szerző:
hvg.hu

Az elmúlt hétvégén több spanyol nagyvárosban a nyugdíjasok tüntettek. Jelszavuk ez volt: „A tisztességes megélhetéshez szükséges havi 1080 eurós nyugdíjat követelünk”.

Spanyolországban, nem függetlenül a francia sárgamellényes középosztályi megmozdulástól, 1000 euróra növelték a minimálbért. Ebben Macron francia elnököt követte a spanyol kormány, a franciák száz euróval emelték és így de facto 1400 euróra emelték a legalacsonyabb garantált fizetést. Persze Spanyolország, legalábbis elvben más, szerényebb gazdasági kategória. A tüntető nyugdíjasok egyike elmondta az AFP-nek, hogy havi juttatása alig 900 euró, de még ebből is támogatja a részmunkaidőben dolgozó lányát.

Spanyolországban is vannak vesztesei a globalizációnak, és a szerény képezettséggel rendelkezők nem számíthatnak nagy fizetésre. De, és ez is kvázi hivatalos becslés, a spanyol gazdaság egyharmada még mindig feketén pörög. Vagyis, akik nagyon alacsony hivatalos fizetésért dolgoznak, kapnak jócskán a zsebbe, az adóhatóság számára láthatatlan és nem is jelentéktelen jövedelmeket. Persze ezek nem számítanak bele a nyugdíjba. Ezért vannak sokan, akik csak pár száz eurós nyugdíjat kapnak.

Aki egész életében tisztességes járulékot fizetett, az megkapja a hivatalos átlag-összeget, vagyis a havi 1080 eurót. Ez nem elég luxus életmódra, de a nyugati relációban olcsó Spanyolországban ebből a pénzből meg lehet élni. (via AFP, a fotó egy korábbi, októberi megmozduláson készült.)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Blikk: Andy Vajnára a villa gondnoka talált rá vasárnap reggel

Blikk: Andy Vajnára a villa gondnoka talált rá vasárnap reggel

Ilyen a jóárasított 6x6-os monstrum Mercedes

Ilyen a jóárasított 6x6-os monstrum Mercedes

Tüntetők okoztak kilométeres dugót Pécsett hétfő reggel

Tüntetők okoztak kilométeres dugót Pécsett hétfő reggel

Bayer Zsolt megírta a bocsánatkérést, de nem adja oda Hadházy Ákosnak

Bayer Zsolt megírta a bocsánatkérést, de nem adja oda Hadházy Ákosnak

Pokolgép robbanhatott Észak-Írországban

Pokolgép robbanhatott Észak-Írországban

Az ombudsmanhoz fordul a gyerekek otthongondozási díja miatt az LMP

Az ombudsmanhoz fordul a gyerekek otthongondozási díja miatt az LMP