szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Keményen betámadta a briteket a Guy Verhofstadt vezette irányítócsoport.

Kizárólag olyan szerződést fog jóváhagyni az Egyesült Királyság európai uniós kiválásának feltételeiről az Európai Parlament (EP), amely szilárd biztosítékokat tartalmaz az ír-szigeti kemény határok visszaállításának megelőzésére – szögezte le a testület Brexit-ügyi irányítócsoportja csütörtökön.

Közleményében az EU többi vezető testülete után a Guy Verhofstadt főképviselő által vezetett csoport is kiemelte, hogy a kiválási megállapodás tisztességes mindkét oldal számára, és nem tárgyalható újra, különösen a brit belpolitikai válság alapját képező, pótmegoldásnak fordítható backstop-mechanizmus.

Az Európai Unió egységesen és határozottan ragaszkodik ezen rendelkezéshez, amely minden körülmények között garantálná az északír-ír határ átjárhatóságát, az EP ennek híján nem hagyná jóvá a szerződés ratifikációját – írták.

Felszólították a szigetországot, hogy mihamarabb tegye világossá az álláspontját, álljon elő javaslattal a továbbiakra nézve. Aláhúzták: a brit kormánynak minden parlamenti párttal együtt kell működnie annak érdekében, hogy kimozdítsák a holtpontról az elakadt folyamatot.

Verhofstadt üdvözölte a londoni bejelentést, miszerint az eddigi tervekkel ellentétben ingyenes lesz az Egyesült Királyságban élő külföldi EU-állampolgárok számára a Brexit utáni időre szóló tartós letelepedési engedély kérelmezése. Kijelentette, a bennmaradó uniós tagállamoknak is követniük kellene ezt a brit példát.

A londoni parlament alsóháza jórészt a backstop-rendelkezés miatt utasította el hatalmas arányban a kilépés feltételrendszerét rögzítő megállapodást.

Az egyezménybe foglalt opció értelmében jobb és végleges megoldás híján egységes vámügyi szabályozás lépne életbe az Európai Unió és az Egyesült Királyság között az ír-szigeti határellenőrzés újbóli bevezetésének elkerülésére. Ugyan erre csak a legvégső esetben kerülne sor, és kizárólag addig, amíg szigorúan szükséges, a britek biztosítékokat akarnak, nehogy a szigetország esetleg végleg "beleragadjon" egy vámuniós viszonyrendszerbe az EU-val.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Dunaferr: Az ukrán tulajdonos toborzott zsoldoscsapattal készült elfoglalni a vasművet

Dunaferr: Az ukrán tulajdonos toborzott zsoldoscsapattal készült elfoglalni a vasművet

Pottyondy Edina: Viaskodik bennem egy liberális, budapesti démon meg egy konzervatív, vidéki ördög

Pottyondy Edina: Viaskodik bennem egy liberális, budapesti démon meg egy konzervatív, vidéki ördög

Bíróságra ért a Klubrádió Médiatanács ellen indított keresete

Bíróságra ért a Klubrádió Médiatanács ellen indított keresete