szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az uniós tagállamok között Magyarországon a legmagasabb az EU-s belső migránsok szegénységi rátája, ugyanakkor a legalacsonyabb a külső migránsoké. A saját állampolgárok tekintetében Magyarország a középmezőny legközepén áll.

A Magyarországon élő más EU-s állampolgárságú lakosság 39,8 százaléka volt kitéve a szegénység kockázatának 2017-ben – írja jelentésében az unió statisztikai hivatala, az Eurostat. Az Eurostatnak jelentő államok között ez messze a legmagasabb érték, a második helyezett Spanyolországban 35,2 százalék volt az arány, a harmadik Görögországban 32,1 százalék. Észtországban ezzel szemben alig éltek szegény uniós állampolgárok, mindössze 3 százaléknyian voltak.

Magyarország egy másik mutatóban is kilóg az uniós sorból: az itt élő nem EU-s állampolgároknak (a kormányzati retorikában migránsok) csak 12 százaléka volt kitéve a szegénység kockázatának. Az összes uniós országban ez a legalacsonyabb arány. Ráadásul alacsonyabb, mint a Magyarországon élő magyar állampolgárok szegénységi rátája (13,7 százalék).

 

Az Eurostat a magyar adathoz azt a megjegyzést fűzte, hogy mind az EU-s, mind az EU-n kívüli állampolgárokra vonatkozó adat kevéssé megbízható. Vélhetően azért, mert se EU-s, se EU-n kívüli állampolgárból nem él sok Magyarországon. Azok számítanak szegénység kockázatának kitettnek, akik elkölthető jövedelme (szociális juttatásokkal együtt) nem éri el a medián (középértékű) jövedelem 60 százalékát.

Ami a saját állampolgárok szegénységi rátáját illeti, Magyarország az uniós középmezőny közepén állt 2017-ben, alig elmaradva az uniós átlagtól. A szegények aránya Romániában (21,4 százalék) és Görögországban (19,6 százalék) volt a legmagasabb, Csehországban (7,7 százalék) pedig a legalacsonyabb.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Manfred Weber: Orbán ellenségképek gyártásából él

Manfred Weber: Orbán ellenségképek gyártásából él

Liu Shaoang világbajnok 500 méteren

Liu Shaoang világbajnok 500 méteren

Két nagy japán légitársaság több százezer ügyfelének adatait lopták el hackerek

Két nagy japán légitársaság több százezer ügyfelének adatait lopták el hackerek