikkben is arra hívja fel a figyelmet: Trump America First politikájával szemben Kína és az EU érdekei közösek. Kérdés, hogy ezt így látják-e Brüsszelben is, hiszen Junckernek sikerült megegyeznie Trumppal. Az amerikai elnök pedig a hármas (USA, Kanada,Mexikó/)szabadkereskedelmi egyezmény aláírása után úgy fogalmazott : hasonlót szeretne elfogadtatni az Európai Unióval is.

Trump méregpirulája

A hármas szabadkereskedelmi egyezményben van egy ártatlannak tűnő paragrafus, amely a nem piaci jellegű gazdaságokkal foglalkozik. Ez vétójogot ad Washingtonnak. Pekingben semmiképp sem szeretnének látni ilyen szerződéseket, mert úgy vélik - és nem alaptalanul- hogy a nem piaci gazdaság elnevezés alatt Kínát értik Amerikában. Kanada és Mexikó tagja a CPTPP-nek, vagyis ez a kérdés azonnal felmerülne, ha Kína belépési szándéka komollyá válna. A CPTPP egyik tagállama már jelezte: semmi akadályát nem látja annak, hogy Kína is belépjen. Sebastian Pinera chilei elnök nyilatkozott így a New Yorki Bloomberg televíziónak. Kínai belépési szándék van, a fogadókészség is feltételezhető, de mit szól mindehhez Amerika?

A South China Morning Postnak nyilatkozó szakértők egyértelműen állítják: Trump diplomáciája mindent megtenne azért, hogy Kína ne léphessen be oda, ahonnan az USA kilépett. Ső,t Trump már úgy fogalmazott: nem is olyan rossz ez az új Csendes-óceáni szabadkereskedelmi egyezmény, Vagyis lehet, hogy Amerika inkább visszalép, ha csak így akadályozhatja meg azt, hogy fő ellenfele, Kína a falakon belülre kerüljön. (Via Bloomberg, China Daily, South China Morning Post)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Megvan, mikor jön a Pokémon Go alkotóinak új játéka, amelyik Harry Potteről és varázsvilágról szól majd

Megvan, mikor jön a Pokémon Go alkotóinak új játéka, amelyik Harry Potteről és varázsvilágról szól majd

Lady Gaga csúnyán kiosztotta Donald Trumpot a Twitteren

Lady Gaga csúnyán kiosztotta Donald Trumpot a Twitteren

Kár volt cipőtörlése használni Brüsszel levelét, Róma most taktikát váltott a költségvetési vitában

Kár volt cipőtörlése használni Brüsszel levelét, Róma most taktikát váltott a költségvetési vitában

IDEA-kutatás: Puzsér alkalmatlan

IDEA-kutatás: Puzsér alkalmatlan

Horn Gábor lebuktatta a Fideszt: a liberálisok jó része a kormánypártnál van

Horn Gábor lebuktatta a Fideszt: a liberálisok jó része a kormánypártnál van

Kinőtt egy Sisi-szobor a bulinegyed kapujánál

Kinőtt egy Sisi-szobor a bulinegyed kapujánál