szerző:
hvg.hu

Megvan a bizalmatlansági indítványhoz szükséges támogatás.

Újabb csapás Theresa May-re: összejött a párton belüli bizalmatlansági indítványhoz szükséges 48 támogatás a brit konzervatívoknál, így szavazhatnak a képviselőcsoport tagjai arról, eltávolítanák-e a helyéről a brit miniszterelnököt – írja több brit lap. A Downing Street a Financial Timesnak azt válaszolta, eddig hivatalos értesítést nem kapott a bizalmi szavazásról. May-nek egyszerű többségre – vagyis 158 szavazatra – lesz szüksége, hogy a helyén maradhasson.

Sokáig úgy tűnt, hogy a Brexit-párti toryk kezdeményezése nem lesz sikeres, ám azt követően, hogy hétfőn May bejelentette: mivel nincs meg a kellő támogatás, elhalasztják a szavazást a brit kilépés feltételrendszeréről szóló megállapodásról, újra megnőtt a a kormányfő ellenfeleinek a tábora.

A voksolás már ma, vagyis szerda este megtörténik. Ha a miniszterelnök megkapja a támogatást, egy évig nem indíthatnak ellene hasonló eljárást. Ha viszont ellenfelei kerülnek többségbe, akkor új pártvezetőt kell választani, ami nem lesz könnyű menet. Mivel nincs a posztra esélyes politikus, ez több hétig eltarthat – miközben a Brexitről kellene valahogy megegyezni - jegyzi meg a Financial Times. Sir Graham Brady, az indítványról döntő 1922 bizottság elnöke azonban a Sky Newsnak már arról beszélt, hogy szeretnék tíz napon belül lezavarni a kiválasztási procedúrát. Egy új pártvezér/kormányfő azonban semmivel sem lenne könnyebb helyzetben, mint May.

A politikus a csütörtökön kezdődő EU-csúcs előtt európai turnéra indult, hogy valamiféle engedményt harcoljon ki. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke és Donald Tusk, a tagállamok vezetőit tömörítő Európai Tanács vezetője is jelezte, nincs mód, hogy újratárgyalják a dokumentumot, amelyet a huszonhetek november 25-én fogadtak el. A brit kormányfőnek legfeljebb arra lehet esélye, hogy garanciát kapjon arra, hogy az ír-északír határ átjárhatóságát biztosító biztonsági záradékot – amely gyakorlatilag az EU belső piacán tartaná a szigetországot annak minden kötelezettségével együtt – az unió egyoldalúan nem lépteti életbe.

May szerdán délelőtt a Downing Street 10 előtt tett nyilatkozatban jelezte: felveszi a kesztyűt a pártban, amelynek több mint 40 éve tagja. Szerinte a vezetőváltás nem látott veszélybe sodorná az országot, és azt is, hogy a jogi határidőre, január 21-re megegyezés születik a Brexit feltételeiről a londoni parlamentben. Azt is hozzátette: leváltása csak az ellenzéki Munkáspártnak kedvezne. "Kész vagyok befejezni azt a munkát, amelyet vállaltam" - mondta a kormányfő, majd visszavonult hivatalába.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Még tovább drágulnak az építőanyagok

Még tovább drágulnak az építőanyagok

Nyomtatni fogják a svájci gárdisták sisakját

Nyomtatni fogják a svájci gárdisták sisakját

Ledobták az árbombát: 20-120 ezerrel olcsóbb a Huawei-nagyágyúknál a Honor új telefonja

Ledobták az árbombát: 20-120 ezerrel olcsóbb a Huawei-nagyágyúknál a Honor új telefonja

Vajna egyik legfontosabb vállalatában egy titokzatos amerikai cég lett a többségi tulajdonos

Vajna egyik legfontosabb vállalatában egy titokzatos amerikai cég lett a többségi tulajdonos

Kilakoltatták a balmazújvárosi focistákat, irány a Pötyi Szálló

Kilakoltatták a balmazújvárosi focistákat, irány a Pötyi Szálló

Ferenc pápa Trump határfaláról: A félelem megőrjíti az embereket

Ferenc pápa Trump határfaláról: A félelem megőrjíti az embereket