szerző:
hvg.hu

Macron elnök a hét elején tv beszédében a minimálbér száz eurós emelését jelentette be és arra hívta fel a magáncégeket, hogy erejükhöz mérten adjanak fizetésemelést és év végi prémiumot szerény fizetési kategóriába tartozó dolgozóiknak.

 Az év végi bónuszt a magasan képzett, jól kereső közép- és felső vezetők eddig is magkapták. Igaz, a nekik juttatott karácsonyi prémium adóköteles volt. Most új helyzet van: a legszerényebben keresőknek adott év végi jutalom adómentes. Elsőként az egyik világviszonylatban is óriásnak számító energiacég, a Total reagált. Franciaországi alkalmazottainak bérét 3,1 százalékkal emeli, plusz 1500 eurós év végi jutalmat is ad 20 ezer dolgozónak. Az intézkedést a Twitteren jelentette be a cég vezérigazgatója. De a többi óriás sem marad le.

Az Orange telekommunikációs vállalat is ad ezer eurós év végi jutalmat a havonta 2500 euró alatt kereső alkalmazottainak. Ugyanez a helyzet a Publicis reklámügynökségnél és még vagy több tucatnyi jelentős francia cégnél. A nagy bankok is igyekeznek valamelyest igazodni az elnöki útmutatáshoz. A legjelentősebb pénzintézeteket tömörítő szervezet nyilatkozata szerint jövőre nem haladhatja meg az évi 25 eurót a legszerényebb számlával rendelkező ügyfelek éves banki alapköltsége.

 Közben a kormányfő részletezte a juttatások növelésére irányuló elnöki javaslat végrehajtási részleteit. A miniszterelnök közölte, hogy adómentes év végi jutalom csak a 3600 eurónál kevesebbet keresőknek jár. Vagyis a magasabban kvalifikált menedzsment év végi jutalma masszívan adóköteles. Vagyis most a lényeg a nyugat-európai mércével szerényebben kereső alsó francia középosztály elégedetlensége. Ők pár hete fellázadtak.

Ebben egyébként semmi új nincs Franciaországban akkor is tüntetések blokkolták az életet, amikor az éves jövedelmek 5 százalékkal nőttek. Most nem ez a helyzet, de teljesen más a való világ. Az alsó középosztály nem a havi háromszáz eurót kereső magyar vagy bolgár minimálbéresekhez, hanem a dánokhoz vagy svédekhez, netán a svájciakhoz mérné magát. Legalábbis szeretné, de erre nincs sok esély. Mert a francia adórendszer épp azért olyan „agresszív”, és ezért alacsonyabb a szerényen képzett alsó középosztály nettó fizetése, hogy a legelesettebb munkanélküli rétegeknek is biztosítsa az emberhez méltó megélhetést vagy túlélést. (via AFP)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Egy rasszista kampány nem tesz jót a karriernek

Egy rasszista kampány nem tesz jót a karriernek

Így bárkiből egyszerűen lehet borszakértő

Így bárkiből egyszerűen lehet borszakértő

Nyomtassa ki gyógyszerét a sarki patikában!

Nyomtassa ki gyógyszerét a sarki patikában!

Az öné is köztük van? Most éppen ezek a világ legütősebb androidos telefonjai

Az öné is köztük van? Most éppen ezek a világ legütősebb androidos telefonjai

"Így sikálják el a Fidesz bűneit" – eltüntetik a Momentum feliratait a Legfőbb Ügyészség épülete elől

"Így sikálják el a Fidesz bűneit" – eltüntetik a Momentum feliratait a Legfőbb Ügyészség épülete elől

Usain Bolt: Ennyi volt a karrierem

Usain Bolt: Ennyi volt a karrierem