szerző:
hvg.hu

Az elmúlt évtizedben nagyon megváltozott a magyar bankok mérlegszerkezete, a jelenséget és érdekességeit a Portfolio mutatta be.

Kevesebb hitel, több magyar állampapír az eszközök között; kevesebb külföldi tartozás, több belföldi betét a forrásoldalon - a portál elemzése szerint így változott meg a magyar bankok mérlegszerkezete dióhéjban az elmúlt évtizedben.

A Portfolio szerint Két fontos folyamatot érdemes kiemelni a magyar bankok mérlegszerkezetét érintő jelenségek közül. Az egyik, hogy

  • az 50%-ot is meghaladó korábbi szintről 32%-ra csökkent a külföldi tulajdonosok aránya a magyar állampapírpiacon, és részben a hazai bankoknak adták át a helyüket,
  • a másik pedig, hogy a 34%-os csúcsról 15%-ra csökkent a külföldi tartozások aránya a magyar bankok mérlegének forrásoldalán, a belföldi betéteseknek adva át a terepet.

A lap szerint mindez azt jelenti, ma már jóval kevésbé függ a külföldi befektetők, hitelezők magatartásától egy válság esetén a pénzügyi rendszer stabilitása.

Az is látszódik, hogy míg 2008-ban a banki eszközök 65%-a volt hitel, ma már közel 52% az arányuk. Ezzel szemben a magyar állampapírok aránya a korábbi 10% körüli szintről 23% környékére emelkedett. A belföldi betétek állományának folyamatos növekedése közben lehetővé tette, hogy a külföldi anyabankok és egyéb hitelezők jelentősen csökkentsék kitettségüket a magyar bankrendszerben.

A lakossági devizahitelek forintására 2015 elején került sor, addigra azonban jelentősen csökkent a magyar bankok külföldi devizaforrások iránti igénye, miközben a külföldi forráskivonás jó része már lezajlott a bankrendszerben.

További részleteket a Portfolio cikkében talál.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Orosz hadsereg: izraeli rakétákat lőtt le a szíriai légvédelem

Orosz hadsereg: izraeli rakétákat lőtt le a szíriai légvédelem

Lékai Máté legjobb napja: "Nyertünk és apa lettem!"

Lékai Máté legjobb napja: "Nyertünk és apa lettem!"

HPV elleni oltás: a kormány a fiúkat is beoltatná

HPV elleni oltás: a kormány a fiúkat is beoltatná

Pokolgép robbanhatott Észak-Írországban

Pokolgép robbanhatott Észak-Írországban

Teherhajók gyulladtak ki a Kercsi-szorosnál, halottak is vannak

Teherhajók gyulladtak ki a Kercsi-szorosnál, halottak is vannak

Kézilabda vb: az utolsó helyezett már megvan

Kézilabda vb: az utolsó helyezett már megvan