szerző:
hvg.hu

2019 második felében kezdődhet meg a Volkswagen-botrányban érintett autótulajdonosok és a konszern közötti kárpótlási per, amelyet egy perközösség kezdeményezett .

Nemzetközi példák alapján kétmillió forint lehetne az alapja annak a kártérítésnek, amely a Volkswagen dízelbotrányában érintett hazai autótulajdonosoknak járna - írja a Világgazdaság. A lap Surányi Pétert, a több ügyvéd által létrehozott pertársaság kommunikációját segítő szakújságírót szólaltatta meg, aki elmondta, eddig több mint 300-an vették fel a kapcsolatot velük. Az nem derül ki az írásból, hogy a kétmillió forintos összeget mire alapozzák.

Surányi szerint mivel a kezdeményezés elsődleges célja a német konszern által okozott környezetszennyezés kezelése, a magyar államnak is csatlakoznia kellene a pertársasághoz. Az ügyvéd szerint „Magyarországra mintegy ötvenezer olyan autót hoztak be, amely a környezetvédelmi besorolása szerint tetemes adókedvezményben részesült, miközben a valóságban az engedélyezetthez képest negyvenszeres károsanyag-kibocsátást produkált”.

Surányi óva int mindenkit a Volkswagen által felkínált szoftverfrissítéstől, azt „kábításnak és altatásnak” tartja. „Angliában 42 ezer szoftverfrissítés történt, az ügyfelek fele tapasztalt utólag üzemkárosodást az autójánál”, állítja az ügyvéd.

A Volkswagen csoport magyarországi importőre, a Porsche Hungaria Kft. a ügyfelek számát 35-40 ezerre teszi, a pertársaság által becsült 50 ezres darabszám a cég szerint túlzó. Ők egyébként javasolják a szoftverfrissítés mielőbbi elvégeztetését, mivel nem zárható ki, hogy ennek hiányában a hatóságok a későbbiekben korlátozhatják a gépjármű használatát.

A Volkswagen-botrány 2015 szeptemberében indult, amikor az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynöksége (EPA) megvádolta a gyártót azzal, hogy manipulálják a nitrogén-oxid-kibocsátási teszteket. A Volkswagen beismerte a csalást. Az ügy világszerte 11 millió gépjárművét érinti, ezek közül 8,5 milliót az unióban adtak el. A Volkswagen-csoporthoz tartozik az Audi mellett a Skoda, a Seat, a Bentley, a Bugatti, a Lamborghini és a Porsche, valamint a Ducati sportmotorkerékpár, illetve a Scania és az MAN tehergépjárművek. Egy nyáron publikált kutatás szerint egyetlen dízelautó sem felelt meg a károsanyag-kibocsátást szabályozó európai irányelveinek.

(Világgazdaság)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kamu a kirúgott rendőr Facebookon terjedő vallomása

Kamu a kirúgott rendőr Facebookon terjedő vallomása

Leaszfaltozták az utat Németh Szilárd háza előtt

Leaszfaltozták az utat Németh Szilárd háza előtt

Azzal fenyegették a Dániában tüntető magyarokat, hogy kamionnal hajtanak közéjük

Azzal fenyegették a Dániában tüntető magyarokat, hogy kamionnal hajtanak közéjük

Két újabb embert vettek őrizetbe a strasbourgi lövöldözés miatt

Két újabb embert vettek őrizetbe a strasbourgi lövöldözés miatt

Huawei-háború: újabb kanadait vettek őrizetbe Kínában

Huawei-háború: újabb kanadait vettek őrizetbe Kínában

Meghalt a Kossuth-díjas író, Grendel Lajos

Meghalt a Kossuth-díjas író, Grendel Lajos