szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A KASZ a törvény aláírása után kezdett egyeztetéseket a vállalatokkal, mint mondja, „a konfliktus elkerülése érdekében”.

Tüntetéssorozat a túlóratörvény ellen
Évek óta nem látott tüntetési hullámot váltott ki a túlórák növelését célzó, rabszolgatörvényként is emlegetett jogszabály parlamenti elfogadása. Az ellenzék a parlamentben, a diákok az utcákon folytatták a tiltakozást, már-már a 2006-os zavargásokat idéző körülmények között.
Friss cikkek a témában

Szerdán a kormánypárti Magyar Idők írt arról, hogy a Tesco hajlik arra, hogy megállapodjon a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetével (KDFSZ), amely azt szeretné elérni, hogy a multinacionális vállalat ne alkalmazza a túlóratörvény által megengedett 400 órás munkaidőkeretet áruházaiban. A lap szerint a vállalat jogi képviselője hétfőn átvette a KDFSZ erről szóló javaslatát.

Most a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) azt írja, már négy céggel tárgyalnak arról, hogy ne alkalmazzák a „rabszolgatörvényt”. A szakszervezet a törvény aláírása után egyeztetéseket kezdett „a konfliktus elkerülése érdekében”, a cél egy olyan megállapodás megkötése, amelyben az érintett munkáltatók garantálják, hogy nem alkalmazzák a munka törvénykönyve módosításaikat, illetve, ha a munkavállaló szeretné a számára lehetővé tett további 150 órát felhasználni, azt a KASZ felügyeletével teheti meg.

Utóbbira a KASZ szerint azért van szükség, hogy meggyőződjenek róla, hogy a kérés valóban önkéntes alapokon nyugszik-e.

A szakszervezet nem nevezte meg a cégeket, amelyekkel tárgyalnak, csak annyit írtak: bíznak abban, hogy ”a bizonytalanság és a feszültség helyett mindenki belátja, hogy mi az érdeke, és így az ágazatban visszatérhetnek a nyugodt, értékteremtő munkához”.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Buszháború Vásárhelyen: Márki-Zay politikai akcióról beszél

Buszháború Vásárhelyen: Márki-Zay politikai akcióról beszél

Hol áll a Puskás Aréna „Orbán-alagútja“ a világ titkos járatainak mezőnyében?

Hol áll a Puskás Aréna „Orbán-alagútja“ a világ titkos járatainak mezőnyében?

Frissítsen, remek új funkciók érkeztek a Windows böngészőjébe

Frissítsen, remek új funkciók érkeztek a Windows böngészőjébe