szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kormánypárti Magyar Idők írt arról, hogy a Tesco hajlik arra, hogy megállapodjon a szakszervezettel és a következő két évben ne alkalmazza az úgynevezett "rabszolgatörvényben" foglaltakat.

Tüntetéssorozat a túlóratörvény ellen
Évek óta nem látott tüntetési hullámot váltott ki a túlórák növelését célzó, rabszolgatörvényként is emlegetett jogszabály parlamenti elfogadása. Az ellenzék a parlamentben, a diákok az utcákon folytatták a tiltakozást, már-már a 2006-os zavargásokat idéző körülmények között.
Friss cikkek a témában

A Tesco Globál Áruházak Zrt. lehet az első multinacionális vállalat, amely megállapodásban vállalja a munkavállalói felé, hogy az elkövetkező két évben nem alkalmazza a túlóratörvény által megengedett 400 órás munkaidőkeretet áruházaiban – írja a kormánypárti Magyar Idők.

A lap azt írja, a vállalat jogi képviselője hétfőn átvette a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének (KDFSZ) javaslatát, amelyben azt indítványozzák, hogy kössenek megállapodást az áruházi munkavállalók egészségvédelme érdekében.

Eszerint a munkaadó garantálná, hogy 2019-ben és 2020-ban áruházaiban és logisztikai központjaiban a túlórák szervezésekor nem alkalmazza a 400 órás munkaidőkeretet, hanem továbbra is az eddigi gyakorlatot követi, és a dolgozókkal a maximális, 250 óra rendkívüli munkaidőn túl önkéntes túlmunkára nem köt megállapodást.

Bubenkó Csaba, a KDFSZ elnöke azt nyilatkozta, hogy a Tesco dolgozói állománya már jelenleg is túlterhelt, fizikai és szellemi regenerálódásuk nem megfelelő, ezért a szakszervezet szerint az eddigi évi 250 mellett a további 150 órányi túlmunka még a dolgozó beleegyezése mellett sem szolgálja hosszú távon egyik fél érdekeit sem.

A Tesco sajtóosztálya a lappal azt közölte, január 7-én kapták meg a szakszervezet javaslatát, amelyet a vállalat tanulmányoz, ugyanakkor kollektív szerződés híján a törvény szerint eddig rendelkezésre álló 250 órás túlórakeretet sem használták ki, de vannak olyan régiók és munkakörök, ahol egyes dolgozók esetén a munkaerőpiaci helyzet miatt a túlóra elérheti a 250 órát.

Felhívták arra is a figyelmet, hogy a vállalat a túlórát havi munkaidő-elszámolás alapján havonta fizeti ki a dolgozóknak, és a munkatársak érdekeit szem előtt tartva, eddig sem éltek a jogszabály által korábban megengedett egyéves elszámolási lehetőséggel.

A lap szerint mivel a korábbi racionalizálások után nem várható változás a működésben, a multinacionális cég régiós menedzsmentje fontolóra vette a dolgozók számára biztos helyzetet teremtő megállapodást a szakszervezettel, amely ráadásul piaci előnyt is hozhat a többi iparági szereplővel szemben a munkaerőért folytatott versenyben.

Bubenkó a Magyar Időknek egyébként beszélt arról is, hogy nem ért egyet Kordás Lászlóval, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnökével a túlóratörvény elleni megmozdulásokkal kapcsolatban, és hogy a Tescónál szerinte nincs is sztrájkhangulat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Messi először kapott pirosat a Barcelona nagycsapatában, akár 12 meccsre is eltilthatják

Messi először kapott pirosat a Barcelona nagycsapatában, akár 12 meccsre is eltilthatják

Ez a fogkefe rásegít, ha úgy érzékeli, nem mossa rendesen a fogait

Ez a fogkefe rásegít, ha úgy érzékeli, nem mossa rendesen a fogait

Meghalt Timár György Tamás, a Független Kisgazdapárt egykori képviselője

Meghalt Timár György Tamás, a Független Kisgazdapárt egykori képviselője