szerző:
MTI/hvg.hu

A madridi külügyminiszter szerint az Egyesült Királyság előbb fog szétesni, mint Spanyolország.

Spanyolország nem szavazza meg a brit EU-tagság megszűnését szabályozó megállapodás-tervezetet, ha az jelenlegi formájában marad, és nem tisztázzák benne Spanyolország és Gibraltár jövőbeli kapcsolatát - mondta Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök a The Economist című brit gazdasági lap madridi fórumán kedden. Arról, hogy a jövőben mi történik Gibraltárral, nem az Európai Uniónak és Nagy-Britanniának, hanem Spanyolországnak és Nagy-Britanniának kell tárgyalnia - hangsúlyozta a szocialista kormányfő. A spanyol kormány a tervezet 184. cikkét kifogásolja, mivel az szerinte "kétértelmű", ezért a szöveg tisztázását, pontosítását szorgalmazzák.

Josep Borrell spanyol külügyminiszter az uniós tagországok külügyminisztereinek brüsszeli találkozója után, hétfőn már hangot adott aggodalmának azzal kapcsolatban, hogy feltűntek a tervezetben új, eddig általuk nem ismert pontok, amelyek "zavart okoznak". Emellett hiányolta, hogy a dokumentum nem tartalmaz "politikai nyilatkozatot" a jövőbeli kapcsolatokra vonatkozóan Gibraltárral, és beszélt arról is, hogy kevés idő maradt a változtatásra, hiszen a tervek szerint vasárnap rendkívüli Brexit-ügyi uniós csúcstalálkozón kívánják elfogadni a megállapodást.

Borrell kedden, a Politicónak azt is közölte, hogy szerinte az Egyesült Királyság előbb szét fog esni, mint Spanyolország. A külügyminiszter arra utalt, hogy mind Skócia, mind Észak-Írország vezetése ellenzi a megállapodást – szerinte ez azt jelenti, hogy akár a Brexit előtt függetlenedhet a két országrész.

A Madridban júniusban hatalomra került szocialista vezetés korábban úgy foglalt állást, hogy Spanyolország nem használja a Brexit-tárgyalásokat arra, hogy követelje a fennhatóságot Gibraltár felett. Ez nem jelenti azt, hogy Spanyolország lemondana történelmi követeléséről Gibraltárral kapcsolatban, de a Brexitről szóló párbeszéd nem a megfelelő keret erre - hangsúlyozta a Josep Borrell még szeptemberben.

Spanyolország 1713-ban, a spanyol örökösödési háborút lezáró utrechti szerződésben mondott le a stratégiai helyen fekvő terület feletti felségjogról London javára, ám azóta spanyol kormányok többször is megkérdőjelezték a szerződés érvényességét.

A spanyol ellenkezés annak fényében is furcsa, hogy az uniós tagországok külügyminiszterei hétfői tanácsülésükön jóváhagyták a múlt szerdán ismertetett dokumentumtervezetet. Teljes egyetértét persze azon az ülésen sem lehetett, mert több ország és Michel Barnier uniós Brexit-főtárgyaló is arról beszélt, hogy nem szabad megnyitni a másfél éves tárgyalások után, gyakorlatilag az utolsó pillanatban elfogadott 585 oldalas dokumentumot. Amíg a magyar kormány alapvetően elégedett, a francia is tiltakozik, igaz, vétóval nem fenyegetnek. Párizs a halászati jogok miatt folytatná az egyeztetést, konkrétan azt szeretné elérni, hogy az uniós halászoknak a jövőbeli szabadkereskedelmi viszony idején is biztosítsanak hozzáférést a brit vizekhez.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A német gazdaságban sikersztori, a társadalmat azonban megosztja a migráció

A német gazdaságban sikersztori, a társadalmat azonban megosztja a migráció

Latorcai: A tüntetők nem tisztelik a karácsonyt és a kis Jézust sem

Latorcai: A tüntetők nem tisztelik a karácsonyt és a kis Jézust sem

Letiltotta a Tumblr a pornót, visszakerült az App Store-ba

Letiltotta a Tumblr a pornót, visszakerült az App Store-ba

Budapestre is elhozzák a FINA új versenyét

Budapestre is elhozzák a FINA új versenyét

Csúnya zuhanás lett egy repülő autó teszteléséből – videó

Csúnya zuhanás lett egy repülő autó teszteléséből – videó

Kurz szépen odaszólt egyet Orbánnak a Frontex miatt

Kurz szépen odaszólt egyet Orbánnak a Frontex miatt