szerző:
hvg.hu

Az infláció viszont magas lehet, és máshol sem jobb a helyzet.

Vége a jó világnak Brüsszel szerint: az Európai Bizottság őszi gazdasági előrejelzésében a növekedés fokozatos lassulására számít a következő években.

A GDP bővülése a prognózis szerint az euróövezetben 2017. évi 10 éves 2,4%-os rekordszintről 2018-ban 2,1%-ra lassul, majd tovább mérséklődik, 2019-ben 1,9%, 2020-ban pedig 1,7%-ra. Ugyanez a tendencia várható a 27 uniós tagállam esetében is: a növekedési előrejelzés 2018-ra 2,2 %, 2019-re 2,0 %, 2020-ra pedig 1,9 % lesz.

Nem optimista a bizottság Magyarországgal kapcsolatban sem: amíg idén – a második negyedévi rekord, 4,9 százalékos bővülés után – még 4,3 százalékos növekedést vár, jövőre már csak 3,4 százalékot, 2020-ra pedig mindössze 2,6 százalékra teszik az elemzők a növekedés mértékét.

A kormány ehhez képest 4 százalék feletti bővülést jósol a következő évekre.

A bizottság szerint a lassulást magyarázza az építőipari szektorban már most is tapasztalható kapacitáshiány, és annak ellenére vár visszafogott növekedést, hogy a közberuházások szintje 2020-ban rekordszintre emelkedhet. 2019-re rekordot várnak a lakásépítésben is – az elemzés még nem számol a kedvezményes lakásáfa rendszerének a meghosszabbításával, amelyet a hét elején jelentett be a kormány.

Brüsszel a fogyasztás bővülésénél is lassulást vár, részben a reálbéremelkedések hatásának kifutása, részben amiatt, mert újra nő a lakáshitelezés, így a háztartásoknak megint kevesebb elkölthető pénze marad a törlesztőrészlet kifizetése miatt. A béreknél mindenesetre további növekedést remélnek az elemzők amiatt, hogy továbbra is nagy a munkaerőhiány.

Így romolhat a külkereskedelmi mérleg is amiatt, hogy a belső fogyasztás – és ezzel együtt az import – nő, miközben a külpiacokon visszaesik a kereslet. Magas maradhat viszont az infláció: Brüsszel úgy látja, jövőre 3,3 százalékos lehet a pénzromlás, de még a következő évben is 3 százalékkal számol a testület. Az épp ma derült ki, hogy az infláció októberben 2012 óta nem látott szintre, 3,8 százalékra emelkedett.

A prognózis Magyarországra vonatkozó része ezen az oldalon érhető el.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Becsapták a "Picasso-festményt" találó írónőt

Becsapták a "Picasso-festményt" találó írónőt

Ön hány százezret költ benzinre havonta? Mert a képviselője ennyit

Ön hány százezret költ benzinre havonta? Mert a képviselője ennyit

Lassan is lehet csúnyán balesetezni: komótos gőzmozdony préselt össze egy Mercedest

Lassan is lehet csúnyán balesetezni: komótos gőzmozdony préselt össze egy Mercedest

Gruevszki-ügy: "Oszlassa fel magát a Nemzetbiztonsági bizottság, ennek így semmi értelme"

Gruevszki-ügy: "Oszlassa fel magát a Nemzetbiztonsági bizottság, ennek így semmi értelme"

Elképesztő fotók jöttek a Guatemalában kitört vulkánról

Elképesztő fotók jöttek a Guatemalában kitört vulkánról

Tim Cook: A szabadpiaci működés megbukott, a kormányoknak kell rendet tenniük

Tim Cook: A szabadpiaci működés megbukott, a kormányoknak kell rendet tenniük