szerző:
Fokasz Oresztész
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A nyáron elfogadott és kihirdetett törvény kimondja, hogy az állam feladata 100 százalékban állami tulajdonú társaságok révén a kiemelt budapesti fejlesztések előkészítése, ezen belül a kormányzati döntés-előkészítés, a terveztetés és az engedélyeztetés is.

Ismét saját magának utalt ki döntési jogköröket a kormány Budapesten. A nyáron hirdették ki azt a törvényt, amely definiálja a kiemelt budapesti fejlesztés fogalmát, hogy rögvest alkalmazzák is, mégpedig a Budapest Diákváros – Déli Városkapu fejlesztési programra (korábban: Kemény Ferenc-program). A diákváros a Ráckevei-Duna-ág, a Kvassay Jenő út, a Soroksári út, valamint a Galvani utca és az Illatos út vonalában megépítendő új Duna-híd által határolt területet jelenti. Itt 8500 férőhelyes kollégium, sport- és rekreációs létesítmények épülnek a kapcsolódó infrastruktúrával együtt. Ezenkívül evezősközpont, atlétikai stadion és edzőcsarnok, illetve például BMX-, tenisz- és kajak-kenu szlalompályák létesülnek. Gigantikus beruházásról van szó. A beépítési javaslat elkészítésére már egy meghívásos nemzetközi tervpályázatot is kiírtak. Korábban az is kiderült, hogy például az atlétikai stadionnak csak a tervezése majdnem 5 milliárd forintba fog kerülni, a telket pedig, ahol állni fog, 16,5 milliárdért vette meg az állam.

Kiemelt budapesti fejlesztéssé a kormány nyilváníthat a fővárosban megvalósítandó állami infrastruktúra- vagy ingatlanfejlesztéseket. A törvény kimondja, hogy az állam feladata 100 százalékban állami tulajdonú társaságok révén a kiemelt budapesti fejlesztések előkészítése, ezen belül a kormányzati döntés-előkészítés, a terveztetés és az engedélyeztetés is. Mindez kiemelkedően fontos közérdekű tevékenységnek minősül. A jogszabály leszögezi azt is, hogy az építtető a vagyonkezelésében lévő ingatlanon beruházási és felújítási tevékenységet is végezhet, melynek során az állam nevében jár el, így a beruházással létrehozott vagyon az állam tulajdonába kerül. Ezeknek és a paragrafusokból kiolvasható egyéb intézkedéseknek az a céljuk, hogy kereteket adjanak a kiemelt budapesti fejlesztéseknek, vagy ahogy az általános indoklás fogalmaz: hogy a „városépítészeti ingatlan- és közlekedési infrastruktúra-fejlesztések előkészítése gyorsabb, hatékonyabb és egységes eljárási rendben, a rendelkezésre álló források hatékonyabb felhasználásával történjék”. Üdvözlendő célok ezek, csakhogy eddig kevés példát láthattunk arra, hogy a nagy központosítási hév javulást hozott volna a hatékonyságban, pláne a pénzköltés terén. Annál több a tapasztalat az ellenkezőjére – elég csak a közoktatás vagy például a szemétszállítás államosítására gondolni, ami egyes önkormányzatoknak jól jött ugyan, Budapesten viszont káoszt okozott.

©

A diákvárosra vonatkozó külön szabályokat is tartalmaz a törvény. Rögzíti például, hogy az építtetőket a kormány jelöli ki, s hogy az érintett ingatlanok jelentős része még nincs az állam tulajdonában, így azokat – akár könnyített, gyorsított kisajátítás formájában – mihamarabb meg kell szerezni.

Mindemellett a diákvárosprojektet nemzetgazdasági szempontból kiemelten közérdekű beruházássá is nyilvánították. Ez pedig már jó ideje politikai célt szolgál: arra való, hogy a településrendezési regulákat ne kelljen figyelembe venni, így gyakorlatilag bármi építhető különösebb önkormányzati vagy civil kontroll nélkül. A beépítés szabályait ezekben az esetekben a kormány határozza meg, rendelet útján.

A budai palotanegyed megújításáról is rendelkezik az új törvény. Ez egy, a diákvárosnál jóval kisebb léptékű, ám szimbolikus jelentőségű projekt, a Várnegyednek gyakorlatilag a Dísz tér és a királyi palota közötti részét érinti. A terület a Kossuth tér példája alapján az I. kerületi, illetve a Fővárosi Önkormányzattól az államhoz kerül, két önkormányzati telket ellenszolgáltatás nélkül kisajátítanak. Az indoklás szerint azért, hogy az állam hatékonyabban, egységesen fejleszthesse-gondozhassa a területet, hogy aztán az „méltó módon” hasznosulhasson. A jogszabály erejénél fogva a kormány rendeletben állapíthatja meg az egyedi településképi és építési követelményeket, valamint az ezekkel összefüggő sajátos beépítési és örökségvédelmi szabályokat, meghatározhatja a közterületek használatának rendjét, illetve a díját, a parkolási feltételeket és így tovább. Vagyis a palotanegyed esetében is felülírhatja az önkormányzati rendelkezéseket a kabinet.

A központosítás nem új gondolat, már a 2011-es önkormányzati törvényből is ez következik. A Fidesz parlamenti többsége bővítette a kormányhivatalok beavatkozási lehetőségeit, államigazgatási korlátok közé szorította a helyhatóságok gazdálkodását, állami engedélyhez kötötte például a hitelfelvételt. Ez a szabályozás tette lehetővé a széles körű államosítást is. Egyrészt átalakította a feladatok megosztását az állam és az önkormányzatok között, másrészt a nemzeti vagyon részeként határozta meg az önkormányzati vagyont, így annak az állammal szembeni alkotmányos védelme is megszűnt. Összességében tehát csökkent a helyhatóságok autonómiája, és erősödött az állam befolyása. „Cserébe” korábban helyben kezelt ügyek állami feladattá váltak, a finanszírozásukkal együtt. Ezek közül a legfontosabb a kórházak és (óvodától felfelé) a közoktatási intézmények fenntartása. Kötelező önkormányzati feladatnak gyakorlatilag az alapvető közszolgáltatások működtetése maradt meg. Az önként vállalt feladatok természetesen nem veszélyeztethetik a kötelezők ellátását, így az „egyénieskedés” lehetőségei jelentősen szűkültek.

Mindez az összes önkormányzatra, tehát nem csak a fővárosra vonatkozik. Ennek hatására az önkormányzatok, amelyek 2012-ben még 1066 milliárd forint állami támogatást kaptak, 2013-ban már csak 674 milliárdhoz jutottak. Mégis újra és újra előkerül, hogy a Fidesz logikája szerint „bűnös” Budapestet, mint afféle ellenzéki gócpontot, valamilyen módon külön is pacifikálják, a fővárosi irányítást kiüresítsék, egyszerű lebonyolítóvá degradálják. Mindezt annak ellenére, hogy a városvezetés is fideszes – de hát a választói pártpreferenciákat elnézve még mindig Budapesten van a legnagyobb esélye valamiféle rezsimváltásnak.

A cikk eredetileg a HVG 2018/32. számában jelent meg.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Szeretné elrejteni Spotify-on a lejátszási listáit? Így teheti meg egy gombnyomással

Szeretné elrejteni Spotify-on a lejátszási listáit? Így teheti meg egy gombnyomással

Liptai Claudia 17 év után otthagyja a TV2-t

Liptai Claudia 17 év után otthagyja a TV2-t

Egy 15 éves fiú okozta a pánikot az olasz klubban, ahol hat ember meghalt – videó

Egy 15 éves fiú okozta a pánikot az olasz klubban, ahol hat ember meghalt – videó

A közmédia honlapján egy szó sincs a székház előtti tüntetésről

A közmédia honlapján egy szó sincs a székház előtti tüntetésről

Lezuhant egy fiatal nő a budai rakpartról

Lezuhant egy fiatal nő a budai rakpartról

Túlélték a pusztító tüzet: több mint 1500 műtárgyat találtak a romok között

Túlélték a pusztító tüzet: több mint 1500 műtárgyat találtak a romok között