szerző:
hvg.hu

Varga Mihály szerint "az látszik, hogy spekulatív volt az igénybevétel".

Terjedelmes interjút adott a pénzügyminiszter az Atv.hu-nak, amelyben sok egyéb mellett beszélt a lakástakarék-pénztári rendszer néhány héttel ezelőtt néhány nap alatt átnyomott átalakításáról is.

Varga Mihály korábban azt mondta, a módosítás hatályba lépése előtti két napban, amikor még a korábbi feltételekkel lehetett ltp-szerződést kötni – vagyis járt melléjük az állami támogatás –, összesen 140 ezer ilyen született.

A mostani interjúban Varga úgy fogalmazott: "Az utolsó 48 órában tömeges volt a szerződéskötés. Ebből is látszik, hogy sok esetben nem lakáscélú, hanem spekulatív volt az igénybevétel, hozamvadász szempontok érvényesültek. Amikor sokan, tömegesen próbálnak egy 30 százalékos állami támogatást igénybe venni, akkor azt nem feltétlenül lakásfelújításra akarták felhasználni..."

Nem világos, mire gondolt Varga, hiszen az ltp-megtakarításokat az állami támogatásokkal egyetemben kizárólag számlákkal igazolt lakáscélú dolgokra - vásárlás, felújítás, bővítés - lehet fordítani. Az sem derült ki a pénzügyminiszter szavaiból, hogy mire alapozza a kijelentését, csak annyit mondott: "vannak erre számok".

Majd így folytatta: "Amikor a legnagyobb lakáskassza-piaci szereplő a begyűjtött források kétharmadát – és ebben az állami támogatás is benne van – hitelként helyezi ki az ügyfeleihez, akkor itt szerintem nem az alapvető cél teljesüléséről van szó." Az ugyanakkor kérdés, hogy a megtakarítás mellé felvett lakáshitel miért ne az alapvető célt – lakáshoz jutást – segítené.

Arról, hogy az utolsó pillanatban megkötött szerződésekkel minden rendben van-e, a tárcavezető azt mondta, ezt nem a Pénzügyminisztérium, hanem a pénzügyi felügyelet – azaz a jegybank –vizsgálhatja.

Megtudakolták azt is Vargától, ki tudja-e jelenteni, hogy nem lesz visszamenőleges a törvénykezés. Erre úgy reagált: "miért lenne?"

Azzal folytatta, szerinte a kérdés mögött az az állítás bújik meg, hogy hogy talán nem szabályos vagy tisztességes módon köttettek a szerződések. Ez nem a Pénzügyminisztérium hatásköre. Ez a pénzügyi felügyeleté. A jegybank vizsgálhatja meg, hogy valóban határidőre történtek-e a szerződéskötések.

Arra a konkrét kérdésre, hogy indít-e vizsgálatot az MNB, Varga kijelentette: "Nem vagyok a felügyeletnek a vezetője, nem tudok ebben az ügyben nyilatkozni."

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Akkora show-n mutatták be az új magyar buszt, mint egy luxus-Mercedest – képek

Akkora show-n mutatták be az új magyar buszt, mint egy luxus-Mercedest – képek

Na, ez az ijesztő: a Google főnöke nem volt hajlandó megmondani, lekövetik-e felhasználók telefonjait vagy sem

Na, ez az ijesztő: a Google főnöke nem volt hajlandó megmondani, lekövetik-e felhasználók telefonjait vagy sem

Egyházi lapnak álcázza magát egy kormánybarát propagandaoldal

Egyházi lapnak álcázza magát egy kormánybarát propagandaoldal

Orbán: Ha Antall Józsefnek kétharmada lett volna, megspórolunk 20 évet

Orbán: Ha Antall Józsefnek kétharmada lett volna, megspórolunk 20 évet

Visszavonták a már épülő ferihegyi parkolóház engedélyét

Visszavonták a már épülő ferihegyi parkolóház engedélyét

Laptop már van, de mit telepítsek rá? – 6 tipp családi cégeknek

Laptop már van, de mit telepítsek rá? – 6 tipp családi cégeknek